Zahvaljujući LAG-u bolji uvjeti za uzgoj povrća

Petak, 2. listopada 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Na OPG-u Dominika Kovačića u Badličanu postavljeni su novi plastenici

Bespovratnim sredstvima koja su obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Dominika Kovačića dodijeljena na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, ovaj je mladi poljoprivrednik značajno unaprijedio plasteničku proizvodnju povrća na svom imanju u Badličanu.

– Nekada smo na imanju uzgajali kukuruz, no kako to nije bila dohodovna kultura počeo sam razmišljati što bi mi se najbolje isplatilo. Kolega na poslu, koji se već bavio plasteničkim uzgojem, predložio mi je da pokušam s uzgojem povrća u plasteniku. Ideja mi se činila dobrom, pa sam prije pet godina podigao svoj prvi plastenik. Onda sam kupio još jedan i tako je krenulo – rekao je Dominik Kovačić, nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Pod plastenicima 3 tisuće kvadrata

Danas na imanju od jednog hektara pod plastenicima ima više od 3 tisuće četvornih metara, u kojima uzgaja jagode, borovnice i sezonsko povrće – papriku, rajčicu, salatu, luk i druge povrtlarske kulture, koje najvećim dijelom uspije prodati na kućnom pragu.

– Budući da ne živim od uzgoja povrća, nego je to uz redovni rad moj dopunski posao, mogu reći da se od uzgoja povrća može nešto i zaraditi, sigurno više nego od kukuruza. No, povrće je osjetljivo, a vremenske prilike nam posljednjih godina i ne idu na ruku. Kasni snijeg ove godine, kada je već počela vegetacija jagoda, značajno nam je umanjio urod. Jagode su posebno osjetljive na vlagu, pa ih treba zaštititi od kiše. Svake nam je godine prijetila i tuča, znali smo biti i poplavljeni, urod je nerijetko stradao od jakog vjetra, kao što je to bio slučaj ovoga ljeta. Rješenje tih problema vidio sam u povećanju površina pod plastenicima. Zato mi je taj natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi došao kao naručen. Možda bi nove plastenike vlastitim sredstvima mogao podići za pet ili deset godina, a sada sam, zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a, tu investiciju uspio realizirati u godinu dana – istaknuo je ovaj mladi poljoprivrednik iz Badličana.

Povećan kapacitet za uzgoj

Novcem koji je njegov OPG dobio na natječaju LAG-a za male poljoprivredne proizvođače kupio je i već postavio protugradne mreže za nasad borovnica, sezonski plastenik za jagode i plastenik u kojem uzgaja sezonsko povrće.

– Planirao sam se javiti na nacionalni natječaj za ovu mjeru, no u Savjetodavnoj službi upozorili su me da je raspisan i natječaj Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, na kojem sam imao više šansi. Iako je već isticao rok natječaja, uspio sam na vrijeme napisati projekt i prošao sam. Bio sam malo sumnjičav, jer je to bio prvi natječaj na koji sam se prijavio, ali je na kraju sve ispalo super. Nisam imao nikakvih problema. U LAG-u Međimurski doli i bregi bili su vrlo susretljivi, bio sam i na par sastanaka i radionica koje su organizirali, koji su mi bili vrlo korisni, pa sam jako zadovoljan što sam na taj način uspio unaprijediti proizvodnju – naglasio je Dominik Kovačić, koji je u cijelosti realizirao projekt koji je prijavio na LAG natječaj za potporu razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

Zahvaljujući ovom ulaganju uspio je na svom OPG-u povećati i kapacitete za uzgoj te bolje zaštititi kulture koje uzgaja.

– Da sam ovoga proljeća jagode imao pod plastenikom šteta od vlage bi sigurno bila manja. Sada više ne strahujem od tuče, jer je cijeli nasad borovnica zaštićen protugradnim mrežama. Prije sam u jednom plasteniku imao par redova rajčice, pa par redova paprike, a sada u svakom plasteniku mogu uzgajati samo jednu kulturu. Sada to puno bolje izgleda, povrće je bolje zaštićeno, lakše mi je organizirati uzgoj i brigu o svakoj kulturi. S ovim ulaganjima sam sigurno unaprijedio proizvodnju na svom OPG-u i jako sam zadovoljan – poručio je ovaj mladi poljoprivrednik, kojemu uzgoj povrća predstavlja zadovoljstvo, ali i dopunski izvor prihoda.