Mladen Novak: Od poljoprivrede je moguće živjeti, ali treba biti uporan

Srijeda, 2. rujna 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Mladena Novaka u Robadju bespovratnim sredstvima obnovio poljoprivrednu mehanizaciju

– Od poljoprivrede je moguće živjeti, ali treba biti uporan, snalažljiv i voljan slušati savjete. Poljoprivrednici moraju biti informatički pismeni, jer bez toga znanja neće uspjeti doći do sredstava koja su im dostupna iz Programa ruralnog razvoja. A bez tih potpora, posebice mali poljoprivredni proizvođači, ne mogu ulagati u razvoj svojih gospodarstava – istaknuo je Mladen Novak, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Robadja, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio više od 111 tisuća kuna.

Mladen Novak obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirao je 2007. godine, nakon što je od roditelja preuzeo dio parcela, uglavnom vinograda, kako bi nastavio obiteljsku vinogradarsku tradiciju.

– Moj je otac također nositelj OPG-a, no on se bavi tovom bikova i uzgojem kokoši, dok sam se ja odlučio za vinogradarstvo. Ukupno s roditeljima obrađujemo oko 10 hektara, od čega na jednom hektaru uzgajam vinovu lozu, uglavnom sauvignon, laški rizling i pušipel. Imam i registrirani objekt za proizvodnju i prodaju vina, tako da vino prodajem na kućnom pragu. Bilo bi nam lakše kada bi naše imanje bilo na glavnoj cesti, jer bismo tada lakše prodali naše vino, no, zahvaljujući internetskom oglašavanju uspijevamo plasirati gotovo cijelu proizvodnju i poslovati pozitivno. Ljudi danas naime, sve više traže kvalitetno vino u rinfuzi i spremni su platiti kvalitetu. Kada bih prodavao grožđe u dobrim bih godinama bio na nuli, a ovako ipak ostvarujemo i neku zaradu – rekao je ovaj magistar agronomije koji se u ovom vinorodnom kraju posvetio uzgoju vinove loze.

Poljoprivrednicima se nudi puno mogućnosti

Mladen Novak u svojim vinogradima u slikovitom Robadju nedavno je dobio i sredstva na natječaju za Tip operacije 5.2.1., zahvaljujući kojima je uspio obnoviti dio vinograda koji su bili zahvaćeni zlatnom žuticom vinove loze.

– Poljoprivrednicima se danas nudi puno mogućnosti zahvaljujući Programu ruralnog razvoja, što prije nije bio slučaj. Mom ocu Vladimiru bilo je potpuno neshvatljivo da bi mi netko bespovratno dao novac za obnovu poljoprivredne mehanizacije. Naši stari nisu imali takve mogućnosti. No, kada se naučiš prijaviti na natječaje, zahvaljujući novcu iz Europske unije moguće je riješiti puno problema. Treba imati čiste papire i sređene imovinsko – pravne odnose, ali i jaku volju, jer ni taj europski novac za razvoj poljoprivrede ne pada s neba. Prije par godina prijavio sam se na nacionalni natječaj za Tip operacije 6.3.1. no nisam prošao, zbog uvjeta koji nisu bili naklonjeni poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu Hrvatske. No, budući je natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi za taj tip operacije bio jednostavniji, odlučio sam se prijaviti. Zahvaljujući tim sredstvima uspio sam kupiti rabljeni traktor u Sloveniji, što bez tih bespovratnih sredstava ne bih uspio – naglasio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Robadja.

Traktor od 75 KS s prvom vučom,koji je kupio sredstvima koja je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi, omogućuje mu da vinograd obrađuje brže, lakše i sigurnije, uz manju potrošnju goriva.

Bespovratna sredstva su spas za male poljoprivrednike

– Ova bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja su spas za nas, male poljoprivredne proizvođače. Ta su mi sredstva vratila volju da se nastavim baviti poljoprivredom, pa se planiram prijavljivati i na druge natječaje iz Programa ruralnog razvoja koji će biti raspisani – istaknuo je Mladen Novak, koji je posebno pohvalio menedžere LAG-a Međimurski doli i bregi, koji su za prijavitelje na ovom, prvom natječaju Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, organizirali i radionice na kojima su dobili sve informacije vezane uz prijavu i provedbu natječaja za Tip operacije 1.1.3.

OPG MLADEN NOVAK
Robadje 69, 40312 ŠTIGOVA
Tel. 040 815-014
VINOGRADARSTVO – Prodaja vina u rinfuzi