Lakše je kad ne moraš sve platiti iz svog džepa!

Petak, 12. travnja 2024. | Uspješne priče provedenih LAG natječaja

Josip Novak iz Gornje Dubrave sredstvima LAG-a Međimurski doli i bregi kupio je Lamborghini

Josip Novak, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornje Dubrave, bespovratna sredstva koje je dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi za provedbu Tipa operacije 6.3.1. – Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, kupio je novi traktor i frezu, a podigao je i plastenik na svom imanju.

– Uzgajam sorte zeleni silvanac, sauvignon, graševinu, muškat i pušipel, imam i pola hektara njiva te veliki vrt na kojem sam podignuo i plastenik. Ranije se nisam prijavljivao na natječaje, no, kada sam čuo da je bespovratna sredstva od LAG-a Međimurski doli i bregi dobio jedan, pa drugi, i ja sam se zainteresirao za te natječaje. Namjeravao sam kupiti mali traktor za rad u vinogradima, no, kako sam u međuvremenu takav traktor kupio svojim novcem, uz pomoć konzultanta sam na natječaj LAG-a Međimurski doli i bregi prijavio kupnju velikog traktora i nove freze te – plastenika. Mislio sam kupiti rabljeni traktor, no, kako je bilo jako teško kupiti dobar rabljeni traktor, odlučio sam kupiti novi Lamborghini od 70 konjskih snaga. Iako nemam velike poljoprivredne površine, takav mi je traktor od velike koristi, s njim mogu obaviti neke poslove koje prije nisam mogao. Ove smo godine na primjer, s tim traktorom izvlačili drva iz naše šume, a rad na njivi je s takvim traktorom puno brži i ugodniji. Puno znači imati dobar traktor. Od velike mi je koristi i plastenik koji smo podigli zahvaljujući sredstvima LAG-a. Jako sam zadovoljan da je cijeli natječaj protekao dobro. Lakše je kada baš sve ne moraš platiti iz svog džepa – naglasio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornje Dubrave, koji je na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi dobio 15 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Dobar traktor puno znači

Da nije dobio bespovratna sredstva za obnovu poljoprivredne mehanizacije Josip Novak bi kupnju poljoprivrednih strojeva morao odgoditi, a vjerojatno ne bi podignuo plastenik, u kojem uzgaja povrtne kulture, salatu, rajčicu i drugo sezonsko povrće.

– Ta bespovratna sredstva koja sam dobio na natječaju LAG-a Međimurski doli i bregi su mi bila velika pomoć, jer sam zahvaljujući tom novcu podignuo plastenik, a kupio sam i novi traktor i vinogradarsku frezu. Jako sam zadovoljan, pogotovo jer natječaj nije bio kompliciran a isplate su bile u roku. To mi je bila dobrodošla pomoć, pogotovo zato što sam nedavno morao iskrčiti čak 2 tisuće čokota koji su bili zaraženi zlatnom žuticom vinove loze. Nažalost, i ja, kao i puno drugih vinogradara u Međimurju, još čekam da Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspiše natječaj za obnovu poljoprivrednog potencijala. Još uvijek čekamo i nadamo se – rekao je Josip Novak.

LAG je stvarno super!

Ovaj vinogradar posebno je zadovoljan s podrškom koju je imao od LAG-a Međimurski doli i bregi tijekom provedbe natječaja.

– LAG je stvarno super! O zaposlenicima LAG-a Međimurski doli i bregi mogu reći sve najbolje. Puce su za 10. Za nas su pripremili predavanje, bile su nam na pomoći i od njih smo dobili sve informacije koje smo tražili. Sve je prošlo u najboljem redu. Zato se nadam da će i u novom razdoblju LAG raspisati novi natječaj na koji ću se prijaviti ako budem imao šanse dobiti nova sredstva. Kako se bavim i ugostiteljstvom, nadam se da će LAG više sredstava namijeniti za podršku nepoljoprivrednim djelatnostima, pogotovo za unapređenje ugostiteljske ponude. Svaka pomoć je dobrodošla – naglasio je Josip Novak, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Gornje Dubrave, koji je odlično iskoristio bespovratna sredstva koja je dobio od LAG-a Međimurski doli i bregi.