Poljoprivreda je nažalost, ovisna o vremenu i trgovcima

Utorak, 1. rujna 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Bespovratnim sredstvima LAG-a kupili i deset grla junadi i novu poljoprivrednu mehanizaciju

Bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi, koja su mu dodijeljena na natječaju LAG-a za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Nenada Ciglara u Maloj Subotici kupilo je nove poljoprivredne strojeve, ali i deset grla teladi.

Ovaj mladi poljoprivrednik na svom OPG-u, koji je registrirao prije tri godine, nastavlja obiteljski posao – uzgoj bikova.

– Moji roditelji, otac Zdravko i majka Blaženka, uzgojem bikova bave se već 37 godina, pa mogu reći da sam odrastao uz te životinje. Tako sam odlučio da se i sam počnem baviti tim poslom. Imam deset grla belgijskog plavog goveda, koje sam uvezao iz Rumunjske. Na 5,38 hektara uzgajam kukuruz, pšenicu i zob, čime osiguravam dovoljno hrane za grla koje imam u tovu. Imam osiguran i otkup, jer sva grla uspijem prodati u Dalmaciju. Nažalost, zbog korone je cijena živih goveda pala, iako je meso u trgovinama i mesnicama čak i poskupjelo. Za kilogram žive vage ranije smo dobivali 16,5 kuna, a sada je cijena pala na 15,5 kuna. Već valjda 15 godina cijena žive vage nije porasla, a u međuvremenu je cijena repromaterijala narasla dvostruko. No, uzgoj bikova je obiteljski posao i unatoč svemu, ja ću nastaviti tu obiteljsku tradiciju. Poljoprivreda je vrlo rizičan posao, zahtijeva puno svakodnevnoga rada, a kako se odvija pod vedrim nebom ovisna je o vremenu, ali i o trgovcima – istaknuo je ovaj mladi poljoprivrednik koji je na svom obiteljsko poljoprivrednom gospodarstvu nastavio dugogodišnji posao obitelji Ciglar.

Godišnje uzgoje 80 bikova

Iako su ranije u tovu godišnje imali stotinu bikova, posljednjih godina su smanjili njihov broj, pa sada uzgoje 70 do 80 grla.

– Puno je problema u uzgoju, već godinama ne smijemo doma ni klati niti prodavati svježe meso, troškovi su sve veći a zarada sve manja. No, nastojim se prilagoditi uvjetima, prevladati probleme i očuvati uzgoj. Iako bavljenje poljoprivredom ima i svoje prednosti, jer smo sami gospodari svojega vremena, ipak nisam zadovoljan. Mislim da bi država trebala bolje skrbiti o poljoprivrednoj proizvodnji, jer se, posebno ove godine, zbog korone, pokazalo koliko je važno imati domaću poljoprivrednu proizvodnju. Zato je ovaj natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi bio puni pogodak, jer mi je omogućio da obnovim poljoprivrednu mehanizaciju i da kupim nova grla – rekao je Nenad Ciglar, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Male Subotice.

Bespovratnim sredstvima unaprijedio proizvodnju

Bespovratnim sredstvima LAG-a, ovaj je mladi poljoprivrednik kupio nova grla, ali i novu prskalicu od 600 litara te novu roto branu.

– OPG moje mame je prošao na nacionalnom natječaju za Mjeru 6.3., pa sam odlučio da i svoj OPG prijavim na ovaj natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi za male poljoprivredne proizvođače, koji sam pronašao na internetu. U pisanju projekta puno mi je pomogla Savjetodavna služba, a jako sam zadovoljan i s LAG-om, s kojim nisam imao nikakvih problema. Dapače, uvijek smo ih mogli nazvati, bili su nam na usluzi i voljni objasniti i otkloniti neke nedoumice koje smo imali tijekom provedbe natječaja. Savjetima su nam pomogli i u Ministarstvu poljoprivrede, gdje su također bili vrlo ljubazni i spremni pomoći. Novac koji sam dobio na ovom natječaju nije bio dovoljan za sve ono što sam kupio, jer sam se odlučio isključivo za kupnju nove mehanizacije, pa sam uložio i nešto vlastitih sredstava, no ta su mi bespovratna sredstva svakako bila od velike pomoći. Doma imamo puno poljoprivredne mehanizacije, ali je ona dijelom bila već zastarjela. Veća prskalica i šira roto brana sada mi omogućuju da brže obavim posao. Jako sam zadovoljan da sam s tim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi uspio unaprijediti posao na svom gospodarstvu – rekao je Nenad Ciglar, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Male Subotice.