Mladi vinogradar nastavlja obiteljsku tradiciju

Ponedjeljak, 3. srpnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Poljoprivrednu mehanizaciju obnovio je i Karlo Horvat iz Železne Gore

Karlo Horvat, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Železne Gore, uspio je obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Mladi vinogradar nastavlja obiteljsku tradiciju u ovom vinorodnom međimurskom kraju, gdje u svom vinogradu, na površini od 1 hektara, uzgaja graševinu, šipon i muškat.

– S vinogradom je mnogo posla, treba se mučiti i jako puno raditi. Opravdano su nekad govorili da “vinograd treba slugu”. Ulažem svo svoje slobodno vrijeme, a na kraju je zarada mala i nedovoljna za velika ulaganja. Vino uglavnom imam za vlastite potrebe, prodajem jedan mali dio vina na kućnom pragu i time sam zadovoljan. Imam jedan dio starog vinograda, posadio sam i novi, ali to su još uvijek premale površine za ozbiljniji pristup tržištu. Kada bih mogao još povećati površine pod vinogradima bio bi zadovoljniji – rekao je Karlo Horvat.

Dobra prilika za male poljoprivrednike

Ovaj vinogradar iz Železne Gore priliku za modernizaciju poljoprivredne mehanizacije dobio je na natječaju koji je LAG Međimurski doli i bregi raspisao za potporu malih poljoprivrednih gospodarstava.

– Na taj natječaj me je uputio vinogradar Antun Kojter, koji je već dobio bespovratna sredstva na ranijem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi. Rekao mi je – Probaj se javiti, možda dobiješ. Nisam puno očekivao, ali sam se prijavio na LAG-ov natječaj u nadi da će prepoznati moj trud i želju za napredovanjem. Uz pomoć konzultanta napisao sam projekt, te ga predao. LAG je to prepoznao. Za bespovratna sredstva koja sam dobio kupio sam nove četke za košnju trave u vinogradu i rabljeni traktor. Traktor sam dugo tražio, već mi je gorjelo pod petama dok ga nisam uspio pronaći u Austriji. Cijene traktora su jako narasle, a i ponuda je bila slaba, ali sam sada zadovoljan. Sam ne bih mogao kupiti takav traktor. Sada mi je puno lakše pristupiti radu u vinogradu. Ne špricam travu u vinogradu već nekoliko godina, pa sam do sada morao flaksati vinograd, što je dosta naporno i oduzima puno vremena. Od kada imam mehanizaciju kupljenu na ovaj način, radove u vinogradu obavim brže i kvalitetnije – istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Lakše do vinogradarske opreme

Karlo Horvat planira nastaviti modernizaciju proizvodnje na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, pa razmišlja i o sadnji novih vinskih sorti te obnovi vinskog podruma.

– Cijeli je natječaj prošao bez problema, djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi pokazale su se pristupačne i dostupne, sve informacije sam od njih dobivao na vrijeme. Zadovoljan sam s njihovim načinom rada. Preporučujem ih malim poljoprivrednim proizvođačima, jer će dobiti konkretnu pomoć. U vremenu u kojem živimo cijene su porasle, troškovi su sve veći, a novaca je sve manje i manje za neka veća ulaganja. Tako da je teško naći vlastita sredstva za ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i modernizaciju proizvodnje, bez koje je teško biti konkurentan na tržištu. U budućnosti planiram renovaciju vinskog podruma, kako bi vinskim ljubiteljima što više približio kvalitetu svog vina. Moram iskoristiti priliku da se moj OPG razvija i u smjeru turizma, kako bi sačuvao obiteljsku tradiciju proizvodnje. Ako će LAG Međimurski doli i bregi raspisivati natječaje u tu svrhu, sigurno ću se prijaviti, jer će mi to olakšati kupnju vinogradarske opreme koja mi je potrebna. No, idem sigurno, korak po korak. Smatram da je tako najbolje. U vinogradu mi najviše pomaže moja obitelj, te sin Luka, koji već sada pokazuje interes za rad u vinogradu i podrumu. Zahvaljujući njemu ljubav prema vinogradu i vinogradarstvu će biti prenijeta na novi naraštaj u mojoj obitelji. Supruga Jelena me više potiče na razvoj prema vinskom turizmu. Ona uvijek ističe kako moramo sparivati hranu s vinom, jer je kvalitetno vino najbolji način da zaokružimo ukusan obrok. Želim proizvoditi vino koje svoju aromu duguje lokaciji, te svojim OPG-om utjecati na snažniji gospodarski razvoj naše sredine i prosperitet lokalne zajednice. Mislim da razvitak vinskog turizma, uz posjete vinarijama i kušanje vina na našem području, mora obuhvatiti i različite vrste edukacija i aktivnosti kao što su berbe grožđa, šetnje vinogradima, kulinarske radionice, prešanje grožđa kao nekad, kupažiranje vina – istaknuo je ovaj međimurski vinar iz Železne Gore.