Bilo bi nam bolje kada bi se mali proizvođači povezali u proizvođačke organizacije

Petak, 1. srpnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Novu poljoprivrednu mehanizaciju ima i Tomislav Vrtarić iz Sivice

– Nisam od onih koji se žale, iako je zbog rasta svih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji sve teže opstati, a kamoli još i ulagati u novu mehanizaciju. No, nekako se snalazim, jer je poljoprivreda generacijama obiteljski posao i ja ne mislim prekinuti tu tradiciju – istaknuo je Tomislav Vrtarić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice.

Ovaj međimurski poljoprivrednik nedavno je na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva kojima je kupio novu poljoprivrednu mehanizaciju.

– Na oko 2 hektara uzgajam kukuruz, pšenicu i krumpir. Žitarice prodajem lokalnim otkupljivačima, a krumpir jednom trgovačkom lancu, tako da nemam problem s plasmanom. Zadovoljan sam, iako bi naravno, otkupna cijena morala biti bolja. No, mi mali proizvođači se uvijek uspijevamo nekako snaći i prilagoditi se situaciji. Ja sam primjerice, sam izgradio hladnjaču za čuvanje krumpira, a napravio sam si i stroj za sortiranje krumpira te pakirni stroj za krumpir. Tako sam uštedio puno novca, no, sve ne mogu sam. Trebala mi je nova traktorska prikolica i roto drljača, mehanizacija koju vjerojatno ne bih mogao kupiti da nisam dobio ta bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi. Moj je bratić već dobio ta sredstva LAG-a, pa sam bio jako zadovoljan kada sam čuo da su raspisani novi, dodatni natječaji za male poljoprivrednike. Odlučio sam pokušati i uspio sam. To je inače, bio prvi natječaj na koji sam se prijavio. Novcem koji sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi kupio sam traktorsku prikolicu od 15 tona i roto drljaču – rekao je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice.

U LAG-u se sve super odradili

Tomislav Vrtarić je poljoprivrednu mehanizaciju za svoj OPG uspio kupiti prije posljednjeg velikog poskupljenja, a zahvaljujući novim strojevima sav posao na polju sada obavi brže i lakše.
– Cijeli je natječaj prošao bez problema, pa sam na vrijeme kupio mehanizaciju koju sam naveo u projektu. Jako sam zadovoljan i s odnosom LAG-a Međimurski doli i bregi, jer sam sve odgovore koje sam tražio dobio na vrijeme. Sve su super odradili i za LAG imam samo riječi pohvale. Zato se nadam da će LAG u novom programskom razdoblju za nas, male poljoprivredne proizvođače osigurati još više sredstava, jer nam je takva, konkretna podrška od velike pomoći. Sami bi teško mogli ostvariti takve investicije – rekao je ovaj poljoprivredni proizvođač koji na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu planira i nove investicije.

Podrška projektima navodnjavanja

Tomislav Vrtarić, svjestan klimatskih promjena koje sve više utječu i na poljoprivrednu proizvodnju u Međimurju, planira navodniti svoje površine.

– Mislim da bi svakako trebalo raspisati i natječaje za nas male poljoprivrednike koji bi nam omogućili navodnjavanje. To je investicija bez koje za koju godinu nećemo moći, pa bi bilo dobro da se to počne sustavno rješavati i da nam se pomogne. No, kada nastupamo samostalno imamo male šanse, jer te kao malog poljoprivrednog proizvođača nitko ne doživljava ozbiljno, ni država, ni otkupljivači. Zato se već godinama zalažem da se mali proizvođači počnu povezivati i udruživati u proizvođačke organizacije. Udruženi bismo imali veće šanse da se izborimo za naš bolji položaj, no i dalje se svatko snalazi sam, kako zna i umije. Valjda će s vremenom i naši poljoprivrednici prepoznati mogućnosti koje bi nam donijelo takvo udruživanje – istaknuo je Tomislav Vrtarić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice.