Trebao nam je veći traktor da bi brže i lakše radili

Četvrtak, 20. travnja 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Andriana Topolnjak iz Macinca sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi obnovila je poljoprivrednu mehanizaciju

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je dobila na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Andriana Topolnjak, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Macinca, sada brže i učinkovitije obrađuje 10 hektara na kojima uzgaja kukuruz, lucernu, zob i ječam.

– U uzgoju imamo trideset koza, pa sve što proizvedemo koristimo za hranu našim kozama. Taj smo posao naslijedili od roditelja, a uzgojem se bavimo već 12 godina. Kozje mlijeko prodajemo varaždinskoj Vindiji, a jariće prodajemo u vlastitom angažmanu. Suprug Josip i ja smo zaposleni, pa nam je kozarstvo dodatna djelatnost. Bilo bi bolje kada bi otkupna cijena kozjeg mlijeka bila veća, no mi smo zadovoljni – istaknula je Andriana Topolnjak.

Riječi pohvale za LAG Međimurski doli i bregi

Nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Macinca novcem koje je dobila od LAG-a Međimurski doli i bregi kupila je noviji i jači traktor.

– Htjeli smo kupiti veći i jači traktor kako bismo mogli brže i lakše obrađivati naše poljoprivredne površine. Kada smo vidjeli da je LAG Međimurski doli i bregi raspisao natječaj za male poljoprivrednike naša kćer Ivana Zubović predložila je da prijavimo svoj projekt. Ona je magistra ekonomije i sama je napisala projekt. No, ipak se nismo previše nadali da bi mogli dobiti tih 15 tisuća eura bespovratnih sredstava, pa smo se jako obradovali kada smo dobili obavijest da smo prošli na natječaju. Djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi su bile jako susretljive i odlično su nas vodile kroz cijeli natječaj. O svemu su nas obavještavale, a mi smo slijedili njihove upute pa je cijeli natječaj protekao bez ikakvih problema. Za LAG Međimurski doli i bregi imam samo riječi pohvale – naglasila je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Prema starom novi je traktor – avion

Iako je slaba ponuda, ali i epidemija korona virusa, otežala kupnju traktora kakav im je trebao, obitelj Topolnjak je ipak uspjela kupiti traktor u Slavonskom Brodu.

– Problem je bio i u tome da je sva poljoprivredna mehanizacija u međuvremenu jako poskupjela, pa smo morali dodati i nešto vlastitih sredstava. No, kupili smo dobar traktor s kojim suprug sada brže i bolje radi na zemlji. Traktor koji smo kupili ima i servo volan, klimu, pa Josip u šali kaže da je ovaj traktor avion u usporedbi s našim starim traktorom. Traktor ima i prednji utovarivač, pa nam je stvarno od velike pomoći na našem gospodarstvu. Da nismo dobili ova sredstva od LAG-a sigurno ne bi mogli kupiti takav traktor, vjerojatno bi kupili jeftiniji, manji, slabiji i s manje opreme. To nam je bila stvarno velika pomoć – rekla je Andriana Topolnjak.

Ova obitelj iz Macinca u kozartsvu i dalje vidi perspektivu, pa se nadaju da će i u novom programskom razdoblju ponovo biti uspješni na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi.

– I s ovih trideset koza imamo posla preko glave. Kada je najviše posla uskaču nam kćer, zet i punica, tako da ne planiramo širiti proizvodnju. No, ne mislimo ni odustati. Sve dok nas zdravlje bude služilo mi ćemo se baviti kozarstvom. Kozje mlijeko je izuzetno zdravo i sve je traženije, a meso je jako ukusno. Iako imamo stalne kupce, koji naše jariće kupuju već godinama, dio ipak moramo prodavati i prekupcima, koji u cijelom poslu najviše zarađuju. No, mi živimo s našim kozama, bez njih više ne možemo ni zamisliti naše živote. To nam je veliko veselje, a od naših koza ipak nešto i zaslužimo. Mi smo skromni ljudi i naše gospodarstvo razvijamo „pomalem“ – istaknula je Andriana Topolnjak iz Macinca.