„Puno nam znači novac koji smo dobili“

Srijeda, 15. prosinca 2021. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

OPG Davida Obadića iz Palovca bespovratnim sredstvima LAG-a unapređuje proizvodnju

– To nisu mali penezi, bez njih sigurno ne bih ušao u ovu investiciju, tako da mi puno znači taj novac – istaknuo je David Obadić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Palovcu, koji će bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi, koji su mu dodijeljeni na već drugom LAG natječaju za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložiti u kupnju poljoprivredne mehanizacije – voćarskog traktora i traktorskog viličara.

Ovaj mladi voćar, koji nastavlja obiteljsku tradiciju, u voćanjaku od jednog hektara u Palovcu uzgaja jabuke, šljive i kruške.

– Iako voćnjak navodnjavamo, a mrežama ga štitimo od tuče, zadnjih nekoliko godina ostvarujemo i 30 posto manji prinos od očekivanog. Ove nam je godine urod jabuka manji zbog velikih vrućina, koja im je smanjila i kvalitetu, pa je i otkupna cijena niža. Ionako nisku cijenu jabuke, dodatno nam ruše Slovenci. Naši voćari nemaju hladnjače, pa su prisiljeni jabuke prodavati u berbi, kada im je cijena zbog velike ponude najniža. Da imamo hladnjaču naš bi posao bio puno isplatljiviji. Urod s našeg voćnjaka većinom prodajemo na veliko, poljoprivrednoj zadruzi i dvojici, trojici velikih kupaca. S plasmanom nemam problema, ali svi nastoje platiti što manje. Lani smo imali dobru cijenu, 3 kune za kilogram jabuka, ali je urod zbog mraza bio prepolovljen, tako da smo ponovo bili na gubitku i u problemima. U posljednjih deset godina možda je tek jedna godina bila dobra, a nekoliko ih je bilo baš katastrofalnih za nas voćare. Zato je i puno uzgajivača jabuka i drugog voća odustalo od proizvodnje. S cijenama koje ostvarujemo, nemamo računicu. Sve je poskupilo, a otkupna cijena jabuka je danas niža nego prije tri ili četiri godine – upozorio je ovaj mladi voćar iz Palovca.

Bez mehanizacije je jako teško

David Obadić pri tom napominje kako je ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju u takvim uvjetima nemoguće.

– Jedva se pokrivamo,a trebali bi stalno ulagati u poljoprivrednu mehanizaciju. To su ogromna ulaganja, a treba mi gotovo sve, jer koristim strojeve mog oca Anđelka, koji su stari i dvadeset godina. Voćari vani poljoprivredne strojeve mijenjaju svakih pet, šest godina, a mi ih tjeramo dok se ne dodru. Stoga sam odlučio pokušati barem dio problema rješiti prijavom na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi. Rekao sam: Idem probati, iako na nacionalnom natječaju za male poljoprivredne proizvođače nismo prošli. Vidio sam da ispunjavam uvjete, u pripremi projekta pomogao mi je stric Dušan, koji je dobio sredstva na državnoj razini, prijavio sam projekt i prošao. Novcem od LAG-a planiram kupiti rabljeni viličar i voćarski traktor, no još ih nisam kupio, jer je ponuda takve poljoprivredne mehanizacije jako slaba, posebno u Hrvatskoj. Želim kupiti dobar i ispravan traktor, koji će me dobro služiti barem nekoliko godina, a takve je teško pronaći i u susjednoj Sloveniji. Vjerujem da ću uspjeti kupiti solidan traktor, koji će zamijeniti očev, star više od 20 godina. Bez stalnih ulaganja u proizvodnju i dobre mehanizacije je jako, jako teško, zato će mi strojevi koje planiram kupiti novcem koji sam dobio od LAG-a biti od velike pomoći – rekao je David Obadić.

LAG je super

Stoga ovaj mladi voćar iz Palovca i u budućnosti planira projekte prijavljivati na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, kako bi nastavio unapređivati proizvodnju i svoju konkurentsku poziciju na tržištu.

– LAG je super, natječaj je prošao bez suvišnih komplikacija, na vrijeme smo dobivali sve informacije, čak su me oni češće zvali, nego ja njih. Jako sam zadovoljan i sigurno ću ponovo prijaviti novi projekt na njihove natječaje, jer moram nastaviti ulaganja u proizvodnju. Budući se ne mislim baviti preradom voća, planiram jednoga dana urediti hladnjaču, a za takvu investiciju će mi ponovo biti od velike koristi sredstva iz Programa ruralnog razvoja. Zašto ne, kada su novci na raspolaganju – istaknuo je David Obadić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Palovca.