Uzgoj lijeske zahtjeva puno mehanizacije, a povrat ulaganja traje dugo

Utorak, 14. prosinca 2021. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Ivana Novaka iz Slakovca sredstvima LAG-a podigao novi nasad lijeske

– Uzgoj lijeske je posao koji zahtjeva i puno ulaganja u mehanizaciju, a povrat investicije traje dugo, jer na prvi puni rod treba čekati i 8 godina. Zato su mi bespovratna sredstva koja sam dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi bila velika pomoć i podrška – naglasio je Ivan Novak, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Slakovca, koji je sredstva dobivena na drugom LAG natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložio u podizanje nasada lijeske te u kupnju poljoprivredne mehanizacije i opreme.

Ivan Novak je lijesku na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Slakovcu počeo uzgajati prije šest godina, kada je posadio prvih 1.150 sadnica, već slijedeće godine zasadio je novih 400 sadnica, a zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi ove je godine zasadio još 1.600 sadnica, pa ovaj ekološki proizvođač lijesku sada uzgaja na 6,5 hektara.

– Planirao sam proširiti nasad pa sam već i pripremio 3,5 hektara zemljišta za uzgoj lijeske, no, nisam imao dovoljno sredstava za kupnju sadnica. Kada sam na Facebook stranici LAG-a Međimurski doli i bregi vidio natječaj za unapređenje proizvodnje na malim obiteljskim gospodarstvima odlučio sam se prijaviti. Ranije nisam prijavljivao projekte na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, jer su oni na nacionalnoj razini bili prilično komplicirani i zahtjevali su puno papirologije. No, ovaj LAG natječaj je bio puno jednostavniji, napisao sam projekt i prošao – rekao je Ivan Novak o ovom LAG natječaju za male poljoprivrednike.

Novih 1.600 sadnica lijeske

Za svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupio je 1.600 sadnica lijeske te mehanizaciju za obradu plodova.
– Sve raditi ručno nije isplativo, zato je mehanizacija jako važna kod uzgoja lijeske. Novcem koji sam dobio kupio sam rabljeni vučeni atomizer od 800 litara i novi rasipač gnojiva, što mi je bitno olakšalo posao. Prije smo nasade prskali s ručnim prskalicama, a zahvaljujući novom rasipaču, koji gnoj polaže ispod zemlje, sada sam u mogućnosti bolje obrađivati nasad, jer na taj način biljka dobiva više hrane i bolje ju koristi, pa je i urod bolji. Posao oko lješnjaka sam si također olakšao, jer sam kupio novu drobilicu lješnjaka, novi kalibrator lješnjaka i novu čistilicu lješnjaka. Bez ove podrške LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bih uspio u tako kratkom vremenu nabaviti toliko mehanizacije i opreme – istaknuo je ovaj nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Slakovca.

Kod uzgoja lijeske treba biti strpljiv

Iako njegovi nasadi još nisu postigli punu rodnost, ovaj ekološki proizvođač sav urod lješnjaka uspijeva prodati bez problema.

– Da bi lijeska dala puni urod treba i osam godina, tako da sada ostvarujemo tek 30 posto od punog uroda. To još uvijek nisu velike količine, tako da smo lješnjake brzo prodali. Cijena bi im naravno, trebala biti viša, budući da su naši lješnjaci ekološki uzgojeni, no, za sada sam zadovoljan. S mehanizacijom i opremom koju smo kupili posao nam je sada lakši. Kada uzgajate lijesku trebate biti strpljivi, lijeska nije pšenica i na urod lješnjaka morate čekati godinama, a cijelo vrijeme morate puno raditi i čekati rezultate svoga rada. No, nije mi žao da sam se odlučio za uzgoj baš te kulture. Čovjeka veseli kada svake godine ima sve veći urod, iako smo kao ekološki proizvođači suočeni s puno problema. Ptice, a posebno voluharice, rade nam velike štete, a borimo se i protiv ljeskotoča, nametnika proitv kojeg nema učinkovite zaštite. No, svaki je posao vezan uz rizike, pa tako i ovaj. Nadam se da će u skoroj budućnosti biti raspisani novi natječaji, jer da bi bili konkurentni moramo nastaviti ulagati u mehanizaciju. Treba mi na primjer, sakupljač plodova, sušara za lješnjake i još puno opreme koja bi nam olakšala proizvodnju. Lijepo je i korisno da se malim proizvođačima pomaže kroz ovakve natječaje, zato pohvaljujem aktivnosti LAG-a Međimurski doli i bregi i njihovu spremnost da nam pomognu u svim fazama provedbe ovoga natječaja – istaknuo je Ivan Novak, ekološki uzgajivač iz Slakovca.