Obitelj Lajtman živi s prirodom i želi je dijeliti s drugima

Četvrtak, 23. ožujka 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Na OPG-u Mohokos uspješno spojili ekološku poljoprivredu i zeleni turizam

U samo dvije godine Biserka i Zvonko Lajtman na imanju u Pleškovcu, nedaleko Mohokosa, najvišeg međimurskog vrha, ostvarili su svoj san o kojem su sanjali 40 godina. Uspješno su spojili ekološku poljoprivrednu proizvodnju i zelenu turističku ponudu, pa je njihova ruralna kuća za odmor „Lina“ nedavno, kao prvi objekt privatnog smještaja u Hrvatskoj, dobila i prestižni europski certifikat – Ecolabel, koji jamči da svi proizvodi i usluge ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva udovoljavaju rigoroznim propisanim standardima zaštite okoliša.

– Godinama smo suprug i ja razmišljali da probamo nešto novo i drugačije od posla s kojim smo se bavili. Nismo više željeli biti robovi svojega posla, željeli smo barem pokušati ostvariti svoj dugogodišnji san, pa smo u mjestu Glavićani, podno Zrinske gore, kupili staru drvenu kuću koju smo preselili u Pleškovec, na lijepu lokaciju s koje puca predivni pogled prema Sloveniji i Mađarskoj. Odlučili smo da ćemo se posvetiti ekološkom i samoodrživom turizmu. Zvonko je dobar majstor pa je sam uredio staru drvenu kuću, posvetili smo se ekološkom uzgoju voća iz našeg starog voćnjaka u kojemu imamo stotinu stabala starih sorti šljiva, jabuka, krušaka, trešanja, višanja, marelica i drugog voća, te ekološkom uzgoju povrća iz našeg vrta. Na imanju smo, uz podršku LAG-a Međimurski doli i bregi, posadili i 85 stabala kestena, u čijoj sadnji su nam pomogla djeca i njihovi roditelji iz Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Zadovoljni smo, a da smo na dobrom putu potvrđuje nam i europski certifikat Ecolebel, prvi koji je u Hrvatskoj dodjeljen nekoj kući za odmor. Živimo u skladu s prirodom, i sve što radimo mora biti samoodrživo i ekološki. Za nas to nije tek prolazni trend, nego naš životni odabir. To prepoznaju i naši gosti, među kojima je i puno stranaca, najviše iz Njemačke, Češke, Austrije, Nizozemske, Poljske. Oni su prezadovoljni, jer im nudimo drugačiji odmor, mogućnost da primjerice, sami uberu ekološki uzgojeno povrće iz našeg vrta ili voće iz našeg voćnjaka – rekla je Biserka Lajtman, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Pleškovca.

Mali čuvari nasada kestena

Biserka i Zvonko Lajtman žive s prirodom i žele ju podijeliti s drugima u svojoj ekološkoj kući za odmor, pa izvrsno surađuju s nizom udruga i ustanova iz Međimurske županije.

– Ljudi su nažalost, izgubili doticaj s prirodom, a mi našu ljubav prema prirodi želimo dijeliti s drugima. Započeli smo primjerice i biodinamički uzgoj, o kojem moramo još puno učiti. Ostvarili smo izvrsnu suradnju s Turističkom zajednicom Međimurske županije, LAG-om Međimurski doli i bregi, čiji smo aktivni član, s Centrom dr. Rudolf Steiner, s dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, s Udrugom za autizam Pogled. Kada smo trebali zasaditi novi nasad kestena, sinula mi je ideja da nam upravo članovi te udruge pomognu u sadnji. Ideja se pokazala odličnom, djeca i njihovi roditelji s velikim su veseljem sadili mladice kestena. Svaki zasađeni kesten nosi ime i prezime djeteta koje ga je posadilo, oni su tako postali čuvari ovoga nasada koji će s godinama izrasti u lijepu šumicu. Zajedno s kestenima posadili smo i micelij vrganja i lisički, pa ćemo uskoro na našem imanju imati i ukusne gljive. Imamo još puno planova – naglasila je Biserka Lajtman.

Izvrsna suradnja s LAG-om Međimurski doli i bregi

Podršku u ostvarenju njihovog životnog sna obitelj Lajtman pruža i LAG- Međimurski doli i bregi, koji je OPG-u Mohokos na trećem natječaju LAG-a za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dodijelio bespovratna sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

– Ranije smo bili uspješni na nacionalnom natječaju za Mjeru 6.2.1., a zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja smo dobili od LAG-a Međimurski doli i bregi kupili smo hektar zemlje, 85 sadnica kestena, traktor – kosilicu i samohodnu kosilicu. Da nije bilo toga natječaja sigurno ne bismo kupili traktor – kosilicu i sigurno ne bi uspjeli zasaditi toliko novih mladica kestena. Ta bespovratna sredstva koja smo dobili od LAG-a je dobrodošla pomoć i konkretna podrška daljnjem razvoju našeg OPG-a. Posebno želim istaknuti izvrsnu suradnju koju imamo s LAG-om Međimurski doli i bregi, čije zaposlenice su uvijek spremne prihvatiti nove ideje i pomoći nam u njihovom ostvarenju. U našoj kući za odmor zajedno smo organizirali već nekoliko radionica, od onih kulinarskih do radionica pletenja međimurskog cekera. Važno nam je da pomognemo i u očuvanju starih, već pomalo zaboravljenih vještina, koje su važan dio međimurske tradicijske baštine. Ostvarili smo naš san i želimo ga dijeliti s drugima – istaknula je Biserka Lajtman, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koja je uspješno povezala ekološku proizvodnju i održivu ponudu ruralnog turizma, čime je ova obitelj otvorila novu stranicu ponude ekološkog turizma u Međimurju.