Sada možemo napraviti više uz manje troškove

Srijeda, 2. rujna 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Ivice Kelenca iz Gornjeg Hrašćana sredstvima LAG-a obnovio poljoprivrednu mehanizaciju

– Sada je prilika, rekla mi je kćer, koja me obavijestila da je LAG Međimurski doli i bregi raspisao natječaj za potpore razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava. Napisali smo projekt i prošli na natječaju. Da nismo dobili ta bespovratna sredstva ne bismo mogli uložiti u poljoprivrednu mehanizaciju koja nam je trebala, a zahvaljujući kojoj sada možemo napraviti više posla i to uz manje troškove – istaknuo je Ivica Kelenc, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Hrašćana, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

Sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi Ivica Kelenc, koji obrađuje 8 hektara poljoprivrednih površina, kupio je malo korištenu prikolicu od 6,5 tona, nove rotacijske brane i rabljeni malčer, a ove jeseni planira kupiti i trobrazni plug.

– Da nije bilo ovoga natječaja teško da bismo išli u takvu investiciju, iako nam je velika prikolica bila jako potrebna. Cijeli se život bavim poljoprivredom, petnaestak godina uzgajao sam krave, bavio sam se i uzgojem pšenice, no morao sam odustati zbog preniske otkupne cijene. Svi koji se kod nas bave poljoprivredom muče se i teško rade svaki dan,nemaš ni petka ni svetka, a zarada je mala. Zato mi je takva pomoć LAG-a stvarno dobrodošla. Prikolicu sam tražio gotovo godinu dana i na kraju sam je uspio kupiti u Jurketincu kod Varaždina. Iako sam na nju potrošio više novca nego što sam planirao, jako sam zadovoljan. S većom prikolicom sada mi je lakše raditi, sve brže obavim, puno zaštedim na vremenu, ali i na nafti. Grožde iz vinograda sada mogu odjedamput dopremiti kući, s novim rotacijskim branama prođem jednom i zgotovim posao – rekao je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Gornjeg Hrašćana , koji na svojim poljima uzgaja ječam, kukuruz, zob i tikve uljarice, te vinovu lozu u vinogradima u Međimurju i susjednoj Sloveniji.

Danas se ipak lakše baviti poljoprivredom

Ivica Kelenc zadovoljan je suradnjom s LAG-om Međimurski doli i bregi, tijekom provedbe natječaja nije imao nikakvih problema,no, kaže kako provedba natječaja ipak predugo traje.

– Iako bi mi trebao još i vinogradarski traktor, o novim natječajima ne razmišljam. Kada budu raspisani na njih će se vjerojatno javiti moj sin. Želio bih što prije kupiti plug, kojeg bi već imao da nije bilo korone, no, nadam se da ću ove jeseni uspjeti završiti projekt i dobiti cijeli iznos od Agencije – rekao je Ivica Kelenc, dodavši kako se danas ipak lakše baviti poljoprivredom neko prije, kada se većina poslova morala obavljati ručno.

Poljoprivredna proizvodnja ima budućnost

Stoga bi želio da se tradicija poljoprivredne proizvodnje u njegovoj obitelji nastavi, unatoč mnogim problemima s kojima su suočeni poljoprivredni proizvođači.

– Već s osam godina sam s traktorom radio u polju, poljoprivredom se bavim već više od 50 godina i još uvijek jedva čekam da odem na polje. Danas je puno lakše, dostupni su novi, moderni strojevi, kada bi otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda bile veće bilo bi i puno više mladih koji bi se odlučili za poljoprivredu, jer proizvodnja hrane sigurno ima budućnost. Zato bih mlade pozvao da se bave poljoprivredom – naglasio je Ivica Kelenc, korisnik bespovratnih sredstava LAG-a Međimurski doli i bregi na natječaju za Tip operacije 1.1.3.