S nestrpljenjem očekujemo nove natječaje

Srijeda, 15. prosinca 2021. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Tamare Petek bespovratna sredstva LAG-a uložio u poljoprivrednu mehanizaciju

Bespovratnim sredstvima koja su OPG-u Tamare Petek dodijeljena na drugom natječaju LAG-a za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, ovo je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Štrigove uložilo u kupnju poljoprivredne mehanizacije.

– Čuli smo od prijatelja da je LAG Međimurski doli i bregi raspisao novi natječaj za male poljoprivrednike pa sam odlučila pokušati. Kako smo mi mladi OPG, koji je osnovan 2018. godine, nisam puno očekivala. Svejedno sam otišla i na radionicu koju je organizirao LAG Međimurski doli i bregi i uz veliku podršku gospođe Ljiljane Kocen iz Savjetodavne službe, uspjela sam prijaviti projekt i proći na natječaju. S tim bespovratnim sredstvima kupili smo rabljeni traktor i novi atomizer – naglasila je Tamara Petek, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koja na 4 hektara poljoprivrednih površina uzgaja kukuruz, pšenicu i ječam, a za vlastite potrebe obrađuje i vinograd na Banfiju.

Bespovratna sredstva bila su nam veliki poticaj

OPG Tamare Petek već je u cijelosti završio projekt, pa je ova mlada poljoprivrednica iznimno zadovoljna što je bespovratnim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja mogla rješiti problem poljoprivredne mehanizacije.

– Ranije nismo imali svoj traktor pa su nam te usluge morali odrađivati drugi. Sada smo se preporodili. Moj suprug Davor sada sve može obaviti sam i na vrijeme. Više nikoga ne moramo čekati, a ni plaćati za te usluge. Imali smo i sreće da smo rabljeni traktor kupili od kolege, jer zbog korone nismo mogli traktor tražiti u Sloveniji. Mehanizacija koju smo kupili puno nam pomaže, a da nismo dobili te novce od LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bismo mogli kupiti takav traktor. Možda bismo kupili kakav manji i jeftiniji, ali sigurno ne ove godine. Ovako smo već ovoga proljeća naša polja obradili s našim traktorom – rekla je Tamara Petek.

Traktoru su se posebno razveselila njena djeca – osmogodišnji Petar i dvogodišnji Leo, koji s ocem sada rado odlaze u polje.

– Jako smo zadovoljni i s nestrpljenjem očekujemo nove natječaje. Željeli bismo kupiti još zemlje, pa će nam ovaj traktor tada biti od još veće koristi. Moramo ulagati u nove poljoprivredne površine, želimo raditi, a sredstva koja smo dobili su nam bila i veliki poticaj. Dobili smo volju za dalje. Taj je program jako koristan, pogotovo nama mladim i malim poljoprivrednicima. Kada si početnik moraš jako puno ulagati, a s poljoprivredom se ne može toliko zaraditi da bi mogli kupiti sve što nam treba. Da bi unaprijedili proizvodnju na OPG morat ćemo ulagati i u nove površine, na kojima planiram posaditi buče. Zato se nadam da će uskoro biti raspisani novi natječaji, na koje ćemo se sigurno prijaviti – istaknula je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Koliko radiš, toliko i zaradiš

Tamara Petek jako je zadovoljna i s podrškom koju je dobila u Lokalnoj akcijskoj grupi Međimurski doli i bregi.

– Bili su jako ljubazni, od njih smo dobili sve informacije i naputke koji su nam pomogli da naš projekt uspješno prijavimo na natječaj. Stoga bih svima, a pogotovo mladim poljoprivrednicima, preporučila da se redovno javljaju na takve natječaje, jer su ta sredstva stvarno velika pomoć. Nama je mehanizacija koju smo kupili s tim novcem puno olakšala rad na gospodarstvu. Možda je još važnije da smo tako dobili i konkretan poticaj da se nastavimo baviti poljoprivredom. Sve je manje mladih koji se odlučuju za poljoprivredu, tako da su ti poticaji jako važni. Dok smo zdravi i dok budemo imali snage, mi ćemo raditi, jer radimo za sebe. U poljoprivredi koliko radiš, toliko i zaradiš, sam si svoj gazda – poručila je Tamara Petek, koja svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo želi proširiti i unaprijediti proizvodnju zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.