Svaka je godina sve izazovnija

Srijeda, 7. lipnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Josip Đurkin iz Belice sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupio je novi usipni koš za krumpir

– Da nisam dobio ta bespovratna sredstva od LAG-a Međimurski doli i bregi ne bih mogao tako brzo kupiti novi usipni koš za krumpir koji mi je trebao kako bih si olakšao pripremu krumpira za plasman – istaknuo je Josip Đurkin, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Belice, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju nove poljoprovredne mehanizacije.

Ovaj poljoprivredni proizvođač iz Belice na 6 hektara poljoprivrednih površina uzgaja krumpir te kukuruz i pšenicu.

– Ljubav prema zemlji i poljoprivredi još mi je u djetinjstvu usadila moja mama Milica, a jako veliku pomoć i podršku imam od roditelja moje supruge Melanije, Darinke i Bože Premuša. Oni mi pomažu s poljoprivrednim strojevima koji mi trebaju i bez njihove pomoći moj OPG ne bi mogao tako napredovati. Ne možeš sve napraviti sam, pa mi je ta njihova pomoć jako važna. Veliku podršku imam i od mog poslodavca, tvrtke Kabel – Mont, s kojom imam jako fer suradnju. Jako su fleksibilni i idu mi na ruku u sezoni poljoprivrednih radova. Na 3 hektara uzgajam krumpir, kukuruz na dva hektara a na hektaru površine uzgajam pšenicu. S plasmanom nemam problema, sav urod prodajem lokalnim otkupljivačima, jer mi je to najjednostavnije. Zadovoljan sam, iako, kada bi otkupna cijena bila nešto veća bilo bi lakše poslovati. Ova će godina biti jako teška. Ulaganja su jako velika, a zbog puno kiše ovoga proljeća kasnili smo sa sjetvom. Svaka je godina sve izazovnija i sve je teže godinu završiti s nekim dobitkom, pa je jako teško onda izdvojiti novce za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije, bez koje nema ozbiljnije proizvodnje – naglasio je Josip Đurkin, nositelj ovog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Belice.

Isplatilo se prijaviti na natječaj LAG-a

Zato je i ovaj poljoprivredni proizvođač priliku da unaprijedi i modernizira proizvodnju na svom OPG- u vidio upravo u natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za male poljoprivrednike.

– Jedan poznanik rekao mi je da je raspisan LAG natječaj za male poljoprivrednike i predložio mi je da se svakako javim, jer sam ispunjavao uvjete natječaja. Do tada se nisam prijavio ni na jedan natječaj iz Programa ruralnog razvoja, pa sam bio i malo skeptičan. Projekt sam napisao uz podršku konzultanta i prošao sam bez problema. Trebao mi je naime, usipni koš za krumpir i gomoljasto povrće, jer mi taj stroj jako olakšava i ubrzava pripremu krumpira za plasman. Iako je cijeli natječaj protekao relativno brzo, trajao je samo godinu i pol dana, u tom razdoblju jako su porasle cijene i poljoprivredne mehanizacije, pa je cijela investicija porasla za više od 20 posto, tako da sam morao dati i svoje novce. No, isplatilo mi se je, jer mi je sada puno lakše raditi – rekao je ovaj međimurski poljoprivrednik.

S većim parcelama bilo bi lakše

Zato je Josip Đurkin jako zadovoljan s ovim programom podrške malim poljoprivrednim proizvođačima LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Jako sam zadovoljan s ovim programom i natječajem na kojem sam dobio bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije. Pohvaljujem i angažman LAG-a Međimurski doli i bregi, čije su mi djelatnice pružale podršku u svim fazama provedbe natječaja. Zato bih preporučio svima koji ispunjavaju uvjete da se svakako jave na nove natječaje koje će raspisati LAG, jer je to konkretna pomoć za nas, male poljoprivrednike, koja nam olakšava naš rad i unapređuje proizvodnju na našim gospodarstvima. No, da bismoi bili uspješniji i konkurentniji u proizvodnji, trebalo bi rješiti problem usitnjenih parcela. Treba provesti komasaciju i povećati površine koje obrađujemo, jer sada gubimo puno vremena i materijala a trošimo i puno više nafte, što sve značajno poskupljuje proizvodnju. Kada bi naše parcele bile veće isplatilo bi ih se i navodnjavati. Svi smo svjesni tog problema, a godinama se ništa ne poduzima – upozorio je Josip Đurkin, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koji je obnovio poljoprivrednu mehanizaciju bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi.