Počeli uzgajati dohodovniju kulturu

Srijeda, 19. travnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Anja Novak iz Gornjeg Hrašćana sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupila je novu poljoprivrednu mehanizaciju

Zahvaljujući sredstvima koja je dobila na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za Tip operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Anja Novak, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Hrašćana, kupila je novu poljoprivrednu mehanizaciju.

Ova mlada međimurska poljoprivrednica do ove je godine na 2,5 hektara uzgajala pšenicu i kukuruz, no, od ove godine odlučila se je za dohodovniju kulturu.

– Računica kod uzgoja žitarica je nikakva, troškovi proizvodnje su jako porasli a otkupna cijena pada. Lani nas je pogodila i suša. Zato sam se ove godine odlučila za uzgoj – češnjaka. To je sigurno dohodovnija kultura a domaći češnjak je sve traženiji. Domaće proizvode kupuje sve više ljudi, iako su možda malo skuplji. No, ljudi su se već uvjerili da kineski češnjak nije dobar, pa sam u uzgoju češnjaka vidjela šansu – rekla je Anja Novak o uzgoju nove poljoprivredne kulture na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Gornjem Hrašćanu.

Cijene su naprosto podivljale

Svoje poljoprivredne površine Anja Novak sada obrađuje brže i učinkovitije zahvaljujući novoj poljoprivrednoj mehanizaciji koju je kupila bespovratnim sredstvima koja je dobila na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Da je raspisan novi natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi vidjela sam u novinama, a onda smo se interesirali kod nekih naših susjeda koji su prošli na ranijem natječaju. Kako mi je trebala nova mehanizacija, odlučila sam probati. Angažirala sam konzultanta, predala sam projekt i svu potrebnu dokumentaciju i prošla na natječaju. Sredstvima koja sam dobila od LAG-a kupili smo novu traktorsku prikolicu od 6 tona, novi malčer, kultivator, podrivač i rasipač umjetnog gnojiva od 600 litara. Dok sam čekala objavu rezultata natječaja cijene strojeva su naprosto podivljale, sve što smo planirali kupiti poskupjelo je za više od 25 posto. Donekle nas je spasio poljoprivredni sajam u Gudovcu, gdje smo uspjeli dobiti sajamski popust, pa je ipak bilo nešto lakše. Da nismo dobili ta sredstva od LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno si ne bi mogla priuštiti tako veliko ulaganja, možda bih kupila tek jedan ili dva stroja. Ovako sam uspjela kupiti nove strojeve s kojima sada lakše i brže radimo na zemlji. Sada sve napravimo brže – istaknula je ova međimurska poljoprivrednica.

Anja Novak je naglasila kako je od LAG-a Međimurski doli i bregi dobila konkretnu pomoć i podršku za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

– Jako sam zadovoljna s LAG-om Međimurski doli i bregi, djelatnice LAG-a su mi bile uvijek dostupne. Uvijek sam ih mogla nazvati i pitati ono što me je zanimalo i dobila bih informaciju koju sam tražila. Od velike koristi mi je bio i sastanak koji je organizirao LAG, jer sam tu dobila puno korisnih informacija, a puno sam razgovarala i s drugim nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su prošli na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi. Sve je prošlo super i jako sam zadovoljna – poručila je Anja Movak.

Više nafte potrošimo na cesti nego na polju

Stoga ova mlada poljoprivrednica očekuje da će i u novom programskom razdoblju mali poljoprivredni proizvođači ponovo imati prigodu bespovratnim sredstvima obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju i tako povećati konkurentnost na svojim OPG-ovima.

– Vidjet ću što će donijeti vrijeme i što će biti s našom poljoprivredom, posebice s ratarskom proizvodnjom. Veliki nam je problem, naime, i usitnjenost poljoprivrednih površina. Znam reći da više nafte potrošimo na cesti, da dođemo do polja, nego na polju. Već godinama se govori o komasaciji, no poljoprivredne površine ovdje su i dalje male i rascjepkane. No, ne predajem se, nastavit ću raditi na zemlji sve dok bude išlo – rekla je Anja Novak, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Hrašćana.