Sama ne bih krenula u takvu investiciju

Petak, 1. srpnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Zahvaljujući sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Bistrović iz Plešivice ima novi plastenik

Bespovratna sredstva koja je dobila na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, Sanja Bistrović, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Plešivice uložila je u novi plastenik s dvostrukom folijom, a tim je novcem kupila i nove potopne stolove, malčer te drobilicu granja.

– Prvi plastenik postavili smo prije 12 godina. Kada bismo uspjeli nešto zaraditi, uložili bi to u nove plastenike koje smo sami podizali. Ukupna površina pod plastenicima je 700 četvornih metara, a u njima uzgajamo presadnice i povrće, najviše rajčicu, papriku, mrkvu, peršin, grašak i jagode. Urod sa svog OPG-a prodajem na tržnici u Čakovcu i na kućnom pragu. Nažalost, svake je godine sve teže i teže. Kupaca je sve manje, a i stari kupci sve manje kupuju. Teško se nositi s konkurencijom trgovačkih lanaca, zato što ljudi tamo kupuju jeftinije, bez obzira na upitnu kvalitetu i porijeklo povrća koje prodaju ti trgovački lanci. Već sam razmišljala i da odustanem, ali ne mogu, zbog toga što sam puno svojih financijskih sredstava uložila u plasteničku proizvodnju. Svih ovih godina nikada nisam dobila ni lipe sve do ovog natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi – rekla je Sanja Bistrović.

Tvornica pod vedrim nebom

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi Sanja Bistrović je uspjela postaviti novi, moderni plastenik.

– Sin Matija me je upozorio na taj natječaj LAG-a i nagovorio me je da pokušam. Nisam se previše nadala. Međutim, sve je prošlo super i unatoč rastu cijena plastenika ipak smo uspjeli završiti projekt. Da nisam dobila te novce od LAG-a Međimurski doli i bregi zasigurno ne bih krenula u tu investiciju. Mali sam proizvođač i sama ne bih mogla financirati takav plastenik. Sada imam novi, lijepi i funkcionalni plastenik. On mi je i velika motivacija da nastavim s ovim poslom za koji moraš imati puno volje, posvećenosti i ljubavi. To je tvornica pod vedrim nebom. U plastenicima se mučiš, od jutra do sutra, zato što tu uvijek ima puno posla. Sada završava sezona presadnica, a već moram početi sijati za jesen, tako da nema odmora – istaknula je ova poljoprivrednica iz Plešivice.

Sanja Bistrović je zadovoljna s ovom, novom investicijom na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a posebno je pohvalila i rad LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Lijepo mi je raditi u novom plasteniku. Sve je super izolirano, temperatura u njemu je zimi viša, a za zagrijavanje plastenika trošim manje energije i s time sam jako zadovoljna. Želim pohvaliti i LAG, svaka im čast. Uvijek kada sam ih zvala, dobila sam koristan odgovor, tako da su mi bili od velike pomoći. Jako sam sretna što sam dobila te novce s kojima sam unaprijedila proizvodnju na svom OPG-u. Za mene je tih 15 tisuća eura veliki novac. Bojim se samo tuče i oluja. Svaku večer gledam u nebo hoće li nešto doći i uništiti plastenike i urod u njima – rekla je ova međimurska poljoprivrednica.

Samo od prihoda s OPG-a ne bismo mogli živjeti

Iako većinu poslova na svom OPG-u obavlja sama, Sanja Bistrović ima i veliku podršku supruga Ivana, sinova Matije i Bojana te snaha, koji joj uskaču kada je najviše posla u plastenicima.

– Suprug je zaposlen, sinovi su diplomirali i imaju posao, pa nam je financijski nešto lakše, jer samo od prihoda s OPG-a ne bismo mogli živjeti, a kamoli ulagati u nove investicije. Zbog toga se nadam da će biti još ovakvih natječaja, zato što nam je u plastenicima potreban i novi sustav grijanja, a sami si to ne možemo priuštiti – istaknula je Sanja Bistrović.