Vrt mi je i teretana i solarij

Četvrtak, 19. svibnja 2022. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Jagoda Turk iz Brezja je bespovratnim sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupila traktor i trimer

– Traktor koji smo kupili nije novi, ali je nama odličan. Sa starim traktorom nismo mogli raditi sve operacije u voćnjaku i nasadu lješnjaka, mučili smo se i trošili puno vremena, sada sve obavimo puno brže i lakše – rekla je Jagoda Turk, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Brezja, koja je na trećem natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, dobila bespovratna sredstva za kupnju traktora i trimera za međurednu obradu voćnjaka.

Poljoprivredna tehničarka Jagoda Turk jedna od pionira ekološke i biodinamičke proizvodnje u Međimurju, na ukupno 1,2 hektara bavi se ekološkim uzgojem lješnjaka i jabuka, a u plastenicima i na otvorenom uzgaja i povrće koje prodaje na tržnici u Čakovcu.

– Iako sam završila poljoprivrednu školu 20 godina radila sam u tekstilnoj struci, a onda sam odlučila da mi je dosta rada u zatvorenom prostoru. Dala sam otkaz i posvetila sam se poljoprivredi. Već 12 godina bavim se ekološkim uzgojem a prakticiram i biodinamičku proizvodnju, pa sam bila i članica Udruge Duga, društva za biodinamičko gospodarenje, te jedna od osnivačica eko tržnice. Gotovo svo povrće koje uzgojim uspijem prodati na čakovečkoj tržnici, a nemam problema ni s plasmanom lješnjaka i jabuka. Predlani sam imala dobru berbu jabuka čiju sam prodaju oglasila samo na Facebooku i sve sam prodala već do Božića. Moji kupci znaju da su to ekološki uzgojene jabuke i spremni su za njih platiti i nešto više. U voćnjaku imam i neke stare sorte jabuka, no, najviše uzgajam one križane sa starim sortama, koje su otpornije. Tržište diktira, a ljudi žele zdravu, lijepu i otpornu jabuku. Kod ekološkog uzgoja u vrtu i u voćnjaku puno je ručnog rada, sama okapam i plijevim, što nije lako, sama radim i većinu ekoloških pripravaka koje koristim u uzgoju. Rad u poljoprivredi je nažalost, potplaćen, no kada nešto izraste, onda je to za mene veliko veselje. Moj vrt je i moj solarij i moja teretana – rekla je Jagoda Turk o svojoj ljubavi prema zemlji i ekološkom uzgoju.

Kvalitetu jamči svojim imenom

Ova poljoprivredna proizvođačica nada se stoga da će u skoroj budućnost, uz podršku sina i snahe, uspjeti proširiti svoje gospodarstvo te povećati uzgoj lješnjaka i jabuka, jer tržište sve više prepoznaje i traži upravo ekološki uzgojene poljoprivredne proizvode.

– Nemam neke velike planove, ali se nadam da ću, kada odem u mirovinu, sa sinom i snahom moći povećati proizvodnju i da ću pri imati i podršku LAG-a Međimurski doli i bregi. Rad te lokalne akcijske grupe pratim od samog osnivanja, no, ranije se nisam mogla prijaviti na natječaje, jer je moje gospodarstvo bilo premalo. Kako sam zadnjih godina uspjela nešto povećati moj OPG, bila sam pripravna na njihov novi natječaj za male poljoprivrednike i uspjela sam. Traktor je moj sin uspio kupiti u Jastrebarskom i jako smo zadovoljni. Novi trimer nam je također od velike pomoći, s njim radimo brže, a kako je jako precizan ne oštećuje voćke, tako da su mi bespovratna sredstva koja sam dobila od LAG-a Međimurski doli i bregi stvarno dobrodošla. Ne bavim se konvencionalnom proizvodnjom, ekološka proizvodnja ima svoje specifičnosti i ne mogu na taj način raditi velike površine. Kvalitetu jamčim svojim imenom, ono što proizvedem uspijem plasirati bez posrednika i ja sam zadovoljna – naglasila je nositeljica ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

Velika podrška LAG-a Međimurski doli i bregi

Jagoda Turk je zadovoljna i s dinamikom provedbe ovoga natječaja LAG-a Međimurski doli i bregi.

– Voćnjak još uvijek nije u punom rodu, budu li sin i snaha nastavili ovaj posao trebali bismo još povećati proizvodnju i tada bismo mogli solidno živjeti od uzgoja jabuka, lješnjaka i povrća. Zato bi mi dobro došla i rashladna komora u kojoj bismo čuvali urod, jer bismo tako jabuke plasirali na tržište kada im je cijena najbolja. Zato se nadam da će LAG Međimurski doli i bregi i u novom razdoblju raspisati natječaje za male poljoprivrednike, jer su ta sredstva nama, malim poljoprivrednim proizvođačima, jako važna. Bez tih novaca ne bismo mogli ulagati u razvoj, širiti proizvodnju i povećati konkurentnost – naglasila je Jagoda Turk, nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Brezju.