Mali obiteljski posao mogao bi prerasti u nešto ozbiljnije

Petak, 21. srpnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi Tomislav Babić je kupio novu poljoprivrednu mehanizaciju

– Nasad borovnica zasadili smo prije šest godina i još uvijek nismo isplivali financijski, ali vjerujem da će ovaj obiteljski posao s vremenom prerasti u nešto ozbiljnije – istaknuo je Tomislav Babić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Preretinca, koji je na natječaju Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije.

Tomislav Babić na hektaru poljoprivredne površine uzgaja – borovnice, a godišnji urod od oko 2 tone uspijeva prodati na kućnom pragu.

– Za uzgoj borovnica zapravo sam se odlučio slučajno. Čuo sam da su borovnice dohodovna kultura pa sam odlučio pokušati. Tu je ideju podržala i moja obitelj. Prvo sam posadio svega nekoliko grmova i ispalo je odlično, pa sam svake godine sadio nove borovnice i širio nasad. S prodajom nemam problema, već imam i stalne mušterije, no, sljedeće godine ću morati podići ciijenu. Sve je užasno poskupilo, troškovi proizvodnje su sva godine sve veći i veći. Zato mi je novac koji sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi dobro došao, jer sam ne bih mogao u tom vremenu kupiti mehanizaciju koja mi je trebala. To su prilično skupe „igračke“- naglasio je ovaj mladi uzgajivač borovnica.

S novom mehanizacijom je laše raditi

Sve do natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi za potporu malim poljoprivrednim proizvođačima Tomislav Babić svoj OPG nije prijavljivao na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, no, u ovom je vidio priliku, pa se je odlučio prijaviti.

– Za natječaj sam čuo od gospođe koja mi je radila projekt, ona mi je rekla da imam velike šanse dobiti ta bespovratna sredstva, pa sam odlučio pokušati. Prošao sam bez problema, a sredstvima koja sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi kupio sam novu prikolicu za rasipanje malča, malčer i robotsku kosilicu. Sa strojevima koje sam kupio puno brže i lakše radim, sada u kraćem vremenu puno posla uspijem obaviti i sam. To mi je jako važno jer radim u Austrji. Iako mi radno vrijeme omogućava da se bavim i uzgojem borovnica, s novom mehanizacijom mi je lakše uskladiti ta dva posla. Prije sam puno vremena trošio na košnju trave, a sada robotska kosilica taj posao obavi sama. Puno mi pomaže i supruga Dina, moja majka Vesna, sestra Petra, tast Darko i punica Vlatka, te šogorica Lidija Lončarić, koja je zadužena za marketing, a na gruntu uživaju i moje kćeri Vita i Pia – rekao je Tomislav Babić.

LAG je sve odradio bez greške

Iako je ovaj obiteljski posao za sada tek dopunski prihod ove mlade obitelji, Tomislav Babić u budućnosti planira širiti nasade i nastaviti ulagati u uzgoj borovnica.

– Moje iskustvo s LAG-om Međimurski doli i bregi je izvrsno, sve je bilo super i odrađeno bez greške, sve smo potrebne informacije vezane uz provedbu natječaja dobili na vrijeme. Zato ću se, bude li prilike, svakako ponovo prijaviti na njihov natječaj. Trebao bi mi novi traktor, planiram postaviti i mreže za zaštitu nasada od tuče, a za par godina ću morati ozbiljno razmišljati i o nekom pogonu za preradu borovnica, ili barem o mini hladnjači. Sada, dok u sezoni uspijem prodati sav urod borovnica je odlično, no, budem li uspio još proširiti nasad i povećati količine, morat ću uložiti i u preradu borovnica, a to nije mala investicija. Za ostvarenje ovih planova bit će mi svakako potrebna pomoć kakvu sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi. Zato bih preporučio svim malim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju uvjete da se svakako prijave na takve natječaje, jer nam je takva podrška od velike pomoći – istaknuo je Tomislav Babić, govoreći o planovima razvoja svojeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.