Poljoprivredna politika treba korijenite promjene

Petak, 4. studenoga 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Nikola Kolarić iz Turčišća odlično je iskoristio bespovratna sredstva koja je dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi

Mladi poljoprivrednik Nikola Kolarić iz Turčišća bespovratna sredstva koja je dobio na četvrtom natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, iskoristio je za povećanje konkurentnosti svoga poljoprivrednog gospodarstva.

– Bavim se tovom junadi, a obrađujem i 8 hektara zemlje. Svake godine nastojim povećati površine koje obrađujem, pa ove godine planiram površine povećati za još 2 hektara. Čekam natječaj za državnu zemlju, jer sam sada stekao uvjete, budući sam svoj OPG registriao prije tri godine. Kako proizvodim i hranu za junad jako mi je važno da svake godine povećavam površine za obradu. Pokušavam sam napraviti što više, to je posao koji volim i nije mi problem raditi, ali me brine to što se ovaj posao ne cijeni. Problem je u našoj poljoprivrednoj politici, koju bi trebalo korijenito promijeniti. U prvom redu moramo mijenjati odnos prema proizvodnji hrane, jer bez hrane se ne može, ali i odnos prema poljoprivrednim proizvođačima. Trebalo bi između ostalog, više poticati upravo srednje velika poljoprivredna gospodarstva koja imaju od 70 do 100 uvjetnih grla. To je i praksa u Europskoj uniji, gdje se uzgajivači potiču da povećavaju broj grla. Kod nas je jako teško biti mladi poljoprivrednik, moraš raditi od jutra do sutra da bi nešto stekao, napredovao i sebi izgradio pristojnu egzistenciju. Uporan sam i ne predajem se, želim raditi i unatoč svemu svoju budućnost vidim upravo u poljoprivredi – istaknuo je ovaj mladi poljoprivredni proizvođač iz Turčišća.

U uvjetima u kojima rade naši poljoprivrednici, naglasio je Nikola Kolarić, jako je teško iznaći sredstva za nužno unapređenje proizvodnje, pa je ranije sredstva za razvoj svojeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva pokušao dobiti na natječaju Ministarstva poljoprivrede.

LAG Međimurski doli i bregi je prva liga

– Na rezultate toga natječaja čekao sam više od dvije godine, stoga sam odlučio odustati i prijaviti se na natječaj koji je raspisao LAG Međimurski doli i bregi. Sam sam napisao projekt i prošao bez problema. I sam se se začudio kako je brzo sve bilo realizirano. Od odluke o dodjeli sredstava do kupnje i isplate druge rate nije prošlo ni osam mjeseci. LAG Međimurski doli i bregi je prva liga. Njegove zaposlenice super rade svoj posao, uvijek su mi bile na raspolaganju i potrudile su se da dobijem odgovore na sve što me zanimalo u vezi provedbe natječaja – naglasio je Nikola Kolarić.

Bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi za svoje je poljoprivredno gospodarstvo kupio prednju tanjuraču radne širine od 3 metra, pneumatsku sijačicu za zelenu gnojidbu i 12 teladi za tov.

– Kupio sam ono što mi je najviše trebalo. Ta su mi bespovratna sredstva koja sam dobio na natječaju LAG-a stvarno bila velika pomoć, ali i satisfakcija, jer je prepoznato da smo mi, mladi poljoprivrednici, budućnost domaće poljoprivrede. Lijepo je vidjeti da nas netko podržava i cijeni naš rad i trud – rekao je ovaj mladi poljoprivrednik koji i dalje nastoji unaprijediti i povećati proizvodnju na svom imanju.

Veće površine i više grla u uzgoju

Nikola Kolarić stoga već razmišlja i o novim prijavama na natječaje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

– Imam puno planova pa ću se sigurno prijaviti na natječaje za koje ću imati uvjete. Htio bih obrađivati više površina i u uzgoju imati više grla. Zato razmišljam i o novoj staji, a trebala bi mi i nova balirka za pripremu hrane za životinje. U poljoprivredi vidim svoju budućnost, jer kada radiš za sebe, znaš za kaj radiš, makar je to jako teško i naporno – naglasio je Nikola Kolarić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Turčišća.