Bez podrške LAG-a ne bih ni ulazio u ovakvo ulaganje

Ponedjeljak, 16. listopada 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Danijel Škvorc iz Male Subotice sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi uložio je u kupnju zemljišta na kojem će uzgajati lješnjake

– Bespovratna sredstva koja sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi bila su mi velika pomoć. Bez podrške LAG-a, sam ne bih mogao financirati tu investiciju. Nije bilo šanse da samo svojim novcem kupim zemljište, da ga ogradim i da još kupim novu međurednu kosilicu za lješnjake – naglasio je Danijel Škvorc, nositelj samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva iz Male Subotice, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva zahvaljujući kojima pokreće novu djelatnost – uzgoj lješnjaka.

Ovaj međimurski poljoprivrednik do sada je na oko 2 hektara poljoprivrednih površina uzgajao kukuruz i pšenicu, a onda je uz financijsku podršku LAG-a Međimurski doli i bregi odlučio kupiti još 0,6 hektara na kojima će ovih dana zasaditi ljesku.

– Samoopskrbno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovao sam prije tri godine. Uzgajam kukuruz i pšenicu, a kako se moj otac bavi uzgojem svinja, kukuruz i pšenicu najvećim dijelom koristimo za njihovu prehranu. Ako nam što ostane, prodamo, ali to se događa vrlo rijetko. Nažalost, iako su ove godine jako porasli svi troškovi, otkupna cijena je niža nego lani, tako da će ovo biti jako teška godina za sve poljoprivrednike, a pogotovo za ratare. Brine nas i pojava afričke svinjske kuge, koja bi mogla ugroziti posao kojim se moja obitelj bavi već godinama. Već sam i prije bio svjestan mnogih rizika, pa sam razmišljao da uz kukuruz i pšenicu počnem s uzgojem neke nove kulture. Lješnjaci su mi bili prvi odabir, jer je to dohodovna kultura ali i dugoročno ulaganje, jer ljeska rodi i 50 godina – rekao je nositelj ovoga SOPG-a iz Male Subotice.

Natječaj nije bio kompliciran

Priliku da ostvari svoje planove kojima bi disperzirao rizik u poslovanju na svom imanju Danijel Škvorc prepoznao je upravo u natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za male poljoprivredne proizvođače.

– Da bih ostvario svoje planove trebao mi je novac pa sam pozorno pratio natječaje. Kada sam vidio natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi, on mi se je činio zanimljivim. Natječaj uopće nije bio kompliciran, pa sam se odlučio prijaviti. Cijeli je natječaj, od prijave do realizacije projekta, prošao bez problema. Iako su u međuvremenu cijene i poljoprivrednog zemljišta, a pogotovo poljoprivredne mehanizacije jako porasle, ja sam super zadovoljan. Nije bilo nikakve šanse da sam financiram to ulaganje. Bespovratnim sredstvima koja sam dobio od LAG-a kupio sam 0,6 hekatara zemljišta, koje sam ogradio i na kojem ću postaviti sustav za navodnjavanje, a tim sam novcem kupio i međurednu kosilicu za lješnjake. Svojim novcem kupio sam oko 400 grmova ljeske koje ću uskoro zasaditi na toj površini. Bude li sve išlo prema planu, nadam se da ću taj nasad proširiti – istaknuo je Danijel Škvorc.

„Nisam imao ni trunčice problema“

Ovaj poljoprivredni proizvođač već planira i nova ulaganja vezana uz uzgoj lješnjaka, pa s nestrpljenjem očekuje nove natječaje LAG-a koji će biti raspisani u novom programskom razdoblju.

– Zaposlenice LAG-a Međimurski doli i bregi su bile super. Na sva pitanja su mi dale precizan odgovor, sve bi mi objasnile, tako da nisam imao ni trunčice problema. Napravio sam i analizu tla, pa je zemljište koje sam kupio sada tip-top i spremno čeka na sadnju ljeske. Na meni je da radim i da čekam prvi urod. Kada nasad za nekoliko godina bude u punom urodu, trebat će mi nova mehanizacija, pa se namjeravam ponovo prijaviti na natječaj LAG-a. Bude li sve kako treba lješnjaci bi mogli od dodatnog prihoda postati ozbiljni posao za moju obitelj, za suprugu Anamariju i mog jednogodišnjeg sina Stjepana. Lješnjaci su moja, ali i budućnost moje obitelji – poručio je Danijel Škvorc, nositelj samoopskrbnog poljoprivrednog gospodarstva iz Male Subotice.