Svaka je konkretna podrška poljoprivrednicima dobrodošla

Srijeda, 2. rujna 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

 

Bespovratna sredstva LAG-a Međimurski doli i bregi uložili u poljoprivrednu mehanizaciju

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zdravka Perića iz Dunjkovca bespovratna sredstva koja je dobilo na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložilo je u kupnju poljoprivredne mehanizacije.

– Na 5 hektara uzgajam krumpir, kukuruz, pšenicu, ječam i tikve uljarice. Prijašnjih smo godina krumpir sadili na 3 hektara, no ove smo godine površine pod krumpirom smanjili na polovicu. Europska unija je zabranila korištenje tuberitea, zato sam bio prisiljen ove godine proizvesti upola manje krumpira od prošlogodišnjih 70 tona. Bez hladnjače takvu količinu ove godine ne bih mogao adekvatno uskladištiti i spriječiti da krumpir do proljeća proklija. Za nas male proizvođače ta je zabrana uzrok jako velikih problema jer nemamo sredstava koja bi uložili u skladišta i rashladne sustave. Kako u ovom dijelu Međimurja nema puno proizvođača krumpira ne možemo se ni udružiti u zadruge, pa je jedino rješenje bilo da smanjim površine pod krumpirom. Proizvodnja krumpira zahtijeva velika ulaganja, više od 20 tisuća kuna po hektaru, a budući da krumpir ne možete prodati u dva, tri dana, velika je opasnost da zbog neadekvatnog skladištenja naš trud i ulaganje propadne. Tvrdim da sama proizvodnja nije najveći problem, već je problem što je poljoprivredne proizvode teško sačuvati, plasirati na tržište i naplatiti. Posljednjih nekoliko godina krumpir sam prodavao veletrgovcu koji je ove godine otišao u stečaj. Slično je i sa žitom. Imam čak 20 tona zobi, a to je količina s kojom bi se moglo nahraniti sve konje u Međimurju. Zob u Čakovcu više ne otkupljuju, pa sada pregovaram o otkupu sa Slovencima. Već u Sloveniji, koja nam je na samo 5 kilometara, a pogotovo u Austriji, sve je puno bolje uređeno, poljoprivrednici su u puno boljem položaju. Nekada mi se čini kao da se kod nas poljoprivrednici namjerno žele uništiti. Poljoprivredna politika baš i nije u službi poljoprivrednika – istaknuo je Zdravko Perić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Dunjkovcu.

Žao mi je kada dobru robu ne mogu prodati

Ovaj je međimurski poljoprivrednik naglasio kako bi dio problema bio riješen kada bi se uvela zaštitna cijena za poljoprivredne proizvode, ali i kada bi se poticalo udruživanje poljoprivrednih proizvođača i ulagalo u nužnu infrastrukturu za skladištenje njihovih poljoprivrednih proizvoda.

– Još mogu i hoću raditi, ali mi je jako žao kada imam dobru robu koju ne mogu prodati, a još mi je više krivo kada me ucjenjuju i ruše cijenu. Najniža proizvođačka cijena za kilogram krumpira je 1,30 kuna, a kada nemate mogućnost skladištenja, onda ste prisiljeni prodati po nižoj cijeni i raditi s gubitkom. Zato je svaka konkretna pomoć i podrška, kakva je bila ova LAG-a Međimurski doli i bregi, dobro došla – rekao je Zdravko Perić, čije je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo od LAG-a Međimurski doli i bregi dobio 111 tisuća kuna za nabavu poljoprivredne mehanizacije.

Sada je puno lakše raditi

Ovim bespovratnim sredstvima Zdravko Perić je kupio rabljeni viličar, roto branu, novi malčer i trobrazni plug okretač.

– Vidio sam natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi i odlučio sam se prijaviti. S konzultantom sam napravio projekt i prošao. S mehanizacijom koju sam kupio tim novcem sada mi je puno lakše raditi, sve napravim puno brže. Posao s krumpirom zahtijeva puno fizičkog rada, manipulaciju s vrećama i paletama, a dnevno pretovariti 5 ili 6 tona krumpira nije lako. S viljuškarom je to sada bitno lakše, a lakše mi je raditi i u polju sa strojevima koje sam nabavio. Da nisam dobio novac od LAG-a ne bih mogao kupiti te strojeve koji su mi bili potrebni, a bez njih bih možda i odustao od bavljenja poljoprivredom. No, sve sam uspio dobro kupiti i riješiti puno problema. Baš sam zadovoljan, kao što sam zadovoljan i s LAG-om Međimurski doli i bregi, za koji imam samo riječi pohvale. Cijeli je natječaj prošao glatko, bez ikakvog stresa – naglasio je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Dunjkovca.