Nova tehnologija u uzgoju korjenastog povrća

Petak, 5. svibnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi Melita Železnjak modernizirala je proces proizvodnje na svom OPG-u

– Zahvaljujući novoj sijačici i gredičarki, strojevima koje sam kupila bespovratnim sredstvima koja sam dobila na natječaju Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, modernizirala sam proces proizvodnje na svom imanju – istaknula je Melita Železnjak, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Svetog Križa.

Na 1,5 hektara poljoprivrednih površina obitelj Železnjak uzgaja korjenasto povrće – peršin, celer i mrkvu.

– Troškovi proizvodnje su jako porasli. Samo sjeme nas je ove godine koštalo više od 2 tisuća eura. No, u poljoprivrednoj proizvodnji je svaka godina novi izazov, pa je teško pronaći još i sredstva za ulaganje u modernizaciju proizvodnje, bez koje nema napretka. Još 2016. godine, kada su već bile vidljive posljedice klimatskih promjena, odlučili smo uložiti u navodnjavanje naših polja. Veći dio sredstava za navodnjavanje smo osigurali sami a to se pokazalo kao odličan potez. Da nemamo navodnjavanje posljednjih godina ne bi imali praktično nikakav urod, sve bi nam odnijela suša. To i nije bila tako velika investicija, a isplatila se je već u prvoj godini. No, veliki problem smo imali i zbog obilnih kiša koje su pale u kratkom vremenu, pa nam je voda stajala na njivama, što je otežavalo klijanje i pogodovalo razvoju bolesti. Znali smo da moramo promijeniti tehnologiju proizvodnje, a za to su nam trebali novi strojevi. Suprug Kristijan je od kolege čuo za natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi za male poljoprivrednike, koji je bio dosta zadovoljan s tim natječajem, pa smo odlučili da ćemo se i mi prijaviti. Imala sam već nešto iskustva s natječajima, suprug i ja smo zajedno napisali projekt i prošli. Taj je natječaj bio namijenjen prvenstveno malim ali i mladim poljoprivrednicima, tako da smo bili pri samom vrhu rang liste. Jako sam zadovoljna da smo se odlučili prijaviti, jer smo s tim bespovratnim sredstvima koja smo dobili od LAG-a Međimurski doli i bregi postigli cilj i uspjeli modernizirati proces proizvodnje na našem OPG-u – naglasila je Melita Železnjak iz Svetog Križa.

Siju u uzdignutim humcima

Nova sijačica i gredičarka omogućila im je veliki napredak u proizvodnji korjenastog povrća na njihovom imanju, jer s tim strojevima sada siju u uzdignutim humcima, pa im ni premokro tlo više ne predstavlja problem.

– Proizvodnja peršina je jako zahtjevna, jer između ostaloga smijemo koristiti jako malo sredstava za zaštitu povrća. Uspjeli smo rješiti problem sa sušom a s novom tehnologijom sjetve u uzdignutim humcima rješili smo i problem natopljene zemlje. Da nismo dobili novac na tom natječaju sami sigurno ne bi mogli ići u takvu investiciju, pogotovo ne u tako kratkom roku, možda bi nam trebalo i sedam godina da unaprijedimo proizvodnju na taj način. No, kako su cijene poljoprivredne mehanizacije od prijave projekta do kupnje jako porasle, s planiranih 18 tisuća eura na 25 tisuća, već sam donijela odluku da ću odustati od projekta. No, od te namjere su nas odgovorile djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi, koje su nam i inače bile na raspolaganju za sve informacije vezane uz provedbu natječaja. Suprug je uspio kontaktirati proizvođača tih strojeva u Poljskoj i dogovorio je kupnju direktno, bez velikih trgovačkih marži, pa smo naposljetku uspjeli kupiti sve što smo planirali. Sada mi je jako drago da sam poslušala savjet iz LAG-a. S tim strojevima smo uspjeli postići veliki napredak u proizvodnji – rekla je ova međimurska uzgajivačica korjenastog povrća.

S pakirnicom bi bili uspješniji

Obitelj Železnjak peršin, celer i mrkvu koju uzgoji na svom imanju na tržište plasira preko posrednika, pa Melita Železnjak u budućnosti planira urediti i opremiti pakirnicu na svom OPG-u, što bi joj omogućilo direktan pristup tržištu.

– Da imamo više zemlje proizvodili bi više, ali zemlje na prodaju nema. Osim toga, zemlja je skupa, ako je nešto na prodaju odmah ju kupe veliki, tako da mi mali teško dolazimo do novih površina za obradu. Nastojimo se razvijati polako, pa nam je plan da svoje površine svake godine povećamo za pola hektara. S vremenom bih željela ostvariti i direktni pristup na tržište, ali mi za to treba vlastita pakirnica. Bude li prilike sigurno ću se prijaviti i na natječaje u novom programskom razdoblju, kako bi uredila pakirnicu i povećala konkurentnost proizvodnje. Unatoč brojnim teškoćama, u uzgoju povrća vidim perspektivu i ne mislim odustati – rekla je Melita Železnjak o planovima za razvoj svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Svetom Križu.