Bez stalnih ulaganja u znanje i opremu nema uspjeha

Utorak, 13. listopada 2020. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Simona Raus iz Štrigove je bespovratna sredstva LAG-a uložila u vinogradarsku opremu

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Simone Raus iz Štrigove bespovratna sredstva Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi, koja su ovom OPG-u dodijeljena na natječaju LAG-a za provedbu Tipa operacije 1.1.3. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, uložilo je u vinogradarsku opremu, zahvaljujući kojoj je ovaj OPG značajno unaprijedio svoje poslovanje i povećao konkurentnost.

– Ljubav prema vinogradarstvu naslijedila sam od oca, pa sam još kao dijete puno vremena provodila u vinogradu i podrumu. Tako sam kroz igru već tada naučila osnove toga posla i zavoljela ga. Lijepo je biti vinogradar, ali teško. Ljudi s pravom kažu da vinograd ne treba gazdu, nego slugu. No, mene rad u vinogradu opušta i veseli. Kada u čaši vidiš dobro vino, znaš da si uspio stvoriti nešto plemenito. A to je stvarno poseban osjećaj – rekla je Simona Raus, koja se nakon završenog studija turističko – hotelijerskog menadžmenta posvetila vinogradarstvu i obiteljskoj tradiciji.

Ova mlada vinogradarka iz Štrigove završila je i tečaj za vinogradara i podrumara, a stekla je i diplomu sommeliera.

– Ovaj posao zahtijeva stalna ulaganja u znanje i opremu. Vino odmah osjeti ako se o njemu ne brineš, i najmanja pogreška u vinifikaciji utječe na kvalitetu vina, zato je jako važno ovladati cijelim procesom i svaku fazu odraditi na vrijeme i s velikom pažnjom. Tržište je danas zasićeno vinom, konkurencija je nesmiljena i samo vina odlične kvalitete mogu pronaći svoje kupce i postići dobru cijenu – naglasila je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Kupci prepoznaju kvalitetu

Simona Raus u vinogradu od 3,5 hektara uzgaja muškat otonel, chardonnay, rajnski rizling, graševinu, šipon i sauvignon, a urod od 30 tisuća litara godišnje plasira stalnim kupcima, najviše kafićima, ali i nogometnim klubovima.

– Moj je otac ranije prodavao grožđe, no ja sam se odlučila za proizvodnju vina. Smatrala sam da će to biti dohodovnije. Godišnje buteljiram po tisuću boca od svake vinske sorte i nemam problema s plasmanom. Naš se rad na kraju očituje u čaši vina, pa kada su zadovoljni naši kupci i ja sam zadovoljna i sretna. Znam da se mi je trud u vinogradu i podrumu isplatio – istaknula je ova mlada vinogradarka.

Novo ulaganje u kušaonicu vina

Simona Raus godinama je prihod od prodaje vina ulagala i u novu vinogradarsku opremu, bez koje kaže, nema ni kvalitetnog vina.

– Bez stalnih ulaganja vrijeme bi me pregazilo. No, mi mali vinogradari ne uspijevamo prihodovati toliko da vlastitim sredstvima nabavimo svu vinogradarsku opremu koja je vrlo skupa. Zato sam bila presretna kada sam uspjela na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi. To mi je bila prva prijava na neki natječaj iz Programa ruralnog razvoja, jer je natječaja za male poljoprivrednike koji nisu u sustavu PDV-a vrlo malo. Da nije bilo tog natječaja LAG-a sigurno ne bih uspjela u tako kratkom vremenu kupiti toliko opreme koja mi je bila nužna – poručila je Simona Raus, koja je bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupila rabljenu cisternu od 2 tisuće litara, novi klima uređaj za podrum, Liverani pumpu s regulatorom, električnu pumpu, pneumatsku prešu i muljaču.

Kada uskoro završi ovogodišnja berba ova vinogradarka će sredstvima dobivenim na natječaju LAG-a kupiti i punionicu za vino, čepilicu za butelje, inox cisterne i perilicu za boce.

– Sada je puno lakše raditi, prešanje u novoj preši je brže i lakše, s novom opremom je lakša i kontrola procesa vinifikacije, pa sam sigurna da će i kvaliteta vina već ove godine biti još bolja. Zato se nadam da će uskoro biti raspisani i novi natječaji, jer planiram urediti i opremiti i kušaonicu vina za pedesetak gostiju, koji bi tu, uz čašu vina i međimurske specijalitete, mogli uživati u prekrasnom pogledu na ovu predivnu prirodu – rekla je ova mlada vinogradarka o svojim planovima, od kojih je neke uspjela ostvariti uz podršku LAG-a Međimurski doli i bregi.