Ako smo se odlučili za poljoprivredu, moramo se boriti!

Četvrtak, 1. lipnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Tamara Komar iz Badličana kupila je poljoprivrednu mehanizaciju za svoj OPG

Bespovratnim sredstvima koja je dobila na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Tamara Komar, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Badličana, kupila je rabljeni traktor i novu traktorsku prikolicu.

– Ova će godina biti jako teška. Imali smo puno problema zbog obilnih kiša ovoga proljeća, pa smo čak morali ponoviti sjetvu kukuruza, jer nam je voda sve uništila. Ove su godine značajno veći troškovi proizvodnje, a otkupne cijene i dalje padaju. No, mi ne mislimo odustati. Ako smo se suprug Mladen i ja odlučili da ćemo se baviti poljoprivredom i nastaviti obiteljsku tradiciju, jer su se poljoprivredom bavili i suprugov otac i djed, moramo se boriti. Nekada zna biti teško, jer smo oboje zaposleni, no, pomaže nam svekar Ivan, ali i naša djeca – sin Filip i kćer Tena, pa se uspijemo organizirati i obaviti sve poljoprivredne radove. Otkako smo obnovili poljoprivrednu mehanizaciju, nešto je lakše, jer više ne ovisimo o drugima. Ranije, dok nismo imali ovakvu traktorsku prikolicu, nismo mogli prijevoz uroda organizirati kada je nama najbolje odgovaralo, a prijevoz smo morali i dodatno plaćati. Sada je puno lakše sve organizirati i napraviti – istaknula je Tamara Komar, koja na 5 hektara poljoprivrednih površina ove godine uzgaja kukuruz i ječam za prodaju te krumpir i povrtne kulture za vlastite potrebe.

Rabljeni traktor i nova traktorska prikolica

Bespovratnim sredstvima koja je dobila od LAG-a Međimurski doli i bregi obitelj Komar kupila je rabljeni traktor s pogonom na sva četiri kotača te novu traktorsku kiper prikolicu.

– Natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi vidjela sam na internetskom portalu, činilo mi se je da zadovoljavam uvjete pa sam se odlučila prijaviti. Kako sam se prvi puta prijavila na takav natječaj, imala sam puno nedoumica, ali su mi djelatnice LAG-a objasnile sve što me je zanimalo. Puno su mi pomogle pa sam prošla na natječaju. Čim sam saznala da je moja prijava prošla, odmah smo rezervirali traktorsku prikolicu, no, s kupnjom traktora smo imali problema. Traktor s pogonom na sva četiri kotača nije bilo lako pronaći. Tražili smo ga gotovo godinu i pol dana, a na kraju smo ga kupili u Istri. Trgovina u kojoj smo kupili traktor nam je organizirala i njegov prijevoz do Badličana, tako da je sve ipak prošlo super. Jako smo zadovoljni, iako smo morali dodati i vlastite novce, jer je sva poljoprivredna mehanizacija u međuvremenu jako poskupjela. Bez tih sredstava koje smo dobili od LAG-a sigurno ne bih mogla ići u takvu investiciju. Iako i suprug i ja radimo, ne bismo mogli odvojiti takav iznos, a ta nam je mehanizacija bila neophodna. Tu je zemlja vlažna, pa nam je trebao traktor s pogonom na sva četiri kotača. Sada naše poljoprivredne površine možemo obraditi kvalitetnije i brže. Zetor koji smo kupili je puno bolji od starih traktora koje smo imali i jako smo zadovoljni – naglasila je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Mehanizaciju treba redovno obnavljati

Zato Tamara Komar svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo planira prijaviti i na nove natječaje LAG-a Međimurski doli i bregi.

– To nam je bila konkretna pomoć i podrška. Kada budu raspisani novi natječaji za male poljoprivrednike sigurno ću se prijaviti, jer poljoprivrednu mehanizaciju treba redovno obnavljati. Zato bih preporučila i drugim poljoprivrednicima da prate takve natječaje i da se prijave, jer se za tih 15 tisuća eura, koliko smo dobili od LAG-a Međimurski doli i bregi, mogu kupiti strojevi koji nam značajno olakšavaju proizvodnju na našim gospodarstvima – poručila je Tamara Komar, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Badličana, koja je bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi odlično iskoristila za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na svom OPG-u.