Sada brže i lakše radimo a šparamo i peneze

Četvrtak, 5. listopada 2023. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Nikola Habijan iz Belice bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupio je novu poljoprivrednu mehanizaciju

– Prije smo ručno sadili češnjak i po dva, tri dana, a sada, s novom sadilicom češnjaka, sadnju završimo za samo nekoliko sati. Jako nam puno znači mehanizacija koju smo kupili. Sada puno brže i lakše radimo, a šparamo i peneze – rekao je Nikola Habijan, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Belice, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobio bespovratna sredstva za kupnju nove poljoprivredne mehanizacije.

Zahvaljujući novoj mehanizaciji ovaj poljoprivredni proizvođač, koji na oko 3 hektara poljoprivrednih površina uzgaja – češnjak, pšenicu, kukuruz i krumpir, unaprijedio je proizvodnju na svom gospodarstvu.

– Otkupne cijene su ove godine katastrofalne, cijena krumpira se još donekle držala, no, sada je i njegova cijena počela padati. Ova će godina biti jako teška. Imanje sam naslijedio od oca, to je moja očevina koju ne mogu zapustiti. Puno mi pomaže supruga Dolores i njeni roditelji, pa nekako uspijevamo. No, otkako smo kupili novu mehanizaciju puno nam je lakše. Posao nam je puno olakšala sadilica češnjaka, ali i druga mehanizacija koju smo kupili – nova traktorska prikolica i pneumatska sijačica kukuruza. Prije smo imali samo jednu traktorsku prikolicu, a sada s dvije prikolice puno brže obavimo prijevoz naših poljoprivrednih proizvoda, koje prodajemo lokalnom otkupljivaču. S novom pneumatskom sijačicom bitno nam je olakšana i sjetva kukuruza. Jako smo zadovoljni, jer bez podrške LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno ne bismo mogli kupiti ove poljoprivredne strojeve – rekao je Nikola Habijan.

Troškovi sve veći a prinosi manji

Nositelj ovoga poljoprivrednog gospodarstva do sada se nije prijavljivao na natječaje iz Programa ruralnog razvoja, a na natječaju Lokalne akcijske grupe Međimurski doli i bregi prošao je bez problema.

– Jako smo zadovoljni, nismo imali nikakvih problema tijekom cijelog natječaja, no cijeli je proces ipak trajao predugo, gotovo dvije godine. Kroz to vrijeme jako je poskupila poljoprivredna mehanizacija. Traktorska prikolica koju smo kupili poskupjela je na primjer, više od 40 posto. Svi troškovi su značajno veći, a mi već nekoliko godina imamo sve manji prihod od ovog gospodarstva. Lani nas je pogodila suša, a ove godine nam je urod manji zbog čestih kiša i premokrog tla. Čovjek se trudi i muči na tim našim pjeskovitim zemljama, a onda je sretan ako ne radi s gubitkom. Bilo bi nam puno lakše kada bi parcele bile veće. No, ljudi nisu složni, pogotovo oni stariji ne žele se odreći svojih parcela koje obrađuju cijeli život, tako da komasacija, zahvaljujući kojoj bi svi proizveli više uz manje troškove, još uvijek nije provedena – upozorio je ovaj poljoprivredni proizvođač iz Belice.

Velika pomoć i podrška LAG-a

Nikola Habijan istaknuo je kako bi preporučio svim malim poljoprivrednim proizvođačima da redovito prate natječaje LAG-a te da na njih prijave svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

– Jako sam zadovoljan s LAG-om Međimurski doli i bregi. Sve informacije vezane uz natječaj dobili smo na vrijeme. Bespovratna sredstva koja dodjeljuje LAG su stvarno velika pomoć i podrška. Sada smo odlučili stati na loptu i ne planiramo daljnje povećanje poljoprivrednih površina, jer je ono povezano s novim ulaganjima, a to je zbog nestabilnog tržišta i klimatskih promjena koje jako utječu na poljoprivrednu proizvodnju, jako rizično. No, vidjet ćemo, sve će ovisiti o kretanjima na tržištu. Naslijedio sam uglavnom staru poljoprivrednu mehanizaciju, još se uvijek nekako krpamo sa starim traktorom, trebao bi mi i novi plug i tanjurače, pa bi mi podrška LAG-a Međimurski doli i bregi sigurno, ponovo dobrodošla u zanavljanju poljoprivredne mehanizacije – istaknuo je Nikola Habijan, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Belice.