LAG-u dajem ocjenu 10 plus

Ponedjeljak, 26. rujna 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Jasminka Smolkovič obnovila je poljoprivrednu mehanizaciju na svom OPG-u Robadju

– Želim pohvaliti djelatnice LAG-a Međimurski doli i bregi. Svaka im čast. U provedbi natječaja nije bilo nikakvih problema i LAG-u dajem ocjenu 10 plus – istaknula je Jasminka Smolkovič, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Robadja, koja je na četvrtom natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobila bespovratna sredstva za kupnju poljoprivredne mehanizacije.

Obitelj Smolkovič obrađuje više od hektara vinograda u Robadju, a nedavno su kupili i stari, zapušteni vinograd na kojem planiraju zasaditi novi nasad.

– Puno je zapuštenih vinograda u ovom kraju, pa nije čudno da je i naš vinograd napala zlatna žutica vinove loze. Stari vinograd koji smo nedavno kupili morali smo iskrčiti jer je bio zaražen tom bolešću, a zbog zlatne žutice morat ćemo iskrčiti i naš vinograd te zasaditi novi. Zbog velike suše i zlatne žutice ove smo godine imali nešto slabiji urod, količine će biti manje nego lani, ali je zato grožđe zdravo i dobre kvalitete – rekla je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Novi sadržaj za turiste

U njezinim vinogradima najzastupljenije su tradicionalne sorte – graševina i pušipel, no, uzgajaju i bijeli pinot i žuti muškat.

– Već se godinama suprug Oto i ja bavimo ugostiteljstvom. U Raskrižju u Sloveniji imamo restoran, nešto vina uspijemo prodati i na kućnom pragu, pa nemamo problema s plasmanom naših vina. A kako ćemo uskoro u mirovinu, planiramo se još više posvetiti našim vinogradima u Robadju. Kraj je prekrasan i zanimljiv turistima, zato planiramo ovaj objekt dograditi i urediti kuću za odmor, a uz vinograde planiramo izgraditi i glamping kuće za turiste. U tim planovima jako nas je usporila korona, no, polako ipak napredujemo – istaknula je Jasmina Smolkovič.

Žao nam je da se nismo prijavili ranije

Kako bi ostvarili ambiciozne planove vezane uz turističku ponudu obitelj Smolkovič do sada je uložila značajna vlastita sredstva, pa im je dobrodošla financijska podrška LAG-a Međimurski doli i bregi za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije.

– Ranije se nismo prijavljivali na takve natječaje. Za novi natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi rekao nam je susjed, koji je na ranijem natječaju prošao i dobio bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije. Tako smo i mi odlučili pokušati i prošli smo. Sredstvima koje smo dobili od LAG-a kupili smo dva nova stroja koja su nam trebala za lakšu obradu vinograda. Kupili smo novi batni malčer i malčer na hidrauličnoj ruci, jer su to strojevi koji su nam jako korisni, budući je naš vinograd terasasti. Da nismo dobili tih 15 tisuća eura bespovratnih sredstava ne bismo mogli kupiti oba stroja, možda tek jedan. Sada nam je puno lakše raditi u vinogradu. Ranije su škarpe u našem vinogradu nekoliko dana flaksericama kosila tri, pa i četri kosca, a s ovim strojem cijeli posao moj suprug završi za jedan dan. Ti su nam strojevi jako olakšali i skratili vrijeme rada u vinogradu, pa mi je pomalo i žao da se na natječaj LAG-a nismo prijavili već ranije. Zato ćemo se sigurno prijaviti na nove natječaje, čim se ukaže nova prilika. Ta su sredstva svima dobrodošla, pa i mi na njih računamo u budućnosti, kako bismo ostvarili naše planove vezane uz agroturizam i novu turističku ponudu na našem imanju u Robadju – naglasila je nositeljca ovoga OPG-a.

Jasminka i Oto Smolkovič planiraju na svom gruntu u Robadju provoditi još više vremena, širiti ponudu i nuditi nove sadržaje, pa se nadaju kako će i u budućnosti dio ulaganja ostvariti i bespovratnim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.