Moraš nešto dati da bi nešto dobio

Četvrtak, 27. listopada 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Agate Vrtarić bespovratna sredstva LAG-a uložio je u novu poljoprivrednu mehanizaciju

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je dobila na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Agata Vrtarić, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Peklenice, kupila je novi malčer, tanjuraču, plug za oranje, sijačicu, cjepač drva i traktorsku prikolicu od 4 tone nosivosti.

– S tim bespovratnim sredstvima koje sam dobila od LAG-a Međimurski doli i bregi uspjela sam kupiti gotovo sve poljoprivredne strojeve koji su nam trebali. Poljoprivredna mehanizacija koju smo koristili je bila već stara i morali smo ju obnoviti. Žao mi je da se na taj natječaj LAG-a nisam prijavila i prije. S novom mehanizacijom sada je brže i lakše raditi mojoj kćeri Ružici i njenom suprugu Darku Kukanu, koji brinu o mom OPG-u, jer sam ja prestara za rad na polju. S novom mehanizacijom postižemo bolju kvalitetu obrade zemljišta, a na obradu potrošimo manje vremena, što nam je jako važno, jer su kćer i zet zaposleni i poljoprivredom se bave zapravo iz hobija – istaknula je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Zaradu „pretočili“ u repromaterijal

Na 3 hektara poljoprivrednog zemljišta Agata Vrtarić je ranije sijala kukuruz, no, ove je godine, zbog plodoreda zasijala jaru zob i uljanu repicu.

– Imali smo sreću, jer je zbog suše urod kukuruza ove godine bio slab, dok je urod zobi i uljane repice solidan. Iako smo imali manji prinos, suša nam ipak nije napravila veliku štetu, jer su naša polja kraj rijeke Mure, gdje zemlje nisu tako suhe. Kakva je bila ova godina, možemo biti zadovoljni – rekla je ova poljoprivrednica iz Peklenice.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Agate Vrtarić već godinama ima ugovor o otkupu s čakovečkom Tvornicom stočne hrane.

– Otkupna cijena bi ove godine bila solidna da nije bilo takvog rasta troškova za repromaterijal. Sve što smo zaradili zapravo smo odmah pretočili u umjetno gnojivo, no, ipak smo se uspjeli nekako pokriti. Da živimo samo od poljoprivrede, bilo bi nam jako teško. Zato nam je ova podrška LAG-a Međimurski doli i bregi dobro došla, jer sami ne bismo mogli još uložiti i u novu pljoprivrednu mehanuzaciju. Do sada se nismo prijavljivali na natječaje, pa i od ovog nismo puno očekivali. Moja kćer je u Savjetodavnoj službi dobila informaciju o tom natječaju za male poljoprivrednike, kontaktirala je LAG Međimurski doli i bregi, gdje su joj predstavili uvjete natječaja, pa smo se odlučili prijaviti. Bili smo svjesni rizika, jer je trebalo platiti konzultanta a nije bilo garancije da ćemo proći na natječaju. No, tko riskira taj profitira, nešto moraš uložiti da bi nešto dobio. Prioritet nam je bio novi malčer, no, u projektu smo naveli i druge poljoprivredne strojeve koji su nam trebali. Bez problema smo prošli na natječaju i uspjeli smo kupiti većinu mehanizacije koja nam je trebala. Bez tog novca od LAG-a Međimurski doli i bregi ne bi mogli kupiti sve te strojeve, možda bi kupili tek rabljeni malčer. Ovako smo uspjeli kupiti čak i traktorsku prikolicu, baš takvu kakva nam je trebala – naglasila je Agata Vrtarić.

Lakše je kada dobiješ gotovi novac

Zahvaljujući dobrom iskustvu s ovim natječajem LAG-a Međimurski doli i bregi ova međimurska poljoprivrednica razmišlja i o novim natječajima.

– Sada bi nam trebao noviji i jači traktor, jer je ovaj koji sada koristimo malo preslab za nove strojeve koje smo kupili, bilo bi odlično kada bi dobili sredstva s kojima bi uredili i natkriveni prostor u kojem bi čuvali mehanizaciju koju smo kupili. Zato se nadam da ćemo biti uspješni i na novim natječajima koje će raspisati LAG, jer su to gotovi novci koji su nam stvarno dobrodošli – poručila je Agata Vrtarić, koja je posebno pohvalila rad Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi.