Urod je lani pobrala suša, a ove godine kiša

Srijeda, 19. srpnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Vitomir Horvat iz Železne Gore sada brže i lakše obrađuje svoj vinograd i voćnjak

– Jako sam zadovoljan, jer da nisam dobio taj novac od LAG-a Međimurski doli i bregi teško bih kupio noviji vinogradarski traktor kakav mi je trebao za rad u vinogradu i voćnjaku – istaknuo je Vitomir Horvat, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Železne Gore, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

Vitomir Horvat obrađuje hektar vinograda a u svom voćnjaku uzgaja jabuke, najviše sorte ajdared, jonagold i i zlatni delišes.

– Ne pamtim ovakvu godinu. Lani nam je urod pobrala suša, a ove godine kiša. Zbog velike vlage vinograd je potrebno češće tretirati, a sva su zaštitna sredstva, ali i sav reporomaterijal, strašno poskupili. Pitanje je kako ću se pokriti ove godine. U svom voćnjaku lani sam zbog suše, umjesto očekivanih 15 tona jabuka, ubrao tek 3 tone, a kakav će biti prinos ove godine tek ćemo vidjeti. Brine me i veliki porast cijene usluga prešanja jabuka i punjenja jabučnog soka u boce. Čini mi se da je svake godine sve teže i teže, da nemam posao u Austriji samo od voćnjaka i vinograda ne bismo mogli živjeti – rekao je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Prava pomoć za male poljoprivrednike

U takvim uvjetima teško je izdvojiti novac za poljoprivredne strojeve i nužnu obnovu poljoprivredne mehanizacije.

– Unatoč svemu, svake godine zanavljam vinograd i voćnjak, godišnje posadim 200 novih trsova, no, za noviju poljoprivrednu mehanizaciju nisam imao dovoljno vlastitih sredstava. Kada me je kolega Mladen Dobranić upozorio da je LAG Međimurski doli i bregi raspisao natječaj za male poljoprivrednike, vidio sam priliku i odlučio sam se prijaviti na natječaj. Planirao sam kupiti novu frezu i novi vinogradarski traktor. No, kako su cijene svoj poljoprivrednoj mehanizaciji jako porasle, ipak sam se odlučio na rabljeni traktor. Bilo je teško pronaći traktor kakav mi je trebao, dugo sam tražio i naposljetku sam ga pronašao u Sloveniji. Uložio sam još nešto novaca za sitne popravke i od lani s njim frezam, malčiram, špricam. Jako sam zadovoljan, sada mi je puno lakše raditi, posebno zato jer ovaj traktor ima kabinu u kojoj imam hlađenje i grijanje, a kabina me štiti i kod prskanja. Sredstva koja sam dobio od LAG-a su prava pomoć za nas, male poljoprivrednike – naglasio je ovaj međimurski vinogradar i voćar.

U planu i manja hladnjača

Kako bi se mogao više posvetiti radu na svom imanju u Železnoj Gori Vitomir Horvat je odlučio napustiti dobro plaćeni posao vozača kamiona u Sloveniji i zamijeniti ga novim u Austriji, koji mu omogućuje da više vremena provodi na gruntu.

– Život nije lagan, troškovi su sve veći a prihodi od OPG-a sve manji. Zato je svaka pomoć, pogotovo ovakva, za kupnju poljoprivredne mehanizacije, dobro došla. Za LAG Međimurski doli i bregi imam samo riječi pohvale. Od njih sam pravodobno dobio sve informacije, cijeli je natječaj prošao bez problema. Zato razmišljam da se prijavim i na njihove natječaje u novom programskom razdoblju. Želio bih naime, na imanju urediti manju hladnjaču u kojoj bi skladištio urod jabuka. Bude li LAG raspisao novi natječaj za unapređenje poljoprivredne proizvodnje sigurno ću se prijaviti, jer bi mi vlastita hladnjača omogućila da jabuke prodajem onda kada je cijena dobra, a tako više ne bi imao ni trošak transporta jabuka. No, za mene je to sada prevelika investicija, bez pomoći kakva je bila ova od LAG-a Međimurski doli i bregi taj plan neću moći ostvariti – rekao je Vitomir Horvat, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Železne Gore.