I od poljoprivrede se može živjeti

Ponedjeljak, 11. travnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Inženjer strojarstva Nikola Zadravec ipak je odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju

– I od poljoprivrede se može živjeti, ali treba puno raditi, i to ne samo na zemlji. Poljoprivrednik se danas mora razumijeti i u financije, mora znati voditi poslovnu dokumentaciju, mora biti informatički pismen, a i poljoprivredni strojevi su danas puno složeniji za korištenje ali i za održavanje. Iako je bavljenje poljoprivredom naporan i zahtjevan posao, on čovjeku ipak pruža i puno zadovoljstva – naglasio je Nikola Zadravec, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Bogdanovca, koji je sredstva dobivena na drugom natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložio u kupnju poljoprivrednog zemljišta i poljoprivredne mehanizacije.

Ovaj mladi poljoprivrednik s diplomom sveučilišnog prvostupnika strojarstva nastavio je obiteljsku tradiciju, a na deset hektara poljoprivrednih površina uzgaja ratarske kulture – pšenicu, ječam, tritikale, kukuruz i djetelinu.

– Iako sam završio studij strojarstva, ipak sam odlučio nastaviti obiteljski posao. Moji su roditelji puno uložili u naše imanje, kupili su poljoprivrednu mehanizaciju, podigli su silos, uredili gospodarske objekte, pa mi je bilo žao da to propadne. Studij strojarstva mi olakšava da bolje razumijem način rada poljoprivrednih strojeva, pa neke manje zahvate na poljoprivrednoj mehanizaciji mogu obaviti i sam. Mislim da se dobro snalazim, iako su troškovi proizvodnje dramatično porasli. Litra plavog dizela koštala je prije dvije godine 2,60 kuna, a sada mu je cijena 9,60 kuna, cijena umjetnog gnojiva od lani je porasla za čak 400 posto. No, dio repromaterijala za ovu sezonu kupio sam prije posljednjeg velikog poskupljenja, tako da ipak imam neku računicu. Urod žitarica uglavnom prodajem lokalnim otkupljivačima, otkupna cijena morala bi biti veća s obzirom na visoke ulazne troškove, no, mi smo ratari još uvijek u nešto boljoj situaciji od primjerice, stočara. Situacija u stočarskoj proizvodnji je nažalost, izuzetno loša – upozorio je Nikola Zadravec.

Teško je kupiti zemlju u Međimurju

U takvim uvjetima vrlo je teško iznaći sredstva za nova ulaganja, pa ovaj mladi međimurski poljoprivrednik ističe kako su mu bespovratna sredstva koje je dobio od Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi bila od velike pomoći.

– Poljoprivrede nema bez poljoprivrednog zemljišta i moderne poljoprivredne mehanizacije, a to su velika ulaganja. Sva je poljoprivredna mehanizacija jako poskupjela, no, najveći problem imao sam s kupnjom poljoprivrednog zemljišta. U našem kraju su parcele male, a nema ni puno zemlje na prodaju. Naposljetku sam ipak uspio kupiti tri parcele ukupne površine od 1,3 hektara, no one su međusobno udaljene, što nažalost, povećava ukupni trošak proizvodnje. Uz kupnju poljoprivrednog zemljišta u projektu koji sam prijavio na natječaj Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi naveo sam i kupnju poljoprivredne mehanizacije – novog grubera, stroja za obradu tla koji u jednom prohodu zamjenjuje oranje i tanjuranje, te rabljene žitne sijačice. Ti mi strojevi omogućuju bržu i kvalitetniju obradu zemljišta, bolje nicanje i veći prinos, a u konačnici i veći profit – istaknuo je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Isplati se malo pomučiti

Nikola Zadravec uspio je u cijelosti završiti projekt koji je prijavio na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi, pa sada očekuje i odobrenje za drugu isplatu.

– Gruber sam ionako morao kupiti, no da nisam prošao na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bih mogao kupiti novi. Kada sam na internetskim stranicama LAG-a vidio raspis novoga natječaja za Mjeru 6.3. odlučio sam se prijaviti. Veći dio projekta sam napisao sam, a imao sam i podršku savjetodavne službe. Želim pohvaliti rad LAG-a Međimurski doli i bregi, njihove stručne djelatnice su bile vrlo susretljive, na radionicama koje je organizirao LAG svi detalji natječaja su bili dobro objašnjeni, uvijek su nas podsjećali na obvezu redovne predaje izvješća, tako da sam uglavnom zadovoljan s ovakvim programima podrške poljoprivrednicima. Zato bih preporučio svim poljoprivrednicima koji zadovoljavaju uvjete iz takvih natječaja da se svakako prijave. Isplati se malo pomučiti – naglasio je Nikola Zadravec, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Bogdanovca.