Novi usipni koš zamjenjuje tri radnika

Srijeda, 2. rujna 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Antun Grbavec iz Podturna bespovratnim sredstvima LAG-a unaprijedio proizvodnju na svom OPG-u

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Antuna Grbavca iz Podturna je zahvaljujući bespovratnim sredstvima koja su mu dodijeljena na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uspio unaprijediti proizvodnju na svom imanju.

Bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi ovaj je mladi međimurski poljoprivrednik kupio usipni koš, čijim korištenjem je značajno skratio i pojednostavio proces sortiranja krumpira.

– Poljoprivreda je moj život. Sjećam se da sam jedva čekao da završi nastava kako bih mogao sjesti u traktor i biti na polju. Nakon srednje škole zaposlio sam se na OPG-u moje majke Marije, koja obrađuje oko 80 hektara, a onda sam prije 5 godina osnovao svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Na 3,5 hektara uzgajam krumpir, kukuruz i pšenicu, uglavnom zbog plodoreda, jer krumpir bolje uspijeva ako nije u monokulturi. Godišnje na OPG-u proizvedem oko 90 tona krumpira – rekao je Antun Grbavec, koji urod većinom prodaje tvrtki Zagro iz Belice.

Stroj vrijedan 20 tisuća eura

Od ove je tvrtke, koja se bavi i prodajom strojeva za vaganje, sortiranje i pakiranje poljoprivrednih strojeva, kupio i novi usipni koš,vrijedan više od 20 tisuća eura.

– Da nisam dobio tih 15 tisuća eura od LAG-a Međimurski doli i bregi ne bih uspio nabaviti ovaj stroj koji mi je bio nužan. Budući je novi usipni koš skuplji , ostatak do pune cijene sam uspio kompenzirati sa Zagrom i tako sam riješio problem koji me mučio godinama. Prije sam radio sa starim, primitivnim strojem koji je tražio puno fizičkog rada. Sada prikolicu s krumpirom više ne trebam ručno istovarivati, nego istovarujem direktno na rampu usipnog koša, koji potom sortira krumpir koji odlazi na pakiranje. Ovaj moderni stroj zamijenjuje rad najmanje tri radnika, tako da ću cijeli proces sortiranja krumpira sada moći obaviti bitno brže i jeftinije – rekao je ovaj mladi poljoprivrednik, koji je posebno istaknuo kako bez ulaganja u modernu poljoprivrednu mehanizaciju nema dohodovne poljoprivredne proizvodnje.

No, kako su ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju vrlo velika, posebice mladi poljoprivrednici ne bi mogli unaprijeđivati proizvodnju bez podrške iz programa Ruralnog razvoja.

Konkurentnija proizvodnja s novim strojem

– Ranije sam se prijavio na natječaj za mlade poljoprivrednike, no nisam prošao, pa je ovaj natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi bio izvrsna prilika da dođem do sredstava za ulaganje u novu poljoprivrednu mehanizaciju. Bez tih novaca sigurno ne bih uspio zatvoriti financijsku konstrukciju za kupnju modernog usipnog koša, s kojim će poljoprivredna proizvodnja na mom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu sada biti konkurentnija. Nadam se da ću uskoro dobiti i ostatak bespovratnih sredstava, jer sam zahtjev za drugi dio sredstava podnio još u veljači ove godine – naglasio je Antun Grbavac i dodao kako bavljenje poljoprivredom zahtijeva velika odricanja.

Ovaj mladi poljoprivrednik nastoji ulagati i u kupnju novih poljoprivrednih površina, kako bi okrupnio svoj posjed.

– Svaku kunu ulažem u poljoprivredu, sve što zaradim reinvestiram, jer je jako teško biti poslovno uspješan na malom gospodarstvu s usitnjenim poljoprivrednim površinama. Poljoprivredna proizvodnja isplati se samo na velikim površinama. Nadam se da će biti raspisani i novi natječaji iz Programa ruralnog razvoja, jer planiram kupiti i novu pakirnicu krumpira, a to je investicija koju ne mogu ostvariti iz vlastitih prihoda – rekao je Antun Grbavec, koji je posebno pohvalio rad LAG-a Međimurski doli i bregi, od kojeg je dobivao točne i pravovremene informacije vezane uz provedbu natječaja za Tip operacije 1.1.3.

OPG ANTUN GRBAVEC
Čakovečka ulica 50, 40 317 Podturen
00 385 98 162 – 4096
PROIZVODNJA KRUMPIRA