Sredi si papire pa buš i ti dobil peneze

Petak, 1. rujna 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Vladimir Novak iz Robadja ima novu poljoprivrednu mehanizaciju

– S ovom mehanizacijom koju sam kupio puno mi je lakše raditi. Tu je zemlja teška, nagibi su veliki, bez dobrih poljoprivrednih strojeva nije moguće kvalitetno obraditi zemlju. No, da nisam dobio novac od LAG-a Međimurski doli i bregi, sigurno ne bih kupio ove strojeve koji su mi trebali – naglasio je Vladimir Novak, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Robadja, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije.

Vladimir Novak ima četiri hektara oranica i sjenokoša, a sve do lani bavio se je i uzgojem bikova.

– Poljoprivredom se bavim već pola stoljeća. Uzgajao sam i bikove, to mi je bio glavni izvor prihoda na mom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, no, lani sam zbog bolesti morao odustati pa se sada bavim samo ratarstvom. Uzgajam kukuruz, ječam i tikve. Ječam je ove godine bio katastrofa, urod je bio slab a otkupna cijena niske. Svi su troškovi strašno porasli, tako da nisam uspio ni pokriti troškove a kamoli da sam nešto zaradio. Supruga i ja smo u mirovini pa nekako duramo. Cijeli se život bavimo poljoprivredom, pa ćemo i nastaviti raditi na zemlji sve dok nam to godine i zdravlje dozvole – poručio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Robadja.

Ta su nam sredstva bila velika pomoć

Ovaj međimurski poljoprivrednik odlično je iskoristio priliku za nabavu nove poljoprivredne mehanizacije zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Ranije se nisam prijavljivao na natječaje, no, na nagovor sina Mladena sam odlučio pokušati pa sam se prijavio na natječaj LAG-a. U pisanju prijave mi je pomogao sin, koji je inženjer poljoprivrede, pa mi je bilo puno lakše. Prošao sam na natječaju, dodao sam i nešto svog novca i kupio novi plug okretač, rotobranu, malčer i traktorsku prikolicu nosivosti 4 tone. Ti su mi strojevi trebali, a ne bih ih mogao kupiti da nisam dobio taj novac od LAG-a Međimurski doli i bregi. Svima bih preporučio da se jave na takve natječaje, jer je to posebno nama, malim poljoprivrednicima, velika pomoć. Kada me netko pita kako sam obnovio poljoprivrednu mehanizaciju, kažem im neka srede i skupe papire pa budu i oni dobili peneze. S novim strojevima mi je puno lakše i brže raditi, a zbog manjeg broja prohoda ostvario sam već i značajne uštede na skupom gorivu. Da smo takve mogućnosti za financiranje imali ranije, dok smo supruga i ja bili mlađi, bilo bi nam puno jednostavnije. U to vrijeme nije bilo takvih poticaja, čak ni kredit nismo mogli dobiti kao poljoprivrednici. Cijeli smo radni vijek samo plaćali i izdvajali, tako da sam bio jako zadovoljan kada sam čuo da sam prošao na natječaju. Ti su nam novci bili stvarno velika pomoć – rekao je Vladimir Novak.

Strojeve kupili u pravo vrijeme

Nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva posebno je zadovoljan jer je poljoprivrednu mehanizaciju uspio kupiti prije nego što su ovi strojevi značajno poskupjeli.

– Zaposlenice LAG-a Međimurski doli i bregi su bile super, uvijek su mi bile na raspolaganju za sve informacije koje sam trebao. Bez njih ne bih imao novu mehanizaciju, koju sam uspio kupiti prije nego je jako poskupjela. Samo na razlici u cijeni prije i poslije poskupljenja uštedio sam barem 3 tisuće eura. To mi je stvarno bila značajna pomoć, veselje mi je raditi s novim strojevima, još samo da me zdravlje posluži – poručio je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Robadja.