Lamborghini je super!

Utorak, 27. lipnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Matija Jambrović iz Grabrovnika dobro je iskoristio bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi

Bespovratnim sredstvima koja je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Matija Jambrović, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Grabrovnika, kupio je novu prskalicu i rabljeni traktor – Lamborghini.

– Traktor je super, odlično ide, a u šali znam reći kako sada vozim – Lamborghini. Traktor sam dugo tražio, pa i po Austriji, gdje radim, no, uspio sam ga ove zime pronaći u Istri. To je traktor koji mi je trebao, sada s njim lakše i brže obrađujem oko 2 hektara vinograda. Jako sam zadovoljan, jer sam bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupio i novu prskalicu. Sami bi teško kupili mehanizaciju koja nam je trebala – istaknuo je Matija Jambrović, vinogradar iz Grabrovnika, čiji je projekt bespovratnim sredstvima podržao LAG Međimurski doli i bregi.

Tko voli raditi, nešto i zaradi

Matija Jambrović nastavlja obiteljsku tradiciju, u radu u vinogradu pomaže mu i supruga Anita, a u vinogradu rado borave i njihove tri kćeri – Ema, Ena i Eva.

– Naš je vinograd star već gotovo pedeset godina. Vinogradarstvom se bavio i moj djed, moj otac i stric. Oni su mi prenijeli ljubav prema tom našem vinogradu, kao što i ja nastojim tu ljubav prenijeti na svoje kćeri. Iako je to težak i zahtjevan posao, lijepo je biti vinogradar, pogotovo u jesen, kada ubirete plodove svoga rada. U vinogradu uzgajam graševinu, shardonay i rajnski rizling, s plasmanom grožđa nemam problema, pa tek manji dio uroda ostavim za vlastite potrebe. Iako su svi troškovi u posljednjih godinu dana jako porasli, ipak nalazim računicu. Tko voli raditi, nešto i zaradi – poručio je ovaj međimurski vinogradar.

Pomoć i podrška LAG-a

Svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelj Jambrović ranije nije prijavljivala na natječaje iz Programa ruralnog razvoja,no, kako su priliku da obnove poljoprivrednu mehanizaciju koja im je trebala za rad u vinogradu vidjeli u natječaju koji je raspisao LAG Međimurski doli i bregi, odlučili su se prijaviti.

– Na taj natječaj LAG-a nas je upozorila Ljiljana Kocen iz Savjetodavne službe, koja nam je predložila da se prijavimo na natječaj. Bili smo malo skeptični, no, budući da smo zadovoljavali uvjete natječaja odlučili smo pokušati i prošli smo. Sada smo zadovoljni, iako je trebalo sakupiti dosta dokumenata, na što sam izgubio puno vremena. Mislim da bi cijeli proces trebalo još pojednostaviti i olakšati pristup do tih bespovratnih sredstava. Takav oblik pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima je super, to je konkretna pomoć, ali bi bilo bolje kada bi provedba bila brža i jednostavnija. Djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi su se baš trudile da nam pomognu i olakšaju nam cijeli proces od prijave do isplate druge rate. Nazvale bi nas telefonom, ja sam došao u Nedelišće i potpisao ono što je trebalo potpisati. Puno su nam pomogle – naglasio je Matija Jambrović.

Ovaj vinogradar iz Grabrovnika stoga i u narednom programskom razdoblju planira svoj OPG prijaviti na neki od natječaja ove lokalne akcijske grupe.

– Vidjet ćemo kakvi će natječaji biti raspisani. Trebali bi nam još neki alati za rad u vinogradu koji bi nam olakšali posao, no, nadam se da će biti otvoreni i natječaji za obnovu vinograda. Naš je vinograd već vrlo star i svakako ćemo ga morati obnoviti. No, ne bumo se silili, najvažnije je da uživamo u vinogradu i da očuvamo našu djedovinu – poručio je Matija Jambrović, vinogradar koji čuva obiteljsku vinogradarsku tradiciju.