Ono što sam prije radio dva tjedna, sada obavim u dva dana

Ponedjeljak, 16. listopada 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Daniel Vinko iz Selnice sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi obnovio je poljoprivrednu mehanizaciju

Bespovratnim sredstvima koje je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Daniel Vinko, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Selnice, kupio je novi traktor i malčer, a tim je sredstvima financirao i podizanje ograde na dijelu imanja na kojem uzgaja lješnjake i borovnice.

Na više od hektara poljoprivrednih površina ovaj poljoprivredni proizvođač, uz lješnjake i borovnice, uzgaja i krumpir.

– Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo sam osnovao na poticaj moje partnerice Sandre Požgaj Jambrošić, a prije sedam godina odlučio sam na prijedlog prijatelja, koji se već bavio uzgojem lješnjaka, zasaditi nasad lješnjaka. Lješnjaka nedostaje na tržištu, a to je dohodovna kultura, koja drži cijenu. Kako je nasad bio mlad, ranijih godina sam urod lješnjaka imao za vlastite potrebe, no, sada bi lješnjaci trebao roditi u punini. Iako smo ovog proljeća imali mraz, s ovogodišnjim urodom sam ipak prilično zadovoljan. No, urod borovnica je ove godine nešto slabiji. Ranijih godina sam imao problema s ljeskotočom, a veliku štetu na nasadima lješnjaka i borovnica imao sam zbog divljači. Zato sam već neko vrijeme planirao ograditi površine pod lješnjacima, kako bi ih zaštitio od divljih životinja. Priliku da rješim taj problem vidio sam u natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi – rekao je Daniel Vinko.

Natječaj nije bio kompliciran

Natječaj LAG-a Sjeverozapad bio je prvi na koji je prijavio projekt svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

– Natječaj LAG-a nije bio prekompliciran. Mislim da pogotovo mlađi, koji se koriste računalom, nisu imali problema s prijavom na njihov natječaj. Sandri je prijava na natječaj bila izazov, jako se je potrudila u vezi natječaja i puno mi je pomogla. Osim toga, djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi su bile jako susretljive, na sva pitanja vezana uz natječaj i njegovu provedbu odmah su odgovorile i dale pojašnjenje. Stvarno su bile odlične, tako da sam jako zadovoljan kako je protekao taj natječaj. Bespovratnim sredstvima koja sam dobio od LAG-a kupio sam novi traktor i novi malčer, te materijal za ogradu koju sam postavio oko nasada lješnjaka. Tako sam napokon rješio problem koji sam imao s divljim životinjama, a zahvaljujući novom traktoru i malčeru sada puno brže obavim košnju, koja mi je prije oduzimala jako puno vremena. Nasad treba redovito kositi, a sada, s novim traktorom košnju, na koju sam prije potrošio i dva puna tjedna, obavim za dva dana. S novim traktorom sam si uštedio puno vremena, a smanjio sam i trošak za gorivo. Ta sredstva koja sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi su mi puno značila – naglasio je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Selnice.

Ulaganje u preradu lješnjaka

Danijel Vinko stoga s nestrpljenjem očekuje i nove natječaje LAG-a za male poljoprivrednike u novom programskom razdoblju.

– Da nisam dobio ta bespovratna sredstva sigurno ne bih mogao u tako kratkom vremenu kupiti traktor i malčer te ograditi nasad. Vjerojatno bi morao dići kredit, a njega treba vraćati. Vlastitim sredstvima kupio sam i plug te frezu, pa sada puno kvalitetnije mogu pripremiti i zemlju i za sadnju krumpira. Iako sam uspio obnoviti dio poljoprivredne mehanizacije, ulaganjima u poljoprivredne strojeve zapravo nema kraja. Trebala bi mi i nova prskalica, sadilica krumpira, ali i oprema za preradu lješnjaka. Nasad lješnjaka je sada u punom urodu, pa razmišljam i o preradi lješnjaka, a za to će mi trebati novi strojevi. Sigurno ću se ponovo prijaviti na natječaj LAG-a kada bude raspisan, jer je to izvrstan način da mali poljoprivredni proizvođači poput mene lakše i brže unaprijede proizvodnju na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Sredstva koja sam dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi su mi puno olakšala posao, zato bih preporučio svima koji zadovoljavaju uvjete natječaja da se svakako prijave, jer nemaju što izgubiti, a mogu dobiti novac s kojim će si olakšati i unaprijediti proizvodnju – istaknuo je Daniel Vinko, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Selnice.