Kupio sam strojeve koji su mi trebali

Srijeda, 23. studenoga 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Novu poljoprivrednu mehanizaciju ima i Milivoj Tomšić iz Gradiščaka

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je dobio na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Milivoj Tomšić je obnovio poljoprivrednu mehanizaciju na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Gradiščaku.

Ovaj međimurski voćar nastavlja obiteljsku tradiciju i na 2,6 hektara voćnjaka uzgaja jabuke sorti – jonaprince, jonagold, idered, zlatni delišes i braeburn.

– Suša je ovoga ljeta napravila priličnu štetu, urod jabuka je manji i 40 posto od očekivanoga, ali na svu sreću, ipak nismo doživjeli katastrofu. Puno više me brine ogroman porast troškova. Sve je jako poskupjelo, od sredstava za zaštitu do goriva, pa je cijena jabuka u otkupu sigurno preniska. No, unatoč takvoj otkupnoj cijeni ljudi ipak ne jedu jeftine jabuke – upozorio je Milivoj Tomšić, koji se uzgojem jabuka bavi već dvadesetak godina.

„Sam ne bih mogao kupiti te strojeve u jednoj sezoni“

U takvoj situaciji ni ovaj nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nije bio u prilici obnoviti poljoprivrednu mehanizaciju isključivo vlastitim sredstvima.

– Sve sam te strojeve već imao, ali sam trebao nove i modernije. Redovito sam pratio natječaje LAG-a Međimurski doli i bregi, bio sam i na njihovoj prvoj radionici koju su organizirali u Svetom Martinu. Bio sam malo skeptičan, no, ipak sam odlučio prijaviti svoj projekt na treći LAG natječaj. Prošao sam na natječaju i jako sam zadovoljan. Tih stotinu tisuća kuna koje sam dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi je za mene ogroman novac, jer sam, da bi kupio strojeve koji su mi trebali za rad u voćnjaku, morao dodati tek 20 posto vlastitih sredstava. Da nisam dobio taj novac od LAG-a sigurno ne bih mogao odjedanput i odmah, u jednoj sezoni, kupiti sve te strojeve, tim prije jer su i oni značajno poskupjeli. Taj program je stvarno super, čak ga nije bilo teško ni provesti, iako je cijeli proces ipak predugo trajao. No, uspio sam kupiti novi, vučeni atomizer od tisuću litara, traktorski viličar i eko trimer. Kvaliteta poljoprivrednih strojeva je naime, jako važna, jer se njihovim korištenjem povećava i kvaliteta konačnog proizvoda. Zahvaljujući novom eko trimeru smanjio sam primjerice, broj prskanja pojasa ispod voćaka koje sam ranije prsko herbicidom, a s novim viljuškarom lakše i brže manipuliram s urodom jabuka. Ta su mi sredstva koja sam dobio od LAG-a bila stvarno dobrodošla pomoć i podrška, jer sam s ovim strojevima unaprijedio proizvodnju na svom imanju – istaknuo je ovaj međimurski uzgajivač jabuka.

Ekološki uzgoj jabuka je prioritet

Milivoj Tomšić nastoji u svojem voćnjaku implementirati potpuno ekološki uzgoj jabuka, a za svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima puno planova.

– Moji roditelji započeli su proizvodnju jabuka prije tridesetak godina, a moja braća i ja smo nastavili tu obiteljsku tradiciju. Imam veliko iskustvo i znanje, volim raditi, no, planovi razvoja ponajprije ovise o stanju na tržištu. Imamo parcelu za novi voćnjak, ali još nismo sigurni hoćemo li zasaditi jabuke ili neko drugo voće. Sigurno ću dalje ići u pravcu ekološkog uzgoja, jer ekološki uzgojene jabuke imaju bolju cijenu , a prihvatljivije su za očuvanje prirode. Kada sam prije deset godina postao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva odlučio sam da ću rasti sporo, ali postojano. Ja sam u radnom odnosu, pa mi u poslu s jabukama pomaže cijela obitelj. Teško bi živjeli samo od naših voćnjaka – rekao je Milivoj Tomšić, koji je ove godine u svom voćnjaku ubrao oko stotinu tona jabuka.

Nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva temeljem dobrog iskustva s ovim natječajem LAG-a Međimurski doli i bregi i u novom programskom razdoblju očekuje podršku razvoju svog OPG-a.

– Djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi cijeli su natječaj odradile super, stalno su bile na dispoziciji. Kada sam trebao neku informaciju ili pojašnjenje uvijek su se javile i pomogle. Zato se planiram ponovo prijaviti na takve natječaje LAG-a i u novom programskom razdoblju. Trebao bih kupiti i novi traktor, pa vjerujem da ću i taj plan ostvariti uz podršku LAG-a Međimurski doli i bregi – naglasio je Milivoj Tomšić iz Gradiščaka.