Svakako se prijavite na natječaje iz Programa ruralnog razvoja!

Srijeda, 19. siječnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Bespovratnim sredstvima LAG-a obnovili poljoprivrednu mehanizaciju

– Moj je savjet svim poljoprivrednicima da se svakako prijave na natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Tih 15 tisuća eura bespovratnih sredstava za modernizaciju poljoprivredne mehanizacije, koje sam dobila na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi, bili su nam velika pomoć i podrška – istaknula je Jelena Kojter, nositeljica jednog od obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Urbana, koja je tim novcem kupila rabljeni vinogradarski traktor te novi atomizer.

Jelena i Anton Kojter nastavljaju dugu i bogatu obiteljsku vinogradarsku tradiciju, a u svojim vinogradima, koji leže na nekim od najljepših položaja na Svetom Urbanu, uzgajaju chardonnay, graševinu, pušipel, muškat žuti, zeleni silvanac i crni pinot, a za svoja su vrhunska vina nagrađeni nizom prestižnih nagrada, šampionskim titulama i zlatnim medaljama.

– U Svetom Urbanu i okolici koncentrirano je mnogo izvrsnih vinara, konkurencija jako velika, pa bez vrhunske kvalitete vina ne bismo uspjeli. Nemamo problema s plasmanom, veći dio uspijevamo prodati doma. U našoj vinariji, u staroj kući koju smo obnovili, uredili smo i kušaonicu vina, a u podrumu kuće, koji je star barem 200 godina, stvorili smo predivan ambijent za sve ljubitelje vrhunskih vina – rekla je Jelena Kojter.

Uspješno završili projekt

Njeno je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo već u cijelosti završilo projekt koji je prijavila na drugi natječaj Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi za Tip operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

– Za taj natječaj našega LAG-a čuli smo od muževog prijatelja a budući da smo zadovoljili sve uvjete natječaja odlučila sam se prijaviti. Sve je prošlo glatko i bez problema, pa smo još lani uspjeli u Sloveniji kupiti rabljeni vinogradarski traktor te novu prskalicu. U cijelosti su nam isplaćena sredstva, tako da smo uspješno završili cijeli projekt. Preporučam svim poljoprivrednicima da prate natječaje i da se na njih prijave, posebno na natječaje LAG-a, jer su oni manje složeni i zahtjevni od onih na nacionalnoj razini. Svaka je takva pomoć dobrodošla i od velike nam je koristi, jer posao kojim se bavimo zahtijeva stalna ulaganja – poručila je ova vinogradarka iz Svetog Urbana i pozvala sve poljoprivrednike, a posebno vinogradare, da maksimalno koriste sredstva iz fondova Europske unije.

Vinska priča obitelji Kojter

Obitelj Kojter tako nastavlja zaokruživati ponudu u svojoj vinskoj kući, u kojoj svojim gostima nude oazu mira, ugode i zadovoljstva.

– Suprugov i moj posao nastavlja nova generacija, naš zet Damir Cafuk, koji dalje razvija ponudu i planira zaokružiti našu vinsku priču u kojoj će uživati naši gosti – naglasila je Jelena Kojter, koja je posebno zahvalila LAG-u Međimurski doli i bregi, s kojim je odlično surađivala pri ostvarenju projekta zahvaljujući kojem je ova ugledna vinska kuća uspjela obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju.

Stoga obitelj Kojter i u budućnosti planira koristiti bespovratna sredstva koja su poljoprivrednicima dostupna iz fondova Europske unije.

– To su svakako izvrsne inicijative, koje nam bitno olakšavaju rad i poslovanje. Zato ćemo, kada budu otvoreni novi natječaji koji će nam biti zanimljivi, ponovo aplicirati za sredstva za daljnje unapređenje ponude na našem gospodarstvu. Našim gostima želimo uz vrhunska vina ponuditi i posebni ugođaj u našoj, dva stoljeća staroj kući. Želimo im ponuditi jedinstveni spoj vinarske tradicije, vrhunske kvalitete i moderne turističke ponude – istaknula je Jelena Kojter.