Ostvarili napredak od barem pet godina

Petak, 23. listopada 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Zvonka Ladića na Svetom Urbanu unaprijedio je uzgoj borovnica sredstvima LAG-a

– Bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi su nam zlata vrijedna. Zahvaljujući tom novcu ostvarili smo napredak od barem pet godina – istaknuo je Zvonko Ladić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Urbana, koji je novcem dobivenim na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, kupio rabljeni traktor s kosilicom za terene s nagibom, a dio bespovratnih sredstava uložio je u postavljanje protugradne mreže iznad nasada borovnica.

Zvonko Ladić se prije nekoliko godina u ovom vinorodnom kraju odlučio za uzgoj – borovnica, pa je na mjestu starog vinograda kojeg je naslijedio od oca zasadio prvih stotinu sadnica borovnica.

– Tražili smo neki trajni nasad, razmišljali smo i o vinogradu, no kako su supruga Gordana i sinovi – Jakov i Filip, bili slabokrvni, odlučili smo se za uzgoj borovnica. Zasadili smo prvih stotinu grmova, pa još dvije stotine, tako smo s vremenom, kroz nekoliko faza, došli do 800 grmova koliko sada uzgajamo na pola hektara. Nekih tristotinjak grmova još nije u punom rodu, no s naše plantaže uberemo godišnje 1.200 kilograma ekološki uzgojenih borovnica prve klase. Naše su borovnice posebno slatke i ukusne, zato što je nasad cijeloga dana izložen suncu. Cijeli urod uspijemo prodati stalnim kupcima. Uopće se ne oglašavamo, sve uspijemo prodati zahvaljujući usmenoj predaji na području Međimurja, Varaždina i Zagreba. Tek od dijela uroda doma spravljamo sok i liker od borovnice, no taj dio naše proizvodnje još nismo komercijalizirali – rekao je Zvonko Ladić o uzgoju borovnica na ovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Bez LAG-a ne bi mogli

Obitelj Ladić godinama je ulagala i širila nasad borovnica, pa su vlastitim sredstvima i navodnili svoju plantažu kod Tupkovca.

– Borovnice zahtijevaju dosta rada, jer mi naše nasade ne prskamo, ručno čupamo korov, želimo za nas i naše kupce uzgojiti prije svega zdrave borovnice. Zbog položaja plantaže naše borovnice nisu sklone bolestima, tako da ih i ne trebamo tretirati, ali zato imamo i puno više posla. No, nakon što sam kupio traktor s kosilicom sada mi je puno lakše i sigurnije raditi na plantaži. Sa starim traktorom sam malčirao i 5, 6 sati, a sada sam gotov za manje od dva sata, sve brže i urednije obavim. Bez novaca koje sam dobio na natječaju LAG-a sigurno ne bih mogao uložiti u poljoprivrednu mehanizaciju, a pogotovo ne u zaštitnu mrežu koja nasad štiti od tuče, ali i od ptica, koje su nam ranijih godina činile velike štete. Sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi planiramo postaviti i eko – kućicu koja bi nam služila kao skladišni prostor i ostava za alat – rekao je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Urbana.

Planiraju nova ulaganja

Iako su ovim ulaganjima unaprijedili proizvodnju na svom OPG- u, obitelj Ladić već planira i nova ulaganja.

– Sve smo do sada radili po fazama, pa tako planiramo i nastaviti. Želja nam je da s vremenom kupimo i prešu za prešanje borovnica. Borovnice naravno, ne dozrijevaju istovremeno, a teško ih je čuvati, zato bi nam preša bila od velike koristi. Sada se još nekako snalazimo zahvaljujući velikom hladnjaku u kojem čuvamo svježe ubrane borovnice. One obično beremo predvečer, preko noći ih ostavimo u tom hladnjaku a ujutro ih dostavljamo kupcima. Da imamo prešu mogli bismo ozbiljnije razmišljati i o proizvodnji sokova i likera od borovnica, ali i od drugog voća. Nasad borovnica za sada ne planiramo širiti, ali razmišljamo da uz borovnice počnemo uzgajati i neko drugo voće. Zato se nadamo da će ovakvih natječaja za male poljoprivredne proizvođače biti još i da ćemo uspjeti dobiti novac s kojim bismo dalje širili i unapređivali proizvodnju – istaknuo jeZvonko Ladić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Urbana, koji je posebno pohvalio LAG Međimurski doli i bregi i njihov natječaj iz Programa ruralnog razvoja.