OPG Kocen: Svatko me sada prosi, daj i meni pokosi

Ponedjeljak, 5. listopada 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Stanislav Kocen iz Banfija sredstvima LAG-a kupio brežni traktor s roto kosom

– Cijeli se život bavim poljoprivredom i nikada do ovog natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi nisam ništa tražio, niti sam što dobio. Ta su mi bespovratna sredstva bila velika pomoć. Ako želimo da ovaj naš kraj potpuno ne opusti mora nam se pomoći, posebno mladima. Inače će sve zarasti i opustjeti – poručio je Stanislav Kocen, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Banfija, koji je bespovratna sredstva dobivena na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložio u kupnju rabljenog, specijalnog brežnog traktora s roto kosom.

Stanislav Kocen obrađuje ukupno oko 6,5 hektara poljoprivrednih površina, od kojih je dio i u susjednoj Sloveniji. Više od 5 hektara su livade i pašnjak, dok na oranicama uzgaja kukuruz, pšenicu, tikve te ostale krmne kulture za ishranu svojih životinja, 4 krave i 2 telića.

– Već godinama mlijeko prodajem varaždinskoj Vindiji, dnevno između 40 i 70 litara. Nisam zadovoljan otkupnom cijenom, nitko ne može biti zadovoljan tom cijenom, ali ne mislim odustati. Ako kravice više neće pasti, šuma će sva obrasti. Nekada je ovdje krave držalo i po deset gospodarstava, a danas nas je ostalo samo dvoje. Teško je ovdje raditi, velike su strmine i teško je kositi, ali brege treba čistiti i održavati. Kada bih prestao raditi valjda bih odmah završio na groblju – rekao je ovaj poljoprivrednik iz Banfija, koji je zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi uspio kupiti roto drljaču, vile za bale sijena i brežni traktor s roto kosom koji mu je značajno olakšao rad na njegovom imanju.

Specijalni brežni traktor uspio je pronaći u Austriji, kod gazde čije je imanje slično njegovom, na strmom obronku.

– Kupio sam brežni traktor s roto kosom, pogodan baš za rad na strminama, koji mi je u Austriji pronašao sin. Sada više ne trebam trošiti noge, lakše mi je raditi, a i sigurnije, jer je traktor posebno konstruiran kako bi se spriječilo prevrtanje na kosinama. To je sada potpuno druga priča. Sada me svatko prosi, daj i meni pokosi! A meni košnja sada više nije muka, nego zadovoljstvo – naglasio je Stanislav Kocen.

Previše administriranja i kontrola

No, unos specijalnog traktora iz Austrije nije prošao bez problema i puno natezanja s našom administracijom.

– U Austriji za takav traktor ne treba čak ni registracija, a kod nas su me tražili homologaciju, tehničke preglede, puno raznih papira i administracije. Umjesto da nas pusti da radimo, država nas sputava na svakom koraku. Previše je administracije, svi bi komandirali, a malo tko je spreman pomoći nama poljoprivrednicima. Razumijem da je mlijeko prehrambeni artikl i da su potrebne kontrole, ali nekada mi se čini da se na nama iživljavaju. Zato bih pohvalio LAG Međimurski doli i bregi, oni su mi uvijek bili na raspolaganju. Ja sam imao tu sreću da moja kćer Ljiljana radi u Savjetodavnoj službi pa mi je bilo lakše napisati projekt. Važno je da se udovolji uvjetima i da se poštuje ono što se traži. Zato bih poručio svima koji se planiraju prijaviti na natječaje da se pridržavaju propisanih pravila, pa će svi biti sretni i zadovoljni – istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Granica je na kilometar, a tako je velika razlika

Stanislav Kocen nada se da će uskoro bit raspisani novi natječaji iz Programa ruralnog razvoja, jer bi mu u svakodnevnom radu dobrodošlo još nekoliko poljoprivrednih strojeva.

– Trebalo bi mi još puno toga, ali najviše sakupljačica sijena i mala samohodna utovarna prikolica. Nadam se da će mladi i kod nas jednoga dana imati bolju podršku i uvjete za rad kakve imaju mljekari u Austriji, pa i u susjednoj Sloveniji. Granica je samo kilometar od nas, a tako je velika razlika – rekao je Stanislav Kocen iz Banfija.