Ljubavlju prema konjima i dosljednim radom do cjelovite usluge

Srijeda, 12. kolovoza 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Zadruga Animalogic iz Črečana bespovratna sredstva LAG-a uložila u unapređenje ponude

– Rodila sam se s ljubavlju prema konjima, cijeli sam život posvetila tim plemenitim životinjama i tu ljubav sada nastojim podijeliti s našim klijentima. Sve što smo postigli, ostvarili smo dosljednim radom, kako bi korisnicima ponudili najbolju uslugu – istaknula je Ema Prokeš, upraviteljica zadruge Animalogic iz Črečana, koja je bespovratna sredstva koja su im dodijeljena na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložila u unapređenje usluge konjičkog centra.

Ljubav prema konjima, koja je s vremenom prerasla u posao, Ema Prokeš, diplomirana inženjerka zootehnike, razvijala je i unapređivala više od dvadeset godina, kako bi u konjičkom centru u Črečanu ljubiteljima konja i sportskog jahanja mogla ponuditi cjelovitu i zaokruženu uslugu.

– Na imanju veličine jednog hektara brinemo o 11 grla. Ovdje smo uredili 17 boksova, 2 manježa, jedan veličine 25 sa 60 metara i drugi – 20 puta 40 metara, stvorili smo primjerene uvjete za trening i obuku. Na našim poljoprivrednim površinama uzgajamo zob, ječam i kukuruz, imamo livade za košnju i pašnjake. Uz vlastiti uzgoj konja, u našem centru imamo školu jahanja, a našim klijentima pružamo i niz drugih usluga koje su vezane uz savjetovanje, od kupovine konja, treniga i menadžmenta karijere pojedinog konja, pa do savjetovanja oko gradnje konjičkih centara, prehrane konja, transporta konja, izbora najboljeg pastuha, organizaciju prijenosa vlasništva ili pak savjetovanja o odabiru najboljih veterinarskih stručnjaka. Zastupnici smo i nekih od najpoznatijih svjetskih brendova koji jamče najbolju njegu i zaštitu konja. Kroz godine upornog i predanog rada uspjeli smo na jednom mjestu našu ponudu zaokružiti u jedinstvenu cjelinu – naglasila je upraviteljica zadruge Animalogic, koja je ostvarila i zavidnu, međunarodnu karijeru u sportskom jahanju.

Obnova staje i uređenje manježa

Budući da uspješno vođenje konjičkog centra zahtijeva stalna ulaganja u unapređenje i kvalitetu ponude zadruga Animalogic je bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi uložila u daljnju modernizaciju poslovanja zadruge.

– Sportsko jahanje baš i nije isplativ posao, stoga nismo bili u mogućnosti od vlastitih prihoda izdvojiti sredstva za nova ulaganja u unapređenje naše ponude. Prilika nam se ukazala na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi, s kojim smo već ranije surađivali. Odlučili smo naš projekt prijaviti na natječaj za Tip operacije 1.1.3., a bespovratna sredstva koja smo dobili na natječaju uložili smo u obnovu staje u kojoj smo uredili moderne boksove i kupaonicu za konje, u obnovu manježa i moderne šetnice za konje, u kupnju zemlje te u postavljanje električnog pastira sa solarnim napajanjem – rekla je Ema Prokeš o ulaganjima koja su istvarili zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi.

Upraviteljica ove zadruge naglasila je da je iznimno zadovoljna podrškom koju im je pri realizaciji prijavljenog projekta pružila ova lokalna akcijska grupa.

Pohvala LAG-u Međimurski doli i bregi

– Sve je bilo super. Jako su se trudili, bili su vrlo pristupačni i dragi, pružili su nam sve potrebne informacije tijekom provedbe natječaja. Bez njih ne bismo uspjeli realizirati investicije koje su nam bile nužne za daljnje unapređenje našeg poslovanja. Temeljem iskustva s ovim, prvim natječajem na koji smo se prijavili, planiramo prijavu i na druge natječaje iz Programa ruralnog razvoja. Željeli bismo urediti natkritu halu za jahanje, koja bi nam omogućila da radimo tijekom cijele godine. Riječ je o velikoj investiciji od 200 tisuća eura, koju ne možemo realizirati iz vlastitih prihoda, stoga se nadamo da ćemo kroz nove natječaje uspjeti riješiti i taj problem – naglasila je Ema Prokeš, upraviteljica zadruge Animalogic, koja na imanju u Črečanu uređuje prvu didaktičku farmu sportskih konja u Hrvatskoj.

Autorica naslovne fotografije: Maja Musić