Dobra prigoda za obnovu poljoprivredne mehanizacije

Srijeda, 2. rujna 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Mladena Dobranića korisnik je bespovratnih sredstava LAG-a Međimurski doli i bregi

– Nažalost, sve se manje mladih ljudi u našem kraju bavi poljoprivredom. I moja je kćer otišla raditi u Njemačku, a doma ima sve. Voćarstvo zahtijeva puno rada, troškovi su sve veći, pa nam nakon velikog truda naposlijetku ostane malo novaca. Otkupljivači plaćaju slabo i na rate, tako da još moramo i čekati na naš novac. No, unatoč svemu nikako ne smijemo zapustiti naše voćnjake – istaknuo je poznati međimurski voćar Mladen Dobranić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju poljoprivredne mehanizacije i voćarskih alata.

Mladen Dobranić, u Brezovcu, u Općini Sveti Martin na Muri, na nešto više od hektara voćnjaka godišnje proizvede 40 tona jabuka, među kojima su i mušanjke, kanade, bobovac, london peping, renete, francuske kožarke, lesice i druge stare sorte jabuka. Gotovo sav urod ovaj međimurski voćar uspijeva prodati na kućnom pragu.

– Pred kućom imam štand na kojem ostavim par vreća jabuka, kupci uzmu jabuke i ostave novac u drvenoj kutijici. Neki doduše, zaborave platiti, no taj moj – jabukomat, kako ga u šali nazivam, ipak dobro fukcionira. Prodao sam gotovo sav prošlogodišnji urod. Kupci sve više traže domaću i zdravu jabuku, stoga ne mogu shvatiti da je na području naše općine toliko zapuštenih voćnjaka – rekao je ovaj dugogodišnji predsjednik Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri, koji se uzgojem jabuka bavi još od 1977. godine.

Voćnjaci se ne smiju zapustiti

Mladen Dobranić već godinama nastoji očuvati stare, autohtone sorte jabuka, za koje drži kako su dio međimurske baštine, ali i veliki potencijal ovdašnjih voćara, budući da sve više kupaca traži upravo takve jabuke intenzivnog okusa i mirisa.

– Nadam se dobroj godini, ukoliko neće biti mraza mogli bismo ostvariti dobar urod. Lani smo primjerice, imali nešto manji urod nego 2018. godine, ali je kvaliteta jabuka bila bolja, pa smo postizali i bolju cijenu, hladnjačari su nam plaćali i do kunu i 40 lipa za kilogram. Bude li nas poštedio mraz smiješi nam se dobra godina – istaknuo je Mladen Dobranićkoji je u svojem voćnjaku već krajem siječnja započeo zimsko orezivanje.

Ovaj međimurski voćar nadu za očuvanje međimurskih voćnjaka vidi u Programu ruralnog razvoja, jer bez sredstava iz tog programa, posebice mladi poljoprivrednici ne bi imali uvjete za ulaganje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

– Teško je od ostvarenog prihoda ulagati u novu mehanizaciju, pa su i neki od mojih poljoprivrednih strojeva već vrlo stari. Traktor s kojim radim star je primjerice, više od 30 godina, i morao sam ga zamijeniti novijim. Prilika za obnovu mehanizacije pružila mi se na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi. Prošao sam na natječaju i dobio polovicu od 110 tisuća kuna. Za taj novac kupio sam novi atomizer, voćarske škare s baterijskim napajanjem i viljuškar, a ovih dana planiram kupiti i malčer te rabljeni voćarsko – vinogradarski traktor. Nadam se da ću do lipnja moći podnijeti zahtjev za isplatu drugog dijela bespovratnih sredstava. Novi strojevi i alati olakšat će mi i ubrzati posao u voćnjaku, jer većinu poslova moram obaviti sam. Zato bih svakako preporučio da se poljoprivrednici javljaju na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, jer je to praktično jedini način da obnove svoju mehanizaciju i da unaprijede proizvodnju na svojim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Doduše, na kompletna sredstva čeka se predugo, stoga bi cijeli proces trebalo ubrzati, pa bi možda u tom smislu trebalo razmišljati i o kakvim garancijama ili sličnim instrumentima osiguranja – naglasio je ovaj međimurski proizvođač jabuka.

Odlična suradnja s LAG-om Međimurski doli i bregi

Mladen Dobranić je posebno istaknuo i pohvalio odličnu suradnju s Lokalnom akcijskom grupom Međimurski doli i bregi.

– Od stručne službe LAG-a Međimurski doli i bregi imao sam svu podršku, dobio sam sve potrebne informacije, tako da nisam imao problema prilikom prijave na natječaj. Svakako ću se prijaviti i na nove natječaje iz Programa ruralnog razvoja – poručio je ovaj poznati međimurski voćar, koji je bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi uspio obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju na svom poljoprivrednom gospodarstvu.

OPG MLADEN DOBRANIĆ
Brezovec 9, 40313 SVETI MARTIN NA MURI
Tel. 040 868-218
VOĆARSTVO – Prodaja jabuka, soka od jabuka i jabučnog octa