Mladi vinogradar posadio gotovo hektar novog vinograda

Petak, 9. prosinca 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Mario Košak iz Svetog Urbana odlično je iskoristio bespovratna sredstava LAG-a Međimurski doli i bregi

Mario Košak, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Urbana, zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je dobio na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, zasadio je novi nasad vinograda a kupio je i novi malčer te stroj za zelenu rezidbu.

– Nastavljam obiteljsku tradiciju, imam vinograd od oko 2,5 hektara u kojem uzgajam sorte žuti muškat, rajnski rizling i graševinu, a na svojim poljoprivrednim površinama uzgajam kukuruz. Novi vinograd na površini od 0,72 hektara sam zasadio tijekom ove i prošle godine, zasadio sam dvije i pol tisuće cijepova rajnskog rizlinga, a vjerujem da ću uspjeti pronaći tržište za urod iz tog vinograda. Vinogradarstvo je izazovan posao, ali me jako veseli rad u vinogradu – rekao je ovaj mladi vinogradar iz Svetog Urbana.

Mario Košak je uspio unaprijediti svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Na internetu sam pratio raspisane natječaje i odlučio sam se prijaviti na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi. To je bio prvi natječaj na koji sam se prijavio i prošao sam. S novcem koji sam dobio zasadio sam novi nasad i kupio poljoprivrednu mehanizaciju koja mi je trebala. Za sadnju vinograda dodao sam i nešto vlastitih novaca i jako sam zadovoljan. Sada mi je lakše raditi, a puno očekujem i od vinograda koji sam zasadio. Jako sam zadovoljan, jer da nisam dobio ta sredstva od LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bih mogao ići u takvu investiciju. Možda bih uspio kroz nekoliko godina, no, ovako sam puno toga rješio odjedanput. Nama, mladim poljoprivrednicima tih 15 tisuća eura je veliki novac. To mi je svakako bila velika pomoć i podrška, iako se cijeli postupak razvukao na godinu i pol. Posebno želim istaknuti veliku podršku koju sam imao od LAG-a Međimurski doli i bregi, čije su djelatnice bile vrlo susretljive. Na sva moja pitanja dobio sam pravovremeni odgovor – naglasio je Mario Košak.

Velika očekivanja od novog vinograda

Od vinograda koji je zasadio i zahvaljujući LAG-u Međimurski doli i bregi ovaj mladi vinogradar sa Svetog Urbana ima velika očekivanja.

– Kada novi vinograd bude dao urod, u prvo vrijeme planiram prodavati grožđe, a onda se polako okrenuti i prema proizvodnji vlastitih vina. Tržište traži kvalitetno grožđe i vino, pa se od vinogradarstva može pristojno živjeti. Doduše, u vinogradu se mora i puno raditi, mora se uložiti puno rada i truda da se nešto zaradi. No, ja se ne bojim raditi, želim nastaviti obiteljsku tradiciju i živjeti od vinogadarstva – rekao je ovaj međimurski vinogardar.

U vinogradarstvu vidi perspektivu

Stoga Mario Košak planira i dalje širiti nasade vinograda na Svetom Urbanu, pri čemu se nada kako će dio potrebnih sredstava ponovo osigurati iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

– U vinogradarstvu vidim perspektivu. Lijepo mi je raditi u vinogradu pa bih želio još povećati površine pod vinogradima. Moja se obitelj bavi vinogardarstvom, imamo znanje i iskustvo, zato svoju budućnost vidim baš u vinogradarstvu. Uz nove nasade planiram i dalje ulagati i u poljoprivrednu mehanizaciju i razvijati svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – poručio je Mario Košak, vinogradar iz Svetog Urbana.