Troškovi rastu, otkupne cijene padaju, ali mi se ne damo

Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Tomislav Tkalec obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi

Tomislav Tkalec, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice, uspio je bespovratnim sredstvima koje je dobio na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju na svom imanju.

Ovaj mladi poljoprivrednik na nešto više od 2 hektara poljoprivrednih površina uzgaja kukuruz, pšenicu, krumpir, tritikale i buče, a sav urod uspijeva prodati lokalnim otkupljivačima.

– Dalo se naslutiti da će ove godine biti dobra cijena pšenice, međutim to se promijenilo kad je krenula žetva. Troškovi rastu,otkupne cijene padaju, ali mi pokušavamo držati korak. Uspjeli smo mineralno gnojivo kupiti na vrijeme, pa ću ovu godinu nekako izgurati, no, bojim se što će biti sljedeće godine, pitanje je hoćemo li izdržati ukoliko otkupne cijene neće biti veće. U takvoj neizvjesnoj situaciju mnogi će, pogotovo mali poljoprivredni proizvođači, biti prisiljeni odustati, ali mi se ne damo – poručio je Tomislav Tkalec, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice.

Nisam imao što izgubiti

Tešku situaciju s kojom su suočeni naši mali poljoprivredni proizvođači ovom su mladom poljoprivredniku barem su donekle olakšala bespovratna sredstva koja je dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

– Ranije se nisam prijavljivao na natječaje, no, kada sam na internetu vidio natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi odlučio sam pokušati, jer sam vidio da ispunjavam sve uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava. Nisam imao što izgubiti, a s tih 15 tisuća eura sam mogao kupiti mehanizaciju koja mi je trebala, a koju sigurno ne bih mogao kupiti vlastitim sredstvima. Tijekom natječaja imao sam stvarno izvrsnu suradnju s LAG-om Međimurski doli i bregi, sve su mi objasnili i odmah odgovarali na sva pitanja, bili su super i na usluzi. Čak nije trebalo prikupiti ni previše papira, tako da sam uspio sve riješiti na vrijeme. Novcem koji sam dobio na natječaju kupio sam rabljeni traktor, novu roto branu i novi plug. Imao sam i dosta sreće, jer sam traktor uspio kupiti kod nas, u Međimurju – rekao je Tomislav Tkalec.

Taj mi je novac bio velika pomoć

S traktorom je jako zadovoljan, s njim sada brže i bolje obrađuje svoje poljoprivredne površine, pa se nada da će uskoro biti raspisani i novi natječaji na koje će se sigurno prijaviti.

– Za ovaj, veći i snažniji traktor, trebam nove priključke, a trebala bi mi i nova, veća traktorska prikolica. Novac koji sam dobio na natječaju LAG-a za kupnju mehanizacije je za mene bio veliki poticaj za daljnji napredak. Sam sigurno ne bih mogao odmah kupiti i traktor i roto branu i plug, tako da mi je to bila velika pomoć. Jako sam zadovoljan i ako budu raspisani novi natječaji sigurno ću se ponovo prijaviti – naglasio je ovaj međimurski poljoprivrednik.

Tomislav Tkalec je stoga i drugim malim poljoprivrednim proizvođačima preporučio da prate natječaje i da se svakako prijave na natječaje za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

– Prvi puta je najteže, no za taj se novac ipak valja malo i pomučiti, jer se s tim bespovratnim sredstvima može dosta toga kupiti. To je sigurno prava pomoć za nas male poljoprivrednike i to je dobar način da unaprijedimo proizvodnju – poručio je Tomislav Tkalec, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Sivice.