Povećao urod i smanjio potrošnju energije

Srijeda, 7. listopada 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Zdravko Šafarić sredstva LAG-a uložio u sustav za navodnjavanje nasada sibirskih borovnica

Bespovratna sredstva koje je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Zdravko Šafarić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Mihaljevca, uložio je u inovativni sustav za navodnjavanje svog nasada sibirskih borovnica.

– Kada sam odlazio u mirovinu razmišljao sam čime ću se baviti kao umirovljenik i naposljetku sam se odlučio za sibirsku borovnicu. Ona nije previše zahtjevna za uzgoj, a kako je nasad od jednog hektara uz kuću, zajedno sa suprugom Anom mogao sam sve lijepo i u miru raditi. Uzgoj sibirske borovnice nam je izvrsna zanimacija, a donosi nam i neki dodatni prihod. Ukupno imam 2.600 grmova sibirske borovnice, a sav urod prodajem slovenskoj tvrtki s kojom sam potpisao ugovor na deset godina. Zadovoljan sam, iako sam ove godine pretrpio veliku štetu od tuče. Dan pred berbu tuča nam je uništila više od 60 posto uroda, pa sam tako, umjesto tone sibirskih borovnica, koliko sam trebao brati, ubrao tek 400 kilograma – rekao je Zdravko Šafarić, koji je svoje umirovljeničke dane posvetio uzgoju sibirskih borovnica.

Solarna elektrana od 4 KW

Kako bi unaprijedio poslovanje svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva svoj je nasad morao navodniti, što mu je uspjelo zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Kako bi očuvao nasad, posebice nove mladice, morao sam uložiti u sustav za navodnjavanje. Zato mi je natječaj LAG-a izvrsno došao, jer vlastitim sredstvima ne bih mogao završiti takvu investiciju u tako kratkom roku. Natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi vidio sam na internetu i zajedno s kćerkom napisao sam projekt koji je prošao na natječaju. Puno mi je pritom pomogla i Savjetodavna služba, posebice, gospođa Ljiljana Kocen. Bespovratna sredstva LAG-a uložio sam u sustav za navodnjavanje i solarnu elektranu od 4 KW instalirane snage, koja će biti puštena u pogon 1. studenoga. Sustavom navodnjavanja uspio sam riješiti nekoliko problema. Očuvao sam nasad i zahvaljujući navodnjavanju povećao urod za barem 30 posto, a pritom sam značajno smanjio trošak za električnu energiju, što je utjecalo i na niži ukupni trošak proizvodnje. S ovim sustavom, koji se napaja iz čak tri različita izvora, među kojima je i naš bunar koji smo morali bušiti do 30 metara dubine, dobio sam i dovoljno vode za pranje posuda, jer sve posude kod branja moraju biti savršeno čiste i dezinficirane. U projekt sam uključio i uređenje hladnjače, koju planiram u cijelosti završiti sljedeće godine – naglasio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Mihaljevca.

Planira i pogon za preradu

Koliko je važno navodnjavanje za dobar urod govori i podatak da od 2.600 posađenih grmova sibirske borivnice na njegovom imanju nije niklo tek 1 posto sadnica.

– Iako sam završio veći dio projekta,koji je zahtjevao jako puno fizičkog posla, ali i tehničkog znanja, nisam imao većih problema. Doduše, proces dobivanja potrebnih dozvola od HEP-a za solarnu elektranu je trajao predugo, tu je bilo previše administriranja. Želio bih pohvaliti LAG Međimurski doli i bregi, oni su bili stvarno odlični – istaknuo je Zdravko Šafarić, koji planira i nova ulaganja kako bi dalje uspješno razvijao posao vezan uz uzgoj sibirskih borovnica.

Nakon što na proljeće sljedeće godine uredi hladnjaču i u cijelosti završi projekt u koji je uz bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi, uložio i vlastiti novac, započet će novi, vezan uz preradu sibirskih borovnica.

– Sada me posebno zanima prerada. Planiram urediti i opremiti i pogon za preradu, koji bi uključio i proizvodnju sokova. Slovenski partner je posebno zainteresiran da pokušam okupiti još nekoliko uzgajivača sibirskih borovnica iz okolice čiji bi se urod prerađivao u tom pogonu. Vjerujem da ću tako osigurati egzistenciju za svoju djecu, koja bi s vremenom trebala preuzeti ovaj posao – rekao je Zdravko Šafarić o svojim planovima vezanim uz uzgoj i preradu sibirskih borovnica u tom dijelu Međimurja.