Poticaji se trebaju dijeliti prema prinosu

Ponedjeljak, 8. kolovoza 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Bespovratna sredstva LAG-a dobio je i mladi poljoprivrednik Darin Moharić iz Gornjeg Mihaljevca

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za Tip operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Darin Moharić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Mihaljevca, kupio je novi podrivač, rasipač gnojiva i malčer.

– Obrađujem oko 40 hektara zemlje, a na tim površinama uzgajam soju, kukuruz, uljanu repicu i pšenicu. Nemam problema s plasmanom, jer imam ugovor s tvrtkom RWA Hrvatska, koja mi otkupljuje sav urod. Otkupna cijena bi naravno trebala biti veća, s obzirom na enormni porast troškova u proizvodnji. Nažalost, u posljednja dva tjedna otkupna cijena za uljanu repicu je smanjena za gotovo 2 kune po kilogramu. Budemo li ove godine na nuli, bit ćemo zadovoljni, ali se bojim što će biti druge godine. Repromaterijal dobivam od otkupljivača, od lani sam imao neke zalihe, tako da sam ove godine donekle amortizirao taj cjenovni udar, ali pitanje je što će biti dalje budu li cijene nastavile divljati. Svake godine je sve teže a ljudi se teško nose s takvom neizvjesnošću pa mnogi odustaju od proizvodnje. No, ja još uvijek ne mislim odustati, svoju i egzistenciju svoje obitelji vezao sam uz poljoprivrednu proizvodnju i ne odustajem. Nadam se da će na jesen cijene repromaterijala ipak početi padati – istaknuo je ova mladi međimurski poljoprivrednik.

Koliko si pobrao, toliko ćeš i dobiti

Darin Moharić naglasio je kako su ratari nažalost, u lošijem položaju od većine drugih poljoprivrednih proizvođača, pa ga ne čude protesti nizozemskih i srpskih poljoprivrednika koji upozoravaju na probleme koje imaju ratari u cijeloj Europi.

– Da bismo uopće mogli preživjeti moramo dobiti veće otkupne cijene za naše proizvode, a mislim da bi svakako trebalo promijeniti i sustav poticaja. Poticaji bi se trebali dobivati isključivo prema prinosu. Koliko si pobrao, toliko ćeš i dobiti. To bi bilo svakako pravednije i motivirajuće za stvarne poljoprivredne proizvođače, a na taj način bi se vjerujem, smanjile razne muljaže – upozorio je Darin Moharić.

Ovaj nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva stoga je pohvalio upravo natječaj koji je LAG Međimurski doli i bregi raspisao upravo za male poljoprivrednike.

– Prije nego što je LAG Međimurski doli i bregi raspisao svoj natječaj, prijavio sam se na nacionalni natječaj za tu mjeru. No, prijavu sam povukao kada je LAG raspisao svoj natječaj, jer mi se LAG natječaj činio izglednijim. Na nacionalnom natječaju bilo je više tisuća prijava, pa sam dobro odlučio kada sam projekt prijavio na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi. Moj je projekt prošao na natječaju, koji nije bio previše kompliciran, a cijeli je postupak protekao bez ikakvih problema. Zaposlenice LAG-a su bile uvijek dostupne i stvarno zaslužuju sve pohvale – naglasio je ovaj poljoprivrednik iz Gornjeg Mihaljevca.

Sve ne bih mogao kupiti odmah

Darin Moharić zadovoljan je i s novom poljoprivrednom mehanizacijom koju je kupio bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Za kupnju te mehanizacije trebao bih više godina, sigurno ne bih mogao lupiti sve odjedanput, a ovako s njom već radim i jako sam zadovoljan. S novim rasipačem trošim manje gnojiva, a zahvaljujući novom podrivaču zemlju obrađujem brže i uz manje prohoda. Novo je ipak novo i ne može se mjeriti sa starom poljoprivrednom mehanizacijom. Zato se nadam da će u novom programskom razdoblju što prije biti raspisani novi natječaji na koje ću se sigurno ponovo prijaviti – naglasio je Darin Moharić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornjeg Mihaljevca.