U ekološkom uzgoju 600 stabala oraha

Ponedjeljak, 19. listopada 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Sredstvima LAG-a od poplavljivanja zaštitio nasad oraha na imanju Zaloka kod Podturna

Slavko Zobić iz Podturna životnu je ušteđevinu uložio u nasad oraha na imanju Zaloka, na kojem u ekološkom uzgoju ima 600 stabala oraha, no, zbog čestog poplavljivanja njegovo je ulaganje bilo ugroženo. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uspio je rješiti problem i nasad spasiti od propadanja.

– Kada sam počeo planirati povratak iz Švicarske, gdje sam godinama radio, razmišljao sam o ulaganju u neki trajni nasad. Naposljetku sam se odlučio za uzgoj oraha, jer su mi rekli kako s orasima nema previše posla. No, pokazalo se da to nije istina. Uzgoj oraha zahtijeva jako puno posla, jer nasad treba redovito kositi, malčirati, obrezivati i formirati krošnju, dosađivati nove sadnice. Ulaganje u takav nasad je i prilično skupo, jer svaka sadnica oraha košta između 120 i 150 kuna. Ulaganja su velika, posla je puno, a pokazalo se da su orasi vrlo osjetljivi. Primjerice, 2017. godine nasad je stradao od mraza, godinu dana kasnije opet od mraza, ali i od tuče, lani je nasad napala antrakoza, od koje plod pocrni i osuši se, a ovoga proljeća orasi su ponovo stradali od mraza. Budući sam se odlučio za ekološki uzgoj, orahe ne smijem prskati. Ovaj nasad od 600 stabala trebao je godišnje donositi oko tri tone oraha u ljusci, a bilo je godina kada sam s cijelog imanja od 3,5 hektara pobrao oraha za nepunu vreću, jedva da smo i za orehnjaču imali. Dodatni problem predstavljala je i voda koja se nakon svake veće kiše slijevala i zadržavala na posjedu, pa su orasi dobivali previše vlage i stoga bili podložniji bolestima. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi sada sam uspio riješiti taj problem i nasad spasiti od propadanja – istaknuo je Slavko Zobić, nositelj ovoga obiteljskog poljoprvrednog gospodarstva.

Upojna jama je ipak pomogla

Prošle jeseni na njegovom imanju iskopana je 3 metra duboka upojna jama veličine 28 puta 28 metara, u koju se slijeva voda koja se više ne zadržava na parceli.

– Puno mi je ljudi reklo da neću uspjeti, no, pokazalo se da je iskop upojne jame ipak dobro rješenje. Sredstvima koje sam dobio na natječaju kupio sam i malčer, s kojim mi je sada puno lakše i brže raditi, a i troškovi su manji, jer novi malčer troši i manje nafte. Zahvaljujući LAG-u uspio sam riješiti dva velika problema i nadam se da ću ubuduće konačno uspjeti ostvariti prinos i nekakav prihod od prodaje oraha. Nadam se da će konačno biti točno propisana i zaštitna sredstva koja možemo koristiti u ekološkom uzgoju, jer velikih problema imam i zbog orahove muhe, koju sada tretiram ljepljivim pločama, koje i nisu previše učinkovite u suzbijanju tog nametnika – rekao je ovaj korisnik bespovratnih sredstava LAG-a Međimurski doli i bregi.

U planu je daljnje širenje nasada

Slavko Zobić naglasio je izvrsnu suradnju s ovom lokalnom akcijskom grupom, od koje je dobivao točne i pravovremene informacije vezane uz provedbu natječaja za Tip operacije 1.1.3.

– Prvi sam se puta prijavio na takav natječaj i jako sam zadovoljan, pa ću se svakako prijaviti i na nove natječaje kada budu raspisani. Nadam se da ću uspjeti, jer bi mi takva pomoć bila dobrodošla za gradnju spremišta za orahe i alate, ali i za kupnju stroja za skupljanje oraha, o čijoj kupnji razmišljam zajedno s drugim uzgajivačima oraha u Međimurju – rekao je Slavko Zobić, koji planira i dalje širiti ovaj posjed kod Podturna i nasade ekološki uzgojenih oraha.