I kod nas se može dobro i lijepo živjeti

Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Mladi vinogradar Srećko Šajnović iz Svetog Urbana nastavlja obiteljsku tradiciju

– Odrastao sam u Železnoj Gori, među goricama, a i moja supruga Tea, koja je rodom iz Donjeg Međimurja, zavoljela je ovaj vinogradarski kraj, vinograde i vinogradarstvo, pa zajedno nastavljamo vinogardarsku tradiciju naše obitelji. Zadovoljni smo i ne planiramo napustiti Hrvatsku. I ovdje se može dobro i lijepo živjeti, ali treba raditi – naglasio je Srećko Šajnović, mladi vinogradar iz Svetog urbana, čije je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobilo bespovratna sredstva za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

Vinograde obitelji Šajnović počeo je saditi još sedamdesetih godina prošlog stoljeća djed Srećka Šajnovića, obiteljsku tradiciju nastavili su Srećkovi roditelji, koji su proširili nasade i opremili vinski podrum, a danas obiteljski posao nastavlja ovaj mladi vinogradar.

– Obrađujem oko 2 hektara vinograda, u kojem uzgajam rajnski rizling, graševinu, moslavac, chardonnay i žuti muškat, a pomažem i mojim roditeljima koji također imaju nekih 4 hektara vinograda. Nemam problema s plasmanom naših vina, dapače, kada bih proizveo i dvostruko više vina sve bih uspio prodati. Zato u budućnosti i planiram još povećati nasade vinograda, jer svoju i budućnost svoje obitelji vidim upravo u vinogaradstvu – rekao je ovaj mladi vinogradar iz Svetog Urbana.

Izvrsna suradnja s LAG-om

No, za uspješno bavljenje ovim poslom nužna su stalna ulaganja i u poljoprivrednu mehanizaciju, koju je Srećko Šajnović uspio obnoviti zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Redovno pratim sve natječaje i kada sam vidio da je LAG Međimurski doli i bregi raspisao novi natječaj za male poljoprivrednike odlučio sam se prijaviti. Doduše, nisam puno očekivao od te prijave jer je na natječaj prijavljeno puno projekata. No, projekt mi je prošao i odobrena su mi sredstva za kupnju rabljenog vinogradarskog traktora, novog atomizera od 350 litara i batnog malčera. S LAG-om sam imao izvrsnu suradnju i cijeli je natječaj prošao bez ikakvih problema – istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Urbana.

Ne odustaju od svojih planova

Iako nije imao primjedbi na rad LAG-a Međimurski doli i bregi, ovaj mladi vinogradar upozorava kako bi svakako trebalo ubrzati postupak u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

– Kada bi se cijeli postupak ubrzao i kada bi se još smanjila potrebna papirologija, sigurno bi bilo bolje, jer bi korisnici brže ostvarili povrat sredstava. No, ipak sam jako zadovoljan, jer ovu mehanizaciju koju sam kupio zahvaljujući LAG-u Međimurski doli i bregi sam vjerojatno ne bih mogao kupiti odmah. Mehanizacija je danas posebno važna, jer već godinama imamo problem s nedostatkom sezonskih radnika koji bi nam pomogli u našem vinogradu. Ovaj vinogradarski traktor koji sam uspio kupiti je puno jači, brži i sigurniji za rad u vinogradu, a na njega mogu prikopčati i više priključaka. To je sigurno bila dobrodošla i konkretna podrška, zato se nadam novim natječajima, jer planiram kupiti i četku za ekološku međurednu obradu vinograda. Za sada sam jako zadovoljan. Iako se brinem kako će se razvijati ova kriza, ne odustajem od svojih planova. Supruga i ja smo mladi, želimo raditi i nastaviti obiteljski posao, proširiti vinograde, nastaviti ulagati u poljoprivrednu mehanizaciju i vinogradarsku opremu. Prije tri godine smo kupili kuću u Svetom Urbanu, u kojoj je bio ugostiteljski objekt, pa supruga i ja razmišljamo da u skoroj budućnosti tu uredimo vinoteku ili neki sličan oblik ponude ruralnog turizma – poručio je ovaj mladi vinogradar iz Svetog Urbana, korisnik bespovratnih sredstava LAG-a Međimurski doli i bregi za unapređenje razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava.