Lijepo je živjeti i raditi na selu

Srijeda, 21. listopada 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Neven Brisar svojih 10 hektara sada obrađuje lakše i brže s novom poljoprivrednom mehanizacijom

– Privlači me poljoprivreda, imam volju raditi, a sada imam i veći traktor s kojim mogu napraviti više u kraćem vremenu – istaknuo je Neven Brisar, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice, koji je bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Na 10 hektara poljoprivrednih površina Neven Brisar uzgaja krumpir, pšenicu i kukuruz, a svoja polja, zahvaljujući sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi, sada obrađuje kvalitetnije i uz manje napora.

– Novcem koji sam dobio od LAG-a kupio sam rabljeni traktor, novu prskalicu i novi malčer, poljoprivrednu mehanizaciju koja mi je trebala, a koju vlastitim sredstvima ne bih mogao kupiti. Kredit vjerojatno i ne bi dobio, a kredit treba i vraćati. Zato mi je taj natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi odlično došao. Vidio sam natječaj na internetu, zaključio sam da udovoljavam kriterijima, napisao sam projekt i prošao. Za ovu mjeru sam se prijavio i na nacionalnoj razini, ali nisam prošao. Zato mi je ovaj LAG-ov natječaj nekako ponovo vratio vjeru u Program ruralnog razvoja, koji je poljoprivrednicima, pogotovo nama mladima, velika podrška – naglasio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva kojemu je poljoprivreda još uvijek dopunski izvor prihoda.

Plan je povećati poljoprivredne površine

Stoga Neven Brisar planira povećati poljoprivredne površine, a za kupnju novih oranica nada se uspjehu i na novim natječajima iz Programa ruralnog razvoja.

– Površine od 10 hektara, koliko sada obrađujem, još uvijek nisu dovoljne za uspješno bavljenje ovim poslom. Zato planiram dalje širiti poljoprivredne površine, kako bih jednog dana mogao živjeti od poljoprivrede i svog imanja. No, već je nova poljoprivredna mehanizacija veliki korak. S ovim traktorom, kojega sam pronašao na internetu, puno je lakše, brže i bolje raditi, a i manje troši od starog traktora, pa sada uštedim i na gorivu. Zato ću se svakako prijaviti i na nove natječaje, jer želim povećati površine, a planiram urediti i skladište za naše poljoprivredne proizvode. Sada pšenicu prodajem Čakovečkim mlinovima, a za krumpir imam stalne kupce, pa sav krumpir prodam doma, tako da bi mi dobro došlo uređeno i opremljeno skladište – rekao je Neven Brisar o svojim planovima za daljnju modernizaciju proizvodnje na ovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Poljoprivreda ima budućnost

Ovaj mladi poljoprivrednik iz Sivice tako svoju budućnost vidi upravo u bavljenju poljoprivrednom proizvodnjom, jer kaže, siguran je kako ona ima budućnost.

– Teško je ali i lijepo raditi na zemlji. Moje je moje. Lijepo je i živjeti na selu, na svježem zraku i u čistoj prirodi. Još je ljepše kada možeš proizvesti nešto svoje, svojim rukama i trudom. Onda si na to s pravom ponosan. Zato mislim da će se mladi ipak sve više odlučivati za rad u poljoprivredi. Čini mi se i da se sada ipak više brine o poljoprivredi i mladim poljoprivrednicima. Valjda su počeli shvaćati da država teško može bez poljoprivrede i proizvodnje vlastite hrane. Nadam se da će se konačno povećati i otkupne cijene te da će poljoprivrednicima ipak biti lakše živjeti od svojih polja – naglasio je Neven Brisar.

Nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva posebno je istaknuo odličnu suradnju s Lokalnom akcijskom grupom Međimurski doli i bregi.

– S LAG-om Međimurski doli i bregi sam odlično surađivao. Jako sam zadovoljan. Sve sam na vrijeme uspio riješiti uz njihovu podršku. Obavještavali su nas redovno o svim fazama natječaja, imali smo i radionice, tako da nam je LAG i u tom smislu bio od velike pomoći – rekao je Neven Brisar, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice.