Šteta je ne uzeti novac, kad se već nudi

Srijeda, 15. prosinca 2021. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Lilijana Srša bespovratna sredstva LAG-a uložila u modernizaciju poljoprivredne mehanizacije

– Šteta je ne uzeti taj novac, kad se već nudi. Da nismo dobili bespovratna sredstva na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bismo išli u kupnju traktora. No, s mehanizacijom koju smo kupili sada nam je bitno lakše obrađivati naš vinograd – rekla je Lilijana Srša, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Prekope.

Bespovratnim sredstvima koja su njenom OPG-u dodijeljena na drugom natječaju LAG-a za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Lilijana Srša kupila je rabljeni traktor i novi atomizer.

– Imamo oko 6 tisuća trsova, uglavnom graševine, šipona, rajnskog rizlinga i sauvignona. Vinograde smo do lani obrađivali sa starim traktorom, trebao nam je novi, pa sam odlučila javiti se na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi. Konzultirala sam se s jednim mladim poljoprivrednikom, koji je već dobio bespovratna sredstva, proučila uvjete natječaja i prikupila potrebnu dokumentaciju. Iako OPG imam već više od dvadeset godina, do sada se nisam prijavljivala na natječaje, a prošla sam od prve i dobila bespovratna sredstva koja sam uložila u kupnju rabljenog traktora i novog atomizera. S novim je traktorom suprugu Vladimiru puno lakše i brže raditi, prskanje i malčiranje sada traje duplo kraće, a i potrošnja goriva je manja. Projekt smo završili u samo godinu dana i jako smo zadovoljni. Svima preporučam da se jave na ove natječaje, jer su oni stvarno velika pomoć, pogotovo malim poljoprivrednim proizvođačima – naglasila je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Prekope.

Godinu će ipak pamtiti po dobrom

Zahvaljujući ovoj investiciji OPG Srša uspio je modernizirati proizvodnju i olakšati rad u vinogradu, i to u godini koja je zbog korona virusa, bila posebno teška za naše poljoprivrednike.

– Budući da moj suprug ima ugostiteljski objekt, najviše vina koje proizvedemo prodamo tamo, a ostatak na kućnom pragu. No, lani je zbog korone i lockdowna plasman bio puno manji nego ranijih godina. Zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a mi ćemo tu tešku godinu ipak pamtiti po dobrom – istaknula je Lilijana Srša.

Isplati se malo potruditi

Rabljeni traktor Srše su kupili u Železnoj Gori, a u kupnju nove mehanizacije uložili su i dio vlastitih sredstava.

– Tko se malo potrudi može doći do sredstava koje su poljoprivrednicima od velike koristi. Ljudi me sada pitaju otkuda nam traktor, i oni se zanimaju kako bi mogli doći do tih novaca. Svaki poljoprivrednik svjestan je da mora puno raditi, vinograd traži slugu a ne gospodara, ali i ulagati u unapređenje proizvodnje. No, kada pokrijete sve troškove i platite poreze ne ostane ništa za ulaganje. Zato je taj program velika pomoć i podrška poljoprivrednicima. Nama je sada puno lakše raditi u vinogradu, a moj suprug kaže da mu je obrađivati gorice s ovim traktorom pravo zadovoljstvo – rekla je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Lilijana Srša posebno je istaknula veliku pomoć i podršku koju je imala od Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi i Savjetodavne službe.

– S LAG-om sam imala stvarno dobru suradnju, uvijek su mi bili na usluzi, sve informacije vezane uz natječaj dobila sam na vrijeme. Jako sam zadovoljna da sam se odlučila prijaviti na njihov natječaj i da je sve proteklo bez ikakvih problema – rekla je Lilijana Srša, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Prekope.