Zadovoljni smo, iako u sezoni radimo od jutra do mraka

Četvrtak, 25. svibnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi Danijela Zorković obnovila je poljoprivrednu mehanizaciju

Danijela Zorković, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Hrašćana, sredstvima koja je dobila na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, kupila je poljoprivrednu mehanizaciju pa sada 13 hekatara poljoprivrednog zemljišta obrađuje brže i kvalitetnije.

Obitelj Zorković na svojim poljoprivrednim površinama uzgaja kukuruz i ječam, a kompletni urod plasira Tvornici stočne hrane u Čakovcu.

– Kao njihovi kooperanti nemamo problema s plasmanom, otkup nam je osiguran, a ni otkupna cijena lani nije bila loša. Prošle godine smo doduše, imali manji urod zbog velike suše, a ove godine prinos će biti manji zbog obilnih kiša. Vidjet ćemo kakva će biti ova godina i kolika će biti otkupna cijena za kukuruz. Ranije smo uzgajali i tikve, ali smo odustali jer je otkupna cijena bila preniska. No, mi smo zadovoljni, iako u sezoni suprug Saša i ja radimo od jutra do mraka – rekla je nositeljica ovoga poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Hrašćana.

Podrška LAG-a Međimurski doli i bregi

Iako se poljoprivrednom proizvodnjom bavi već godinama, do sada svoj OPG nije prijavila na neki od natječaja iz Programa ruralnog razvoja.

– Odlučili smo se prijaviti na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi jer smo tu vidjeli priliku da obnovimo poljoprivrednu mehanizaciju. Nismo puno očekivali, a prošli smo bez problema. Novcem koji smo dobili od LAG-a Međimurski doli i bregi kupili smo rabljeni traktor te novu prskalicu od 800 litara i plugove okretače. Moj suprug je poljoprivredni tehničar pa se dobro razumije i u poljoprivrednu mehanizaciju, no, traktor kakav smo naveli u projektu koji smo prijavili na natječaj LAG-a nije bilo lako pronaći. Tražili smo ga godinu i pol, a uspjeli smo ga pronaći tek na jednom gospodarstvu kod Križevaca. Na gruntu smo imali dva starija Zetora, ali ovaj ima 90 konjskih snaga i s njim napravimo puno više za kraće vrijeme. Nažalost, u međuvremenu su cijene poljoprivredne mehanizacije abnormalno porasle, pa smo morali dodati i oko 10 tisuća eura svojih novaca. No, bespovratna sredstva koja smo dobili od LAG-a su na puno pomogla. Djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi su nam objasnile sve što nas je zanimalo u vezi provedbe natječaja i sve je prošlo u najboljem redu . Primili smo i drugu ratu, tako da smo jako zadovoljni što smo se odlučili prijaviti na njihov natječaj – istaknula je Danijela Zorković.

Zemljišta se moraju okrupniti

Nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva upozorila je i na niz problema s kojim se susreću poljoprivredni proizvođači u Međimurju.

– Puno je problema koji su trebali biti već odavno rješeni. Mi smo prije dvadeset godina hranili svinje, a uzgajali smo i krave i bikove. U punom turnusu imali smo 54 grla, no, taj je posao, kao i prodaja mlijeka, prestao biti isplativ. Cijena junadi se nije promijenila već 20 godina. Nekada je svaka kuća u Gornjem Hrašćanu imala stoku, a danas se još rijetko tko bavi tim poslom. Puno je mladih otišlo na rad u inozemstvo, a ne žele prodati zemlju. Da bi naši poljoprivrednici bili uspješni i konkurentni mora se provesti okrupnjavanje zemljišta. Ovdje su parcele male, pa njihova obrada zahtjeva više vremena i veću potrošnju goriva. Mi radimo 13 hektara a ni jedna parcela nam nije veća od hektara. Obrada takvih raštrkanih i rascjepkanih parcela je bitno skuplja, troši se više vremena na njihovu obradu, više goriva i zaštitinih sredstava, što smanjuje i našu zaradu. Bilo bi dobro kada bi se poljoprivredni proizvođači udružili i međusobno dijelili poljoprivrednu mehanizaciju. Moj suprug na primjer, već godinama neke poljoprivredne strojeve dijeli s prijateljem koji se bavi svinjogojstvom, od njega uzimamo i gnoj, međusobno si uskaču i pomažu, jer je lakše kada ne moraš sve napraviti sam. Kada bi se provela parcelizacija naši bi poljoprivredni proizvođači bili konkurentniji – naglasila je Danijela Zorković, nositeljica OPG-a iz Gonjeg Hrašćana.