Ako ne potegneš te novce, onda si bedak

Petak, 1. srpnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Zdravko Nedeljko iz Miklavca zemlju obrađuje s traktorom koji je kupio bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi

– Tih 15 tisuća eura koliko smo dobili od LAG-a Međimurski doli i bregi su za nas veliki novci koje ne bi zaradom od poljoprivrede prišparali valjda 15 godina. To je jedina nagrada za sve što sam radio i mučio se na zemlji, ako ne potegneš te novce, onda si bedak – istaknuo je Zdravko Nedeljko, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Miklavca, koji je na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva kojima je kupio rabljeni traktor i plug.

Zdravko Nedeljko na nešto više od 2 hektara uzgaja kukuruz, pšenicu, ječam i krumpir, a na svom imanju hrani i svinje, koze, kokoši i patke, pa i jednog – konja.

– Odmalena se bavim poljoprivredom, jer zemlju ne smiješ zapustiti. Zadovoljni smo ako smo na nuli, dobro je sve dok ne radimo s gubitkom. Ranije smo uzgajali krumpir, ali smo morali odustati jer se nije isplatilo krumpir uzgajati na tako maloj površini. Da bi bio konkurentan moraš proizvesti barem sto tona krumpira. Kada smo odustali od uzgoja krumpira više smo se posvetili uzgoju domaćih životinja, a eventualne viškove kukuruza, pšenice i ječma uspijemo prodati lokalnim otkupljivačima. Lani je otkupna cijena bila dobra, a kako će biti ove godine ne znamo. Sve je poskupilo barem 30 posto. Umjetno gnojivo je koštalo 170 kuna a danas mu je cijena 700 kuna. Ove bi godine otkupna cijena kukuruza trebala biti 4 kune da bi pokrili takve troškove, no, svjestan sam da takvu cijenu sigurno nećemo dobiti. Opet ćemo se morati nekako prilagoditi takvoj situaciji, jer zemlju moramo obrađivati – rekao je Zdravko Nedeljko.

Umjesto poticaja – realna otkupna cijena

Ovaj poljoprivredni proizvođač iz Miklavca stoga se zalaže za promjenu odnosa prema poljoprivredi, a posebno prema malim poljoprivrednim proizvođačima.

– Nisam pobornik poticaja, zalažem se za realnu otkupnu cijenu koja bi pokrila troškove proizvodnje. Realna cijena bi nam omogućila da nešto i zaradimo od svog rada na zemlji, ali i da se možemo normalno razvijati. Poticaji su uvijek sumnjivi, jer će se netko snaći bolje, a netko ih uopće neće koristiti. Ljudi još uvijek ne vjeruju da iz fondova mogu dobiti novce za unapređenje proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, pa sam i ja bio sumnjičav dok mi je sin Marko predložio da se prijavimo na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi. Ranije se nismo prijavljivali na takve natječaje, a evo, Marko je napisao projekt, prijavili smo se na natječaj i dobili smo novce. Ionako smo planirali kupiti noviji traktor, a zahvaljujući tim bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi tu nam je investiciju bilo bitno lakše ostvariti, jer smo za traktor i plug morali dati tek dio vlastitih sredstava. Jako sam zadovoljan i s radom gospođa u LAG-u, koje su bile jako susretljive pa je sve prošlo bez problema. Doduše, bilo je teško pronaći dobar traktor. Sin i ja smo prošli cijelu Hrvatsku i Sloveniju, sve dok nismo našli traktor kakvog smo htjeli. Kupili smo ga u okolici Varaždina, od jednog mladog poljoprivrednika koji je nažalost, odustao od poljoprivrede i otišao je raditi u inozemstvo. Njegova nesreća pokazala se je kao naša sreća. Iako je na traktoru trebalo napraviti par sitnijih popravaka, jako sam zadovoljan. S njim smo odmah počeli raditi još prošlu jesen i sve smo napravili brže nego sa starim i uz manji trošak za gorivo. Svatko gleda da napravi što prije, tako da sam jako zadovoljan – naglasio je Zdravko Nedeljko, kojemu u radu na njegovom gospodarstvu pomažu supruga Štefica, sin Marko i kćeri – Valetnina i Marija.

Jedina nagrada za rad i trud u 30 godina

Obitelj Nedeljko planira u budućnosti proširiti poljoprivredne površine koje obrađuju pa se nadaju da će uspjeti kupiti još zemlje te da će pritom imati i podršku iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

– Željeli bismo raditi još zemlje, ali je problem što kod nas nema poljoprivrednog zemljišta za prodaju. Ako uspijemo kupiti još zemlje i ako bude još natječaja, sigurno ćemo se ponovo prijaviti. Poljoprivredom se bavim već više od trideset godina, a ovo je prvi puta da mi je netko dao novac za unapređenje proizvodnje. Takva se prilika mora iskoristiti – poručio je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Miklavca.