Traktor je doma, sada je lakše raditi

Četvrtak, 19. svibnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Mirana Novaka iz Bogdanovca zahvaljujući LAG-u Međimurski doli i bregi obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mirana Novaka iz Bogdanovca zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi, koje je dobilo na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uspio je obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju i tako unaprijediti proizvodnju na svom gospodarstvu.

– Ukupno obrađujem oko 4 hektara poljoprivrednih površina, a pšenicu, ječam i kukuruz uzgajam na oko 2,5 hektara. Stari traktor je već dao svoje i jako mi je trebao novi. Kada sam čuo da je LAG Međimurski doli i bregi raspisao novi natječaj za male poljoprivrednike, odlučio sam pokušati. Novi traktor sam svakako morao kupiti, ali ovako sam prošao bolje, jer ipak nisam trebao osigurati cijeli iznos za kupnju novog traktora. Kada se bavite poljoprivredom stalno morate ulagati u mehanizaciju, a ona je sve skuplja. Samo u posljednjih godinu dana cijena traktorima narasla je za 50 tisuća kuna, tako da su mi sredstva koja sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi bila od velike koristi. Traktor je doma, s njim već radim i jako sam zadovoljan – naglasio je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Bogdanovca, koji je bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupio novi traktor i malčer.

Otkupna cijena mora pratiti rast troškova

Miran Novak je istaknuo i kako nema problema s plasmanom žitarica koje proizvede na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, no bio bi zadovoljniji kada bi otkupna cijena pratila sve veći rast cijena repromaterijala.

– Nije poskupjela samo poljoprivredna mehanizacija, bez koje se ne može kvalitetno raditi, u zadnjih godinu dana poskupjelo je baš sve, pogotovo nafta i sredstva za zaštitu. Otkupna cijena bi sigurno trebala biti viša, no, dobro je da sve što proizvedem praktično još na polju uspijem prodati Čakovečkim mlinovima i drugim otkupljivačima, koji plaćaju uredno i u roku. Nemam problema s plasmanom i naplatom, vidjet ćemo kakve će otkupne cijene biti ove godine. Cijena bi sigurno morala biti veća, jer su jako porasli svi troškovi u poljoprivrednoj proizvodnji – upozorio je Miran Novak.

Velika podrška LAG-a Međimurski doli i bregi

Stoga je i ovaj međimurski poljoprivrednik naglasio kako su bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja jako važna za nužna unapređenja poljoprivredne proizvodnje i povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača.

– Lani sam kukuruz prodao po kunu i 30 lipa, a već oko Božića cijena mu je porasla dvostruko, na 2,60 kuna. Kada bih imao silos i mogućnost da na svom imanju skladištim urod, bilo bi bolje i lakše, mogao bih ostvariti bolji prihod. Bude li novih natječaja, sigurno ću se javiti, jer je svaka kuna sa strane dobrodošla. Jako sam zadovoljan s ovim natječajem LAG-a Međimurski doli i bregi, jer moja ranija iskustva nisu bila dobra. Prije deset godina prijavio sam se na natječaj za solarne panele, uložio sam novac, ali nisam dobio povrat uloženih sredstava. Ni lipu. Zato sam bio prilično sumnjičav i kod ovog natječaja koji je raspisao LAG Međimurski doli i bregi. No, sve je prošlo bez ikakvih problema. Razmišljao sam i o kupnji rabljenog traktora, ali kako je rabljeni traktor teško naći za manje od 20 tisuća eura, ipak sam odlučio dodati još vlastitog novca i kupiti novi traktor i malčer. Morao sam kupiti i nove plugove, a već ranije sam kupio i veću traktorsku prikolicu, pa ću barem 15 godina biti bez brige. Jako sam zadovoljan i s radom LAG-a Međimurski doli i bregi, sve informacije koje sam od njih tražio dobio sam na vrijeme, a tih 15 tisuća eura bila mi je velika pomoć – rekao je Miran Novak, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodasrtva iz Bogdanovca.