Zabluda je da mladi ne žele raditi na zemlji

Srijeda, 1. lipnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Siniša Škvorc iz Vratišinca je zahvaljujući LAG-u Međimurski doli i bregi obnovio poljoprivrednu mehanizaciju

– Velika je zabluda da mladi ljudi ne žele raditi na zemlji, sve su zemlje u Međimurju obrađene – istaknuo je dipl. ing. agronomije Siniša Škvorc, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Vratišinca, koji je na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva kojima je uspio obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Ovaj mladi agronom obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo osnovao je još 2009. godine, a na 4 hektara zemlje uzgaja kukuruz i pšenicu.

– Poljoprivreda je moja struka i moj hobi. Od malena sam volio raditi na zemlji, pa sada, uz redovan posao obrađujem i svoju zemlju, više za rekreaciju i raznodu. Danas se ne može živjeti od četiri hektara. Sav urod uspijem prodati lokalnim otkupljivačima, a lani sam bio zadovoljan i s otkupnom cijenom. Ove godine će otkupna cijena sigurno biti veća, zbog velikog porasta svih troškova u proizvodnji. No, takvi cjenovni skokovi nisu dobri. Za ovu sezonu sve sam kupio još prošle godine, kada su cijene bile niže, tako da mi je sada lakše. No, kada bih živio isključivo od moje zemlje, bilo bi jako teško – rekao je inženjer Siniša Škvorc.

Riječi pohvale za LAG Međimurski doli i bregi

Ovaj nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Vratišinca sredstvima koje je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi kupio je rabljeni traktor i novi plug.

– Ranije sam se javio na dva natječaja iz Programa ruralnog razvoja na nacionalnoj razini, no drugu sam prijavu povukao da bih se mogao javiti na ovaj natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi, na kojem sam prošao sa svojim projektom. Da nisam dobio taj novac od LAG-a sigurno ne bih išao u tako veliko ulaganje. Rabljeni traktor koji sam kupio dosta sam dugo tražio, no, i traktor i plug sam uspio kupiti prije nego što je i poljoprivredna mehanizacija jako poskupjela, tako da sam zadovoljan. Ovo je veći traktor nego onaj s kojim sam radio prije, pa s njim sve brže i lakše napravim. Osim toga, stari traktor s kojim sam prije radio se često kvario, pa sam morao plaćati popravke. Jako sam zadovoljan i s LAG-om Međimurski doli i bregi, njihovi zaposlenici su bili uvijek dostupni i davali su točne i pravovremene informacije, tako da za njih imam samo riječi pohvale – rekao je ovaj poljoprivredni proizvođač, koji je bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi obnovio poljoprivrednu mehanizaciju na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Glavni problem je manjak znanja

Ovaj inženjer agronomije istaknuo je kako za sada ne planira veće širenje proizvodnje na svom gospodarstvu, no, i dalje će dio sredstava za nova ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju nastojati dobiti na natječajima iz Programa ruralnog razvoja.

– Ta bespovratna sredstva za male poljoprivrednike su nam jako korisna, jer bez njih sigurno ne bi mogli ulagati u razvoj i unapređenje proizvodnje. Svaki novčić sa strane dobro dođe, pa su nam takvi natječaji od velike koristi i značajno nam olakšavaju nužna ulaganja. No, mislim da je glavni problem naše poljoprivredne proizvodnje manjak znanja. Zato bi našim poljoprivrednicima trebalo osigurati što više edukacija, savjetovanja i radionica na kojima bi im poljoprivredni stručnjaci pomogli da uspješnije i konkurentnije vode svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Kod nas se još uvijek premalo cijeni ta gruda zemlje od koje su živjele generacije. No, samo od ljubavi prema zemlji se ne živi. Zato bi trebalo našim, pogotovo mladim poljoprivrednicima, koji žele raditi i svoju egzistenciju vezati uz poljoprivredu, omogućiti da dođu do više zemlje. Tko se hoće ozbiljno baviti poljoprivredom mora imati barem pet hektara, jer u protivnom od svoje zemlje ne može živjeti – naglasio je inženjer Siniša Škvorc, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Vratišinca.